Erste Research Blog

13:44 | 2017. jan. 24.Research Blog

Olajpiac kereszttűzben – melyik irányba dől el a játszma?

A nemzetközi olajpiac ismét nagyon izgalmas időket él. Két erő küzdelmét látjuk folyamatosan – OPEC és nem OPEC tradicionális termelők szemben az észak-amerikai palaolaj termelőkkel. Mindketten érdekeltek a magasabb árakban, viszont mindkét fél maximálni szeretné a bevételeit is, ami konfliktust okoz, hiszen annyi olajnak nincs helye a piacon, amennyit mindkét csoport maximálisan elő tud állítani.

16:11 | 2017. jan. 20.Research Blog

Hideg idő Európában - ki kereshet rajta?

A szokatlan hideg európai időjárást a bőrünkön érezzük mostanában: a sokévi januári -1,6 Celsius fokos átlaghoz képest legalább 3-4 fokkal hidegebb az idei első hónap átlaghőmérséklete.

16:12 | 2017. jan. 16.Research Blog

Az USA palaolaj termelői döntik romokba az OPEC álmait

Nehezen tudom elképzelni, hogy az idei évben a Brent olaj átlagára meghaladná az 60 dollárt hordónként, míg 2018 után sem hiszem, hogy 65-70 dollárnál magasabb lesz ez az átlag.

13:46 | 2017. jan. 10.Research Blog

Lítium: az új spekulatív buborék?

A lítium, a Li-ion típusú akkumulátorok alapanyaga, lehet sokak szerint az új eszközbuborék. Az ezüst fehér színű fém iránti kereslet ugyanis drasztikusan emelkedni fog, elsősorban azért, mert sokan az elektromos autók felfutását várják és olyan projektek, mint a Tesla 1,9 millió négyzetláb (211 ezer négyzetméter) alapterületű, nevadai elemgyártó gigagyára a közelmúltban indította a...

10:53 | 2017. jan. 5.Research Blog

Mi lehet az energiaelemzők nagy tévedése?

Az energetika világát talán egyetlen kérdés sem izgatja annyira, mint az, hogy az elektromos áram tárolásában mikor lehet forradalmi áttörés.

16:09 | 2016. dec. 22.Research Blog

A mai MNB sajtótájékoztatóról

A mai MNB sajtótájékoztató legfontosabb gondolata az volt, hogy a Monetáris Tanács továbbra is elkötelezett a negatív reálkamatok mellett.

16:01 | 2016. dec. 20.Research Blog

Mennyiért jön hozzánk az USA földgáza?

Többször felmerült már kérdésként befektetői körökben, hogy mennyiért érkezik Európába az USA cseppfolyós földgáza, lehet-e alternatíva a tradicionális forrásokkal (Oroszország, Norvégia, Algéria, saját termelés) szemben? Főleg Oroszország és Algéria iránti függése esetén lenne szükséges, mivel politikai és egyéb okok miatt felmerülhet a veszélye, hogy ezek a források nem állnak mindig...

09:56 | 2016. dec. 13.Research Blog

ETF-ek, melyekkel megjátszhatod az olaj emelkedést vagy zuhanást?

Olaj ETF-ek gyűjteménye az etf.com adatbázisából.

11:53 | 2016. dec. 6.Research Blog

Miért most tudott megállapodni az OPEC?

A múlt heti OPEC megállapodással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy miért éppen most döntött az OPEC a termelés csökkentéséről? Miért kellett ezzel a megállapodással két évet várni, hiszen az olajár már 2014 év közepén összecsuklott? Mi váltotta ki a politikai váltás Szaúd-Arábia részéről, aki két évig a piac tisztító erejébe bízott, ami eltüntetheti a többletkínálatot és leginkább az USA...

14:28 | 2016. dec. 1.Research Blog

OPEC döntés után: milyen árakra spekuláljunk?

Szerdán az OPEC sok befektető számára meglepő döntést hozott: 8 év után először sikerült megállapodni a kitermelési kvóták 1,2 millió hordó/nap mértékű vágásáról. Ehhez járult még hozzá, hogy a nem-OPEC termelők egy csoportja, élen Oroszországgal, 600 ezer hordó/nap önkéntes termeléscsökkentést is felajánlott.

12:56 | 2016. nov. 25.Research Blog

A sarkköri örvény és La Nina: tényleg hat, csak egyelőre nem ott, ahol várták

Az elmúlt hónapok egyik fő energiapiaci spekulációja a La Nina effektusra és a sarkköri örvényre irányult.

10:16 | 2016. nov. 24.Research Blog

Újabb mérföldkőhöz érkezett az MNB

Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 0,9%-on változatlanul hagyta az alapkamatot, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tétlen maradt volna a jegybank.

11:45 | 2016. nov. 18.Research Blog

MOL: olajcégből kiskereskedő?

A MOL stratégiai elképzeléseket adott közre a múlt héten, melyből a legérdekesebb és mindenképpen a legelőremutatóbb fejlemény az volt, hogy a cég egyre inkább kiskereskedelmi vállalattá akar válni a 2000 töltőállomásának felhasználásával csökkentve a hagyományos üzletágak, a kutatás-termelés és a feldolgozás-kereskedelem részesedését.

16:48 | 2016. nov. 10.Research Blog

Segít-e Trump az olajárnak?

Donald Trump győzelmének legnagyobb nyertese az olaj –és gázipar lehet.

09:20 | 2016. szept. 13.Research Blog

Olaj piac: A rövidtávú kínálat növekedés lassítja az egyensúly kialakulását

Az olajpiac fő hírei elsősorban az OPEC szeptember végi döntése és az USA nyersolaj kínálatának csökkenése mellett van egy fontos szempont, amire kevésbé figyel a piac. Ez pedig a kínálat rövidtávú növekedése, főleg a non-OPEC országok részéről, ami a következő másfél évben talán a legfontosabb tényező lehet.