Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA földgáz tartalékai lassan töltődnek – egy hideg tél komoly árfelrobbanást hozhat

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. augusztus 16.   11:50

Az USA-ban, hasonlóan Európához, október végéig töltik fel a cégek a kereskedelmi tárolókat földgázzal. Az idei évben azonban ez nagyon lassan halad, jelenleg az 5-éves minimum szint alatt vagyunk a tárolói feltöltöttség szintjében. Ez azt jelentheti, hogy egy hidegbetörés esetén a téli hónapokban kilőhet az amerikai földgáz ára. Hosszabb távon nem vagyunk ennyire optimisták, mivel a palaolaj felfutása miatt a kínálat dinamikusan nő, miközben a keresleti oldal is aktívan emelkedik. A két tényező azonban hasonló nagyságrendű, így egyelőre nem számítunk tartós USA gázár emelkedésre.

Az USA földgázpiac kedvenc ábrája a következő:

Betárolt földgáz mennyisége az USA-ban (5-éves maximum és minimum értékek)
Forrás: EIA, milliárd köbláb

Nos jól látszik, hogy idén vontatottan halad a gáztárolók feltöltése, főleg amiatt, mert a határidős piacon nem alakult ki megfelelő kontangós ár, ami ösztönözné a tárolást. Az idei januári határidős ár 3,165 USD/MMBTu, ami alig több, mint a közeli határidő 2,941 USD/MMBTu értéke. Az öthavi 7,6%-os haszonnak fedeznie kell a tárolás költségét, a kitárolás és betárolási díjat, a rendszerhasználati díjakat és a kockázatot, hogy földgázt nem lehet eladni a túlkínálat miatt a megfelelő időpontban.

A Henry Hub határidős árgörbe 2019 márciusáig (2018. augusztus 16-án, reggel 10 órakor)
Forrás: Bloomberg, USD/ezer MMBtu

A helyzet viszont könnyen az ellenkezőjébe csaphat át, főleg ha hirtelen hidegbeáramlás a télen hetekre leviszi az USA átlaghőmérsékletét. Az alacsony betárolás miatt könnyen egy pozitív ártüske alakulhat ki, mint idén januárban Európában. Ez jelentős hasznot hozhat a spekulánsoknak, akik erre játszanak és időben lépnek.

A hosszú távú gázpiaci árakkal kapcsolatban már nem vagyunk ennyire optimisták. Bár a keresleti oldal dinamikusan nő (LNG és mexikói export, belső gázfogyasztás növekedése a petrolkémia és a gázalapú áramtermelés miatt), a kínálati oldal masszívan emelkedik: idén az első negyévben például év/év alapon 7,3 milliárd köbláb/nappal nőtt az USA termelés, ami majdnem 10%-os kínálatnövekedésnek felel meg. Ez annak ellenére következett be, hogy 45%-kal kevesebb földgáz fúróberendezés áll most üzemben, mint 3 évvel ezelőtt. Egy tényező azonban nagyon fontos: ez pedig a palaolaj termeléssel együtt párhuzamosan és exponenciálisan nő a földgáz kínálata is. A Permian mezőn átlagosan 1 hordó olaj mellett 2 hordóegyenértékes palagázt termelnek a vállalatok és az arány tovább romlik. A társult gáz okozza tehát ezt a kirobbanő kínálat bővülést, ami 2020-ig jó eséllyel szinten tartja a gáz árát.

Ezen a charton jól látszik, hogy a határidős piac mit vár a földgáz áraktól a jövőben. A hosszútávú ár 2021-2022 között éri el a mélypontját, innentől kezdve trendszerű emelkedés várható az árakban.

A Henry Hub határidős árgörbe 2030 decemberéig (2018. augusztus 16-án, reggel 10 órakor)
Forrás: Bloomberg, USD/ezer MMBtu

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben