Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az adók alapján Magyarországon drágábbnak kellene lennie a benzinnek, mint Ausztriában

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. április 19.   13:45

Felmerült témaként az elmúlt hetekben, hogy a magyar üzemanyagárak nagyon magasak. A Gazdasági Minisztérium szeretné, ha hazánkban a régiós átlag körül lennének az üzemanyagárak, miközben jelenleg inkább az átlag felett vannak.

A lenti térkép, amit a portfolio.hu elemzése hozott le, azt mutatja, hogy a magyar benzinár meghaladja a cseh, a román, a szlovén és a lengyel árat is, és jóval magasabb a bolgár árnál, igaz, az a piac teljesen más, mint az előbbi, tengeri kijárattal általában nem rendelkező országok piaca.

Forrás: portfolio.hu

Egy pici összehasonlítást szeretnék tenni a magyar és az osztrák benzinár között a főbb adótételek alapján. A következőket kell tudni:

  • Jövedéki adó: Magyarországon jelenleg 152,5 forint/liter, azaz 38,6 eurócent/liter, Ausztriában pedig 48 eurócent a jövedéki adó a benzinen. Ez 37 forinttal drágább osztrák árat indokol.
  • Áfa: az osztrák áfa kulcs 20%, a magyar 27%. Ez alapján a 640 forintos magyar benzinár áfatartama 136 forint/liter, a 662 forintos osztrák benzin áfatartama pedig 110 forint/liter. Vagyis 26 forinttal kellene drágábbnak lennie a magyar árnak emiatt.
  • EKR díj és kiskereskedelmi különadó: ezt csak a magyar üzemanyag kiskereskedők fizetik, Ausztriában ilyen nincs. Ez kb. 8 forint/liter és 19 forint/liter tételt jelent a benzin esetén.

Ha ezeket a számokat összegezzük, a magyar benzinen lévő adótartalom 16 forinttal magasabb benzinárat indokol itthon. Miközben az osztrák ár 22 forinttal magasabb – persze ebben benne lehet az eltérő költségszerkezet és egyéb adók hatása. De jól érzékelhető a példán keresztül is, hogy a magyar üzemanyag kis- és nagykereskedelmi szektor nyeresége valószínűleg nem kirívó, jóval az osztrák alatt marad. A valóság inkább az, hogy az árak növekedésének és a régiós átlagnál magasabb áraknak inkább a magyar költségvetéshez van köze, mintsem a szektor szereplőinek mohóságához.

A benzin jövedéki adója Európában 2023-ban

Forrás: Tax Foundation

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben