Erste Research Blog

09:56 | 2016. dec. 13.Research Blog

ETF-ek, melyekkel megjátszhatod az olaj emelkedést vagy zuhanást?

Olaj ETF-ek gyűjteménye az etf.com adatbázisából.

11:53 | 2016. dec. 6.Research Blog

Miért most tudott megállapodni az OPEC?

A múlt heti OPEC megállapodással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy miért éppen most döntött az OPEC a termelés csökkentéséről? Miért kellett ezzel a megállapodással két évet várni, hiszen az olajár már 2014 év közepén összecsuklott? Mi váltotta ki a politikai váltás Szaúd-Arábia részéről, aki két évig a piac tisztító erejébe bízott, ami eltüntetheti a többletkínálatot és leginkább az USA...

14:28 | 2016. dec. 1.Research Blog

OPEC döntés után: milyen árakra spekuláljunk?

Szerdán az OPEC sok befektető számára meglepő döntést hozott: 8 év után először sikerült megállapodni a kitermelési kvóták 1,2 millió hordó/nap mértékű vágásáról. Ehhez járult még hozzá, hogy a nem-OPEC termelők egy csoportja, élen Oroszországgal, 600 ezer hordó/nap önkéntes termeléscsökkentést is felajánlott.

12:56 | 2016. nov. 25.Research Blog

A sarkköri örvény és La Nina: tényleg hat, csak egyelőre nem ott, ahol várták

Az elmúlt hónapok egyik fő energiapiaci spekulációja a La Nina effektusra és a sarkköri örvényre irányult.

10:16 | 2016. nov. 24.Research Blog

Újabb mérföldkőhöz érkezett az MNB

Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 0,9%-on változatlanul hagyta az alapkamatot, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tétlen maradt volna a jegybank.

11:45 | 2016. nov. 18.Research Blog

MOL: olajcégből kiskereskedő?

A MOL stratégiai elképzeléseket adott közre a múlt héten, melyből a legérdekesebb és mindenképpen a legelőremutatóbb fejlemény az volt, hogy a cég egyre inkább kiskereskedelmi vállalattá akar válni a 2000 töltőállomásának felhasználásával csökkentve a hagyományos üzletágak, a kutatás-termelés és a feldolgozás-kereskedelem részesedését.

16:48 | 2016. nov. 10.Research Blog

Segít-e Trump az olajárnak?

Donald Trump győzelmének legnagyobb nyertese az olaj –és gázipar lehet.

09:20 | 2016. szept. 13.Research Blog

Olaj piac: A rövidtávú kínálat növekedés lassítja az egyensúly kialakulását

Az olajpiac fő hírei elsősorban az OPEC szeptember végi döntése és az USA nyersolaj kínálatának csökkenése mellett van egy fontos szempont, amire kevésbé figyel a piac. Ez pedig a kínálat rövidtávú növekedése, főleg a non-OPEC országok részéről, ami a következő másfél évben talán a legfontosabb tényező lehet.

09:57 | 2016. júl. 29.Research Blog

Nyersolaj árak: nem teljesen megalapozott áresés

A nyersolaj piacon ismét drasztikus változásokat látunk az elmúlt hetekben. A június elején még 51 dolláron lévő WTI ugyanis rekordgyorsasággal 42 dollár alá esett július végére.

16:33 | 2016. jún. 6.Research Blog

OPEC döntés: sok hűhó a semmiért?

Az OPEC vezetők ismét összeültek Bécsben, ahol a szokásos féléves dzsemborin dönthettek volna a kitermelési kvóták változtatásáról. A vártnak megfelelően nem lett új megállapodás és a termelés befagyasztására sem került sor, hasonlóan a rendkívüli dohai találkozóhoz április közepén. Kibékítetlen ellentét van ugyanis a két legerősebb OPEC tagállam, Szaúd-Arábia és Irán között.

17:21 | 2016. ápr. 29.Research Blog

Eltűnhet a világ egyik leghatékonyabb megtakarítási formája

Hiába nem lesz kamatmeghatározó az EKB május 4-ei ülése, mégis fontos döntésre készül az európai jegybank, megszűntethetik az 500 eurós bankjegyet, mely döntés elvileg akár az EURUSD kurzusára is hatással lehet.

13:16 | 2016. ápr. 11.Research Blog

Kőolajpiac: fundamentális változás nincs, spekuláció van

Ha az idei év olajpiaci változásait nézzük, drasztikus fundamentális változásról nem tudunk beszélni.