Erste Research Blog típusú tartalmaink

12:22 | febr. 20.Research Blog

Sikerül-e az OPEC-nek csökkentenie a globális készleteket?

A globális olajpiac huzavonája, ami már lassan három hónapja tart, tovább folytatódik. Egyrészt jól látszik, hogy az OPEC hatékonyabb, mint valaha: a piac előrejelzések szerint (IEA, OPEC, Argus) a kartell legalább 80%, de egyes becslések szerint 90%-os megfelelést ért el, vagyis ezt a százalékos arány sikerült elérnie az OPEC tagállamoknak összességében a november végén vállalt 1,2 millió...

14:17 | febr. 17.Research Blog

Hogyan játszhatod meg a szélenergia robbanást?

A szélenergia globálisan az egyik leggyorsabban fejlődő megújuló energia. Egy kis ízelítőt szeretnénk adni a szélenergia termelési költségeiről és a legismertebb szélenergia részvényekről és ETF-ről.

12:27 | febr. 13.Research Blog

Csökkenő kontangó az olajpiacon - a piac hisz a második féléves egyensúlyban

Az olajpiac - hasonlóan a többi nyersanyag piachoz - határidős struktúrája sokat elárul a piaci szereplők jövőbeli várakozásairól. A korábbi látványos kontangó - vagyis, hogy a távoli határidős árak jóval magasabbak a közeli határidőknél - drasztikusan megváltozott a WTI piacán. A korábbi 10 dollár feletti éves kontangó (egyéves forward WTI ár mínusz a legközelebbi WTI határidős jegyzés) alig...

10:57 | febr. 10.Research Blog

BP veszélyes vizeken

A British Petroleum optimistább a jövővel kapcsolatban, mint az olajpiac többsége.

12:57 | febr. 7.Research Blog

Carbon Tracker jelentés: drasztikus változások az energetikában

A hétvége legérdekesebb fejleménye mindenképpen a Carbon Tracker (CTI) és a Grantham Institute at Imperial College London elemzése volt a globális energiapiac alakulásáról, amit több más elemzőházhoz (IEA, EIA, OPEC, Bloomberg NEF, BP, ExxonMobil) hasonlóan 2050-ig adott egyfajta előrejelzést a világ energetikájának alakulásáról.

15:08 | febr. 6.Research Blog

USA gázpiac: tényleg aggódhatunk Mexikó miatt?

Az elmúlt két hétben az USA gázpiaca gyengülést mutatott, az árfolyam a korábbi 3,4-3,5 USD/MMBTU szintről 3,1 USD/MMBTU alá esett. Az okok között kettőt lehet kiemelni: egyrészt a valódi ok a vélekedésem szerint, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint februárban mégsem lesz hidegfront Észak-Amerikában. Ez messze a legfontosabb tényező. Csak összehasonlításképpen január utolsó hetében a...

18:23 | febr. 1.Research Blog

Lejjebb esett a volatilitás az USA olajpiacán – vajon mi áll a háttérben?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) januári jelentésében jelentős volatilitást jósolt idén az olajpiacnak. Ennek azonban nyomát sem látjuk, sőt, ami jól látható a lenti ábrán is, a piaci változékonyság éves mélyponton tartozódik már december eleje, lényegében az OPEC döntése óta. Sokéves viszonylatban ez a 25-30 közötti változékonyság csak kismértékben marad alatta az átlagnak, 2013-2014-ben...

13:44 | jan. 30.Research Blog

Ha egyszer Trump vámot vet ki

Donald Trump elnöki pályafutása eddig a választási ígéretek betartásáról szól, ami az olajiparban is számos izgalmat tartogat. A legfontosabb fejlemény lehet, hogy Trump elnök 20%-os vámot (border tax) vetne ki az import olaj és gáztermelésre. A végleges döntés még nem született meg, de az eseményeket figyelve azt kell gondolnunk, hogy ez gyorsabban bekövetkezhet, mint az sokan várják.

11:36 | jan. 27.Research Blog

Alerian MLP ETF (AMLP US): az egyik legizgalmasabb befektetés az USA kőolaj iparába

A WTI erősödése, az USA palaolaj termelés felfutása és a Trump elnöki politikája, elsősorban a két fontos vezeték, a Keystone XL és a Dakota engedélyezése, leginkább az USA midstream energetikai cégeinek kedvez.

13:44 | jan. 24.Research Blog

Olajpiac kereszttűzben – melyik irányba dől el a játszma?

A nemzetközi olajpiac ismét nagyon izgalmas időket él. Két erő küzdelmét látjuk folyamatosan – OPEC és nem OPEC tradicionális termelők szemben az észak-amerikai palaolaj termelőkkel. Mindketten érdekeltek a magasabb árakban, viszont mindkét fél maximálni szeretné a bevételeit is, ami konfliktust okoz, hiszen annyi olajnak nincs helye a piacon, amennyit mindkét csoport maximálisan elő tud állítani.

16:11 | jan. 20.Research Blog

Hideg idő Európában - ki kereshet rajta?

A szokatlan hideg európai időjárást a bőrünkön érezzük mostanában: a sokévi januári -1,6 Celsius fokos átlaghoz képest legalább 3-4 fokkal hidegebb az idei első hónap átlaghőmérséklete.

16:12 | jan. 16.Research Blog

Az USA palaolaj termelői döntik romokba az OPEC álmait

Nehezen tudom elképzelni, hogy az idei évben a Brent olaj átlagára meghaladná az 60 dollárt hordónként, míg 2018 után sem hiszem, hogy 65-70 dollárnál magasabb lesz ez az átlag.

13:46 | jan. 10.Research Blog

Lítium: az új spekulatív buborék?

A lítium, a Li-ion típusú akkumulátorok alapanyaga, lehet sokak szerint az új eszközbuborék. Az ezüst fehér színű fém iránti kereslet ugyanis drasztikusan emelkedni fog, elsősorban azért, mert sokan az elektromos autók felfutását várják és olyan projektek, mint a Tesla 1,9 millió négyzetláb (211 ezer négyzetméter) alapterületű, nevadai elemgyártó gigagyára a közelmúltban indította a...

10:53 | jan. 5.Research Blog

Mi lehet az energiaelemzők nagy tévedése?

Az energetika világát talán egyetlen kérdés sem izgatja annyira, mint az, hogy az elektromos áram tárolásában mikor lehet forradalmi áttörés.

16:09 | 2016. dec. 22.Research Blog

A mai MNB sajtótájékoztatóról

A mai MNB sajtótájékoztató legfontosabb gondolata az volt, hogy a Monetáris Tanács továbbra is elkötelezett a negatív reálkamatok mellett.