Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Janaf díj: Mennyit is fizethet ténylegesen a MOL?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. február 29.   15:59

Érdekes képet fest a Janaf gazdálkodásáról a cég horvát nyelvű, nem auditált éves jelentése. Két fontos megjegyzést tesz a vállalat, ami az éves eredménykimutatásból is látszik.

  • A cég fő tevékenységéből (olajszállítás, olaj- és olajtermék tárolás) 146,7 millió euró bevétel származott, ami 28%-kal magasabb az előző évinél, és 21,5%-kal több, mint a terv.
  • A külföldi vevőktől származott a bevétel 73%-a, vagyis 107 millió euró, ami 38,1%-kal több, mint az előző évi, és 32%-kal haladja meg a terveket.

A cégnek két külföldi partnere van: a MOL csoport INA-n kívüli része (évi 2,9 millió tonna nyersolaj import 2023-ban a Slovnaft és a Duna finomítók felé) és a szerbiai NIS (évi 3,2-3,5 millió tonna import Pancevoba, én a 3,2 millió tonnával számoltam).

Ezek alapján a két cég hordónként átlag 2,6 dolláros díjat fizetett a Janafnak a szolgáltatásokért (omisalji kipakolás, szállítás, nyersolaj és termék tárolás) a 107 millió euró, külföldi vevőktől származó árbevétellel számolva. A Janaf állítása szerint minden vevő azonos díjmértéket fizet, így a NIS és a MOL is azonos elbírálás alá esik. A NIS arányosan kicsivel többet fizethet, mivel a rá eső Adria szakasz hosszabb, de a különbség nem jelentős.

A Janaf 52 millió euró profitot csinál 701 millió euró saját tőkére vetítve, ami 7,4%-os tőkearányos megtérülést (ROE) jelent. Ez egyáltalán nem magas, sőt az elvárt tőkeköltség alatt marad. Ez alapján egyáltalán nem mondható, hogy eltúlzott díjakat kér a vállalat – persze lehet, hogy magas költségekkel is dolgozik, ami az állami vállalatoknál gyakori. Mindenesetre az általam számolt 2,4 dollár/hordó Adria tranzit díj nem tűnik extrémen soknak. Csak érdekességképpen: a MOL 2023-as becsült Brent-alapú finomító marzsa 9 dollár/hordó volt, a cég finomítási üzletága pedig 11,2 USD/bbl EBITDA-t ért el tavaly. Az ukrán transzferért 21 euró/tonnát, vagyis kb 3,1 dollár/hordót fizetett a MOL. Igaz, az utóbbit nem 250 kilométer használatért fizeti a cég, hanem 1,490 kilométernyi vezetékért. de az összehasonlítás azért is nehéz, mert ebben nincsen benne kikötő kitárolás, illetve az omisalji tárolás díja.

Az Adria-kőolajvezeték rendszer szerepe a kelet-közép-európai ellátásban

Forrás: Janaf

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben