Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Ukrán támadások az orosz finomítók ellen: fáj Oroszországnak és nekünk is

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. március 18.   12:50

Összegyűjtöttem az orosz finomítók elleni eddigi támadások hatását az ország finomítói szektorára. Erről azt kell tudni, hogy a jelenlegi napi 6,5 millió hordós orosz finomítói kapacitás nagy része, kb. 4,2 millió hordó az ország európai részén van. Oroszország kb. 3,6 millió hordó finomított terméket fogyaszt naponta, ami azt jelenti, hogy normál esetben bőven van helye az exportnak. Oroszország átlagosan napi kb. 1-1 millió hordó dízelt és fűtőolajat, illetve elenyésző mennyiségű benzint exportál.

Mivel ezek a finomítók elérhető távolságra vannak az ukrán drónok számára, január vége óta több támadást is intéztek ellenük. A következő eredményeket kaptam:

  • Az elsődleges finomítói kapacitásokból kb. 1 millió hordó/nap álhatott le a támadások miatt. Hogy ezek mennyi időre esnek ki azt nem lehet tudni, de két nagy finomító, a Kirishi és a Syzran kárai valószínűleg elég komolyak.
  • Az ország dízel termelése napi kb. 260 ezer hordóval csökkent a Woodmac számítása szerint.
  • A benzintermelés is érintett lehet. Ebből Oroszország egyébként is hiányos, már 2017-2018-ban is hiány alakult ki a nyári csúcs időszak során.

Összegzés: Oroszország dízel exportja negyedével csökkenhet a támadások miatt, ami nekik és nekünk is fájhat a magasabb dízel árréseken keresztül. Az orosz lakosság a nyáron valószínűleg komoly benzinhiánnyal szembesülhet, a nagykereskedelmi üzemanyag árak jelentősen nőttek január óta. A háború a kisebb mennyiségű elérhető dízel miatt nem fog leállni, de logisztikai feladat lesz mindenhova eljuttatni a terméket a mostani támadások miatt.

Az orosz dízel export alakulása

Forrás: Bloomberg

Az orosz benzin és dízel nagykereskedelmi árak az ország európai részén

Forrás: Bloomberg

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben