Erste Research Blog típusú tartalmaink

15:52 | márc. 27.Research Blog

USA palaolaj ipar: tényleg ennyivel nőtt a hatékonyság?

Az USA palaolaj termelésének hatékonysága nő, de ez főleg a szolgáltatási árak összeomlásának köszönhető. A valódi hatékonyságjavulás ennél kisebb. A nagyobb kereslet pedig már az idén ismét 50 dollár felé viheti a termelési költséget, ami természetes fékerőt jelenthet a palaolaj termelésnek.

16:18 | márc. 23.Research Blog

Kell-e hosszabbítania az OPEC-nek?

Az OPEC május elején dönt arról, hogy hosszabbítja-e a tavaly november 30-i termeléscsökkentési megállapodást. A piac szerint kellene ez a lépés, mivel a globális készletek alig csökkennek. Az OPEC bizonytalan a kérdésben. A döntés nagyban függ attól, hogy sikerül-e meggyőzni a nem-OPEC termelőket és utóbbiak tényleg betartják-e az ígéreteket.

11:24 | márc. 20.Research Blog

A réz és a kobalt lehet a villanyautó gyártás nyertese

A réz és a kobalt kereslet növekedése várható, ha az elektromos autózás és a megújuló forradalom folytatódik.

12:36 | márc. 13.Research Blog

Lefelé tört ki az olaj – ez valóban vételi lehetőség?

Az 50 dollár alatti vételi árfolyam jó vételi lehetőség, hacsak az OPEC megállapodás össze nem omlik, ami nem alacsony kockázatú esemény. Az OPEC az amerikai palaolaj termelők felé is nyitna, mert látszik, hogy nélkülük nem lesz magas olajár.

16:22 | márc. 6.Research Blog

USA gázpiac: a hideg tél elmaradt, de a fundamentumok továbbra is erősek

A vártnál melegebb idő lejjebb küldte a WTI árfolyamát az elmúlt hetekben. A mélyben lévő fundamentumok azonban nem változtak és tovább erősíthetik az USA gázárait a jövőben. A kereslet dinamikusan növekszik, míg a kínálat rövidtávon nem feltétlenül követi ezt. Az USA exportja lehet a fő hajtóerő.

17:13 | márc. 1.Research Blog

Az olaj dinamikus árváltozása máshol bukkan fel, mint a közeli határidős jegyzésárakban

A globális olajpiacon a változékonyság nem tűnt el, csak más piaci szegmensben tűnik fel, mint az azonnali piac. A geográfiai különbségek és az egyes határidők közti árkülönbségek továbbra is jelentősen változnak a piac átrendeződésnek köszönhetően, amit az OPEC és az USA nyersolajtermelői alakítanak. A fedezeti alapok tovább növelték teljes long állományukat, mert hisznek az OPEC „put”-ban.

16:05 | febr. 27.Research Blog

Csökken az USA benzinfogyasztása - itt az ideje shortolni a finomítókat?

Januárban az előzetes adatok szerint csökkent az USA benzinfogyasztása, amire 2013 óta nem volt példa, sőt az elmúlt két évben inkább rekordgyorsaságú fogyasztásnövekedés volt az olcsó árak miatt. A hír kedvezőtlen lehet az USA finomítói szektorára, melyet adott esetben a Trump adópolitikája is sújthat. Itt az ideje shortolni?

12:22 | febr. 20.Research Blog

Sikerül-e az OPEC-nek csökkentenie a globális készleteket?

A globális olajpiac huzavonája, ami már lassan három hónapja tart, tovább folytatódik. Egyrészt jól látszik, hogy az OPEC hatékonyabb, mint valaha: a piac előrejelzések szerint (IEA, OPEC, Argus) a kartell legalább 80%, de egyes becslések szerint 90%-os megfelelést ért el, vagyis ezt a százalékos arány sikerült elérnie az OPEC tagállamoknak összességében a november végén vállalt 1,2 millió...

14:17 | febr. 17.Research Blog

Hogyan játszhatod meg a szélenergia robbanást?

A szélenergia globálisan az egyik leggyorsabban fejlődő megújuló energia. Egy kis ízelítőt szeretnénk adni a szélenergia termelési költségeiről és a legismertebb szélenergia részvényekről és ETF-ről.

12:27 | febr. 13.Research Blog

Csökkenő kontangó az olajpiacon - a piac hisz a második féléves egyensúlyban

Az olajpiac - hasonlóan a többi nyersanyag piachoz - határidős struktúrája sokat elárul a piaci szereplők jövőbeli várakozásairól. A korábbi látványos kontangó - vagyis, hogy a távoli határidős árak jóval magasabbak a közeli határidőknél - drasztikusan megváltozott a WTI piacán. A korábbi 10 dollár feletti éves kontangó (egyéves forward WTI ár mínusz a legközelebbi WTI határidős jegyzés) alig...

10:57 | febr. 10.Research Blog

BP veszélyes vizeken

A British Petroleum optimistább a jövővel kapcsolatban, mint az olajpiac többsége.

12:57 | febr. 7.Research Blog

Carbon Tracker jelentés: drasztikus változások az energetikában

A hétvége legérdekesebb fejleménye mindenképpen a Carbon Tracker (CTI) és a Grantham Institute at Imperial College London elemzése volt a globális energiapiac alakulásáról, amit több más elemzőházhoz (IEA, EIA, OPEC, Bloomberg NEF, BP, ExxonMobil) hasonlóan 2050-ig adott egyfajta előrejelzést a világ energetikájának alakulásáról.

15:08 | febr. 6.Research Blog

USA gázpiac: tényleg aggódhatunk Mexikó miatt?

Az elmúlt két hétben az USA gázpiaca gyengülést mutatott, az árfolyam a korábbi 3,4-3,5 USD/MMBTU szintről 3,1 USD/MMBTU alá esett. Az okok között kettőt lehet kiemelni: egyrészt a valódi ok a vélekedésem szerint, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint februárban mégsem lesz hidegfront Észak-Amerikában. Ez messze a legfontosabb tényező. Csak összehasonlításképpen január utolsó hetében a...

18:23 | febr. 1.Research Blog

Lejjebb esett a volatilitás az USA olajpiacán – vajon mi áll a háttérben?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) januári jelentésében jelentős volatilitást jósolt idén az olajpiacnak. Ennek azonban nyomát sem látjuk, sőt, ami jól látható a lenti ábrán is, a piaci változékonyság éves mélyponton tartozódik már december eleje, lényegében az OPEC döntése óta. Sokéves viszonylatban ez a 25-30 közötti változékonyság csak kismértékben marad alatta az átlagnak, 2013-2014-ben...

13:44 | jan. 30.Research Blog

Ha egyszer Trump vámot vet ki

Donald Trump elnöki pályafutása eddig a választási ígéretek betartásáról szól, ami az olajiparban is számos izgalmat tartogat. A legfontosabb fejlemény lehet, hogy Trump elnök 20%-os vámot (border tax) vetne ki az import olaj és gáztermelésre. A végleges döntés még nem született meg, de az eseményeket figyelve azt kell gondolnunk, hogy ez gyorsabban bekövetkezhet, mint az sokan várják.