Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ-R)

Használd ki a NYESZ-R adókedvezményeket!

NYESZ-R Számla nyitás

Mi az a NYESZ-R számla?

NYESZ-R számlán befizetéseid után:

 • évente 20%, maximum évente 100.000 Ft adójóváírást kapsz a befizetett személyi jövedelemadódból (SZJA) és
 • nem kell adót fizetned az árfolyamnyereség és a hozam után.

Továbbá, a befizetések összegét és gyakoriságát is te határozod meg, ugyanis lehetőséged van:

 • alkalomszerűen egyösszegű és
 • rendszeres befizetésekre is.

Takarékoskodj saját értékpapírszámládon a nyugdíjas évekre, állami támogatással, néhány perc egyszeri időráfordítással.

Adómentes hozam és állami támogatás
Akár 20% (évente maximum 100 000 Ft) adókedvezmény
Örökölhető megtakarítás

NYESZ-R számla kedvezményeinek feltételei

Nyugdíj-előtakarékossági Számládon összegyűjtött megtakarításodat akkor tudod a kedvezményeket kihasználva (adómentesség és szabadon felhasználható adójóváírás) kivenni, ha az összeget adómentes nyugdíjszolgáltatásként veszed fel.

Magasabb hozam lehetősége
Nyugdíjba vonulás

Már a SZJA törvény szerint nyugdíjra jogosult vagy

Diverzifikáció
Minimum 10 év számlavezetés

A kifizetés a NYESZ-R számlanyitás éve utáni 10. adóévben (vagy később történik)

Egyediség
NYESZ-R számla felmondása

A kifizetéssel egyidőben a NYESZ-R számlát is felmondod

Mikor érdemes elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Olyan hosszú távú befektetéseknél, mint a Nyugdíj-előtakarékossági Számla, minél előbb kezded el a takarékoskodást, a kamatos kamat erejét kihasználva annál több megtakarításod gyűlhet össze a megtakarítási időszak végére. Emiatt fiatalabb korban akár kevesebb összeget is elég elkezdened félrerakni. A kamatos kamat működését a lenti két példa tökéletesen szemlélteti:

Zoli (35 éves)
 • Időszak: Zoli 30 éven át vezeti NYESZ-R számláját, tehát már fiatal korban kezd el nyugdíjas korára takarékoskodni.
 • Összeg: Havonta 20.000 Ft-ot fektet be NYESZ-R számláján.
 • Kamatozás: Zoli maga döntheti el, mekkora kockázatú és hozamú termékbe fektet. Közepes kockázat mellett dönt, mely a példa kedvéért 7% hozammal rendelkezik évente.
 • Befizetett összeg hozam nélkül: Zoli 7.200.000 Ft összeget fizetett számlájára a teljes 30 év alatt.
 • A teljes megtakarított összeg hozammal és támogatásokkal együtt: 28.936.775 Ft.
Anna (55 éves)
 • Időszak: Anna 10 éven át vezeti NYESZ-R számláját.
 • Összeg: Azért, hogy az éves 20%, maximum 100.000 Ft értékű állami támogatásokat kihasználja, havonta 42.000 forintot vezet át rendszeresen.
 • Kamatozás: Anna is maga döntheti el, mekkora kockázatú és hozamú termékbe fektet. Ő is közepes kockázat mellett dönt, mely a példa kedvéért 7% hozammal rendelkezik évente.
 • Befizetett összeg hozam nélkül: Anna 5.040.000 Ft összeget fizetett számlájára a teljes 10 év alatt.
 • A teljes megtakarított összeg hozammal és támogatásokkal együtt: 8.729.395 Ft

Hogyan indíthatsz Nyugdíj-előtakarékossági Számlát?

Ha már Erste ügyfél vagy, akkor új NYESZ-R számládat online néhány lépésben elindíthatod, de személyesen egy Erste bankfiókot is felkereshetsz személyes ügyintézésre.

Van Erste értékpapírszámlád és George hozzáférésed is?

George felületén a Portfóliódra belépve a menüben válaszd a NYESZ-R számlanyitás lehetőséget.

George belépés

Csak Erste folyószámlád van?

Ha csak a folyószámlád van az Ersténél, akkor előbb egy értékpapírszámlát kell nyitnod. Ehhez a George Store-ban (bevásárlókocsi ikon) válaszd az „Értékpapírszámla nyitás” csempét, majd ezután tudsz a Portfóliódon NYESZ-R számlát indítani.

George belépés

Csak NetBroker hozzáférésed van?

Új NYESZ-R számládat a NetBrokerbe belépve az Információ menüben a ’NYESZ számlanyitás’ gombra kattintva indíthatod el.

Netbroker belépés

Még nem vagy Erstés?

A NYESZ-R számla feltétele, hogy rendelkezz az Ersténél normál értékpapírszámlával is. Ezt akár online is megnyithatod, majd a George felületén, vagy a NetBrokerbe belépve indíthatod el az új NYESZ-R számládat.

Online Értékpapírszámla nyitása
Pro tipp

Tipp: Indíts NYESZ-R számlát rendszeresített Erste Future befektetéssel

Ha van George hozzáférésed, akkor a Portfóliódra belépve az Erste Future menüpontból új rendszeres befektetés indításával is megnyithatod NYESZ-R számládat.

Az Erste Future Befektetési Programmal beállíthatsz (és később bármikor módosíthatsz) új NYESZ-R számlára egy havi rendszeres befektetést, melyet egy neked szimpatikus Erste Future csomagba fektethetsz, így takarékoskodva nyugdíjas éveidre.

Mi történik akkor, ha korábban lenne szükséged a befizetett pénzre?

Ha korábban kiveszed a pénzt NYESZ-R számládról, akkor:

 • a kapott (évente max 100.00 Ft értékű) SZJA visszatérítéseket 20%-al növelten kell visszafizetned az államnak, és
 • a befektetéseid hozama után egyéb jövedelemként kell adóznod (15% SZJA és a 13% szochó)

Részösszeg felvételére nincs lehetőséged, pénzt kivenni csak a számla megszüntetésével lehet.

További tudnivalók a NYESZ-R számláról:

A NYESZ-R számla akár két évig díjmentes*, ha rendszeres Erste Future befektetést indítasz. Ha ilyet nem szeretnél, akkor a NYESZ-R-nek:
 • számlánként 350 ft/hó a fix díja, és
 • a normál számlához hasonlóan 0,015% az állományi költsége (például 1 millió forint esetén havonta 150 Ft)
* A kedvezmény feltételei és részletei a díjjegyzékben.

Minden befizetés után az első befektetési termék vásárlása is díjmentes NYESZ-R számládon.

Számlanyitáskor legalább 5 000 Ft-ot kell befizetned, és csak forint fizethető be rá.

A számlára forintot tudsz átvezetni, majd te döntheted el, hogy megtakarításod milyen kockázatú és várható hozamú eszközbe kerüljön befektetésre.
NYESZ-R számlán egyes befektetési eszközök elhelyezését a jogszabályok kizárják (például a magas kockázatú tőkeáttételes vagy határidős termékeket). Ezekről kollégáink részletes tájékoztatást tudnak nyújtani.

Adójóváírást csak a jövedelmed után befizetett adód mértékéig kaphatsz. Például ha 500 000 Ft-ot befizettél a NYESZ-R számládra, akkor ennek 20%-ára vagyis 100 000 Ft-ra igényelhetsz elméletben adójóváírást. De ha egész évben csak 80 000 Ft adót fizettél a jövedelmed után, akkor csak 80 000 Ft jóváírást kaphatsz.
Az adójóváírást a NAV utalja át NYESZ-R számládra, és csak NYESZ-R számlára kérhető.

Csak 1 db NYESZ-R számlád lehet és csak egy szolgáltatónál vezethetsz ilyet.

Ha a nyugdíjkorhatár később emelkedik, akkor a számláról történő kedvezményes kifizetés is csak később végezhető el.

Ez a tájékoztató anyag nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak és befektetési tanácsadásnak, továbbá adótanácsadásnak. Kérjük, mielőtt meghozná döntését részletesen tájékozódjon a jogszabályi feltételekről, valamint konzultáljon adótanácsadójával.
Az említett előtakarékossági támogatás iránti igény az adóbevallásban érvényesíthető az összevontan adózott jövedelmed adójának (SZJA) terhére, amelyet az NAV utal át nyugdíj-előtakarékossági számlára.
A jelen tájékoztatás a kiadáskor (2023.10.04) a hatályos jogszabályokat vettük figyelembe. A nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozó szabályok (így különösen az adójogszabályok, illetve azok értelmezései) változhatnak, amelyből eredő következményekért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős. Ezért a megfelelő befektetési döntései meghozatal előtt kérjük, részletesen tanulmányozd át a Nyugdíj-Előtakarékossági Számlára és az azon elhelyezett befektetések adózására vonatkozó előírásokat, valamint az ERSTE BEFEKTETÉSI ZRT. mindenkori Üzletszabályzatátl, hirdetményeit és a vonatkozó szerződéseit.
A számpéldákban feltüntetett hozamok csak elméletiek, amelyek a szemléltetést szolgálják, és nem jelentenek jövőbeli hozamra vonatkozó hozamígéretet. Nem számolnak továbbá az esetleges piaci és jogszabályi változásokkal, tranzakciós költségekkel, számlavezetési díjakkal. A tájékoztatóban foglaltak nem teljes körűek és az Erste Befektetési Zrt. a változtatás jogát fenntartja.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben