Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Örülhetnek a Magyar Telekom befektetői, a Richternek és a Waberer’s-nek kedvezőtlen a deviza

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2018. május 7.   12:42

Kedvezőtlen devizahatások rontják a Richter eredményét A Richter május 8-án, kedden piacnyitást megelőzően publikálja negyedéves eredményét. Előrejelzésünk szerint a társaság 113,6 milliárd forintos árbevételen 13,9 milliárd...

Kedvezőtlen devizahatások rontják a Richter eredményét

A Richter május 8-án, kedden piacnyitást megelőzően publikálja negyedéves eredményét.

Előrejelzésünk szerint a társaság 113,6 milliárd forintos árbevételen 13,9 milliárd forintnyi adózott eredményt érhetett el, ezzel az adózott eredmény 30%-kal visszaeshet a tavalyi értékhez képest.

A kedvezőtlen devizaárfolyam alakulás, főként a rubel gyengülése miatt az Oroszországból és a FÁK térségéből származó árbevétel 3,8%-kal visszaeshetett. Az EU-ban gyakorlatilag csak stagnálás lehetett, mivel a PRAC ajánlása alapján az Esmya-val új kezelés nem indítható, csak a már korábban megkezdettek folytathatók. Az Egyesült Államokban a Cariprazine növekvő értékesítése miatt 23,3 millió euró árbevételt realizálhatott a Richter. (A Richter amerikai értékesítési partnere, az Allergan negyedéves jelentésében 84,4 millió dolláros Cariprazine értékesítésről számolt be.) Ezen tényezők együttes hatásaként a teljes árbevétel 0,8%-kal 113,6 milliárd forintra emelkedhetett.

A növekvő központi és adminisztrációs költségek, valamint K+F kiadások növekedése miatt az üzemi eredmény 6,1%-kal 14,7 milliárd forintra eshet vissza. Ráadásul az Esmya kimondottan magas profittartalmú készítmény, melynek értékesítése visszaeshetett.

A kedvezőtlen devizapiaci mozgások a pénzügyi sort is negatívan érintik, míg tavaly 4,4 milliárd forintos pénzügyi nyereséget könyvelt el a Richter, idén főként a rubel gyengülése miatt pénzügyi veszteséget realizálhatott. Ennek hatásaként az adózott eredmény 29,5%-kal, 13,9 milliárd forintra csökkenhetett.

Feleződhet a Waberer’s eredménye a devizahatás miatt

A Waberer’s május 8-án, kedden piacnyitást megelőzően publikálja negyedéves eredményét.

A tavalyi 4,2 millió euróról 2,1 millió euróra romolhatott a Waberer’s adózott eredménye a kedvezőtlen FX mozgások miatt. Azonban az EBITDA több, mint 10%-kal javulhatott a tavalyi év azonos időszakához képest.

A nemzetközi szegmens EBITDA eredménye 15%-kal, 13,3 millió euróra javulhat az előző évihez képest. A kamionok kihasználtsága valószínűleg alacsony maradt, de az előző negyedévi rendkívül alacsony szintről javulhatott. Az EBITDA marzs a tavalyi érték körül alakulhatott, de a Link konszolidációja pozitívan hathatott az eredményre.

Az üzemanyagár növekedés mind a nemzetközi, mind pedig a belföldi szegmens esetében negatív hatással járhatott, mivel a fuvardíjak 1-6 hónapos csúszással követik le az üzemanyagárak emelkedését.

Negyedév/negyedév alapon a raktározási díjak csökkenhettek, de év/év alapon árbevétel és profit tekintetében is jelentős lehetett a növekedés. Ezzel párhuzamosan a belföldi szállítmányozás valószínűleg javult, így ennek a szegmensnek az eredménye is közel 20%-kal emelkedett.

Az egyéb üzleti szegmensek eredménye 2 millió euróval járulhatott hozzá a konszolidált EBITDA-hoz.

Az EURHUF kedvezőtlen változása növelte a pénzügyi költségeket, mivel a társaságnak 0,1-0,15 millió eurós devizafedezete van a forinttal szemben.

Jelenleg a legnagyobb probléma a kamionok kihasználtsága, ami lényegesen alacsonyabb, mint korábban volt, de a társaság igyekszik ezt ismételten növelni.

 

Az IT bevételek repíthetik a Magyar Telekom eredményét

A Magyar Telekom május 8-án, kedden piaczárást követően teszi közzé első negyedéves eredményét.

Az eredmény tartalmazni fogja az IFRS15 számviteli szabványokra történő átállás hatásait is, mely 1-2 milliárd forinttal ronthatja az EBITDA eredményt.

Az árbevétel 5,6%-kal növekedhet. Ez a következő tényezőkből adódik:

  • készülék értékesítések magas bevétele a 24 hónapos hűségidőre vonatkozó értékesítési korlátozás eredményeként
  • magas IT bevételek az EU-s projektek kapcsán
  • a magasabb árazású díjcsomagok térnyerése a vezetékes szolgáltatások piacán
  • az energia kereskedelemből származó bevételek megszűnése

Az EBITDA 8,5%-kal növekedhet, mivel a bevételek növekedése ellensúlyozza a növekvő költségeket.

Bár a társaság erős eredményről számolhat be negyedéves közzétételében, a menedzsment várhatóan továbbra is óvatosan nyilatkozhat a jövőbeli kilátásokról. A régióban a konszolidációs aktivitás megerősödött, ami a verseny növekedését eredményezheti.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben