Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Több nyersanyag ára kitört az elmúlt napokban, jelentős átértékelődés várható

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. május 21.   14:24

Az elmúlt egy hónapban több nemesfém és ipari nyersanyag is kitört a korábbi kereskedési sávból felfelé. Ezekben a nyersanyagokban ráadásul további áremelkedési potenciál van. Nézzük sorban ezeket a termékeket.

Réz – mindenkori csúcson az ár, az elektrifikáció miatt masszívan nő a kereslet

A réz az egyik legfontosabb ipari nyersanyag, használata az elektrifikáció területén elkerülhetetlen. A réz gyakorlatilag minden eszköznél jelen van, ami elektromos árammal működik, beleértve a vezetékeket, elektromotorokat, transzformátorokat. A réz árfolyama (LME) 10.900 dolláros szinten van tonnánként, ami mindenkori csúcs. Ez egyrészt a keresleti spekulációnak, másrészt annak köszönhető, hogy a kínálat alig nő. Az elmúlt 15 évben mindössze két új bánya nyílt a világban, miközben a becslések szerint 2040-ig megduplázódhat a réz kereslete. Tavaly 7,3%-kal nőtt a globális fogyasztás, főleg Kína jelentős stratégia készlet növelése miatt.

Mivel lehet megjátszani a réz árfolyamát?

Néhány komolyabb réztermelő cég, ami érzékeny az árak és a kereslet bővülésére: Freeport-McMoran (FCX US), Ivanhoe Mines (IVN US), KGHM (KGH PW), Antofagasta (ANTO US), Global X Copper Miners (4COP GR) – ez utóbbi egy Európában forgó UCITS ETF, amit kisbefektetők is vehetnek.

A réz áralakulása az elmúlt öt évben a Londoni Fémtőzsdén (USD/t)

Forrás: Bloomberg

Arany – Kína mindent visz?

Az arany is kitört a korábbi ársávból, a 2.440 dolláros unciánkénti ár mindenkori árfolyamcsúcs. Az arany árát két tényező emeli: a jegybankok, élükön Kínával, veszik a terméket, mivel a Nyugat így nem tudja őket szankcionálni. A kínai jegybank tartalékainak jelenleg 4,5%-a arany, ezt a pletykák szerint a következő években 20-25%-ra szeretnék növelni. A másik fő tényező, hogy a magas várható infláció és negatív reálkamatok miatt csökken a belső érték nélküli pénzek iránti bizalom. Ez utóbbi azért lehet gazdaságpolitikai cél, mert másképp nem lehet lecsökkenteni a hatalmasra felduzzasztott államadósságokat.

Mivel lehet megjátszani az arany árfolyamát?

A fő certifikát piac mellett érdemes arany ETF-eket vásárolni, pl. WisdomTree Physical Gold (PHAU), illetve aranybányász cégek részvényeit venni, mint pl. Newmont (NEM US) vagy a Barrick Gold (GOLD US).

Az arany áralakulása az elmúlt öt évben (USD/uncia)

Forrás: Bloomberg

Ezüst – követi az aranyat, de a napelemekben is ezt használjuk

Az ezüst árfolyama is 10 éves csúcsra jutott, és megközelítette a 32 dollárt unciánként. Az ezüst áremelkedése részben az aranynak köszönhető, de van egy terület, ami önmagában is növeli az ezüst ipari felhasználását, ez pedig nem más, mint a napelemgyártás. Az ezüst emiatt további jelentős potenciállal rendelkezik.

Mivel lehet megjátszani az ezüst áremelkedését?

Például a Silver Mining UCITS ETF (SILV LN) segítségével vagy közvetlenül pár bányatársaság megvásárlásával, mint a Wheaton Precious Metals (WPM CN) vagy Pan American Silver (PAAN US).

Az ezüst áralakulása az elmúlt öt évben (USD/uncia)

Forrás: Bloomberg

+1 Amerikai földgáz

Bár nem tartozik a nemesfémek vagy az ipari fémek közé, de van egy olyan nyersanyag, ami szintén masszív jövőbeli átértékelési potenciállal rendelkezik. Ez nem más, mint az amerikai földgáz. Két tényező emelheti az árat: 13 Bcf/nappal nőhet az LNG export kereslet a következő három év során az amerikai LNG kapacitások bővülése miatt. Ez a mostani teljes piac 13%-a. 2027-re az USA a teljes termelésének 25%-át exportálhatja a világba, Európa, Latin-Amerika vagy Ázsia felé. Az USA belső földgáz kereslete is nő, mivel a kőszén erőművek helyett gáztüzelésű erőműveket állítanak üzembe az amerikaiak. A kínálati oldalról pedig lassulás látható a növekedésben, elsősorban geológiai okok miatt. Az amerikai olajcégek ugyanis kifogyóban vannak a legjobb, legolcsóbb palalelőhelyekből. Emiatt lassul, sőt adott esetben meg is állhat az amerikai kőolaj és az ezzel párhuzamos földgáz termelés a jövőben, mivel a kisebb lelőhelyek nem tudnak akkora bővülést biztosítani, mint a legjobb, Tier-1 mezők.

Az USA földgáz jelenleg a legolcsóbb fosszilis energiahordozó a világban: a 2,78 USD/MMBTu Henry Hub ár kb. 15,5 dolláros hordónkénti kőolajárnak felel meg, míg, ha az európai 31-32 EUR/MWh gázárakat nézzük, akkor ez az amerikai gázár kb 10,3 EUR/MWh európai árnak felel meg. A különbség az ázsiai gázárakhoz képest még nagyobb. Az európai és amerikai gázárak közti háromszoros, az ázsiai és amerikai gázárak közti 3,5-4x-szeres, illetve a kőolaj árakhoz képest 5-5,5x-szeres különbség nem indokolható, főleg úgy, hogy egyre jobban átjárhatóak ezek a piacok a cseppfolyós földgáz export lehetőségek miatt.

Mivel játszható meg az amerikai földgáz?

Mi leginkább olyan papírokat ajánlunk, amelyek a Marcellus mezőn termelnek, mint az EQT (EQT US), az Antero (AR US) vagy a Range Resources (RRC US).

Az első havi amerikai Henry Hub földgáz áralakulása az elmúlt öt évben (USD/MMBTu)

Forrás: Bloomberg

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben