Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Richter: Hullámvasútról le, emelkedésre fel

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2018. augusztus 1.   10:45
Richter- Long Gyógyszergyár
Belépési pont:  piaci ár Kiszállási pont: 5.895  Stop-loss:  4.465
Elemző: Nagy András

Nehéz hónapokat tudhat a háta mögött a Richter. Először az Esmyával kapcsolatos hírek, majd a román nagykereskedelem felfüggesztése tett rosszat a Richter árfolyamának, végül, egészen július második feléig nagy forgalom mellett, hír nélkül esett a...

Nehéz hónapokat tudhat a háta mögött a Richter. Először az Esmyával kapcsolatos hírek, majd a román nagykereskedelem felfüggesztése tett rosszat a Richter árfolyamának, végül, egészen július második feléig nagy forgalom mellett, hír nélkül esett a részvény. Valószínűleg egy nagyobb eladó állhatott a háttérben, azonban erről még jó ideig csak találgathatunk, hiszen a második negyedéves eredmény is csak a június végi tulajdonosi szerkezetet fogja tartalmazni.

Július 19-én viszont mintha minden egy csapásra megváltozott volna, óriási forgalommal kísérve a jelentős délelőtti esést követően bő 6%-os emelkedéssel zárt az árfolyam. Mondhatni klasszikus fordulós nap, miután elfogyott az eladó.

Hétfőn pedig a grafikon meg is erősítette ezt a fordulatot egy úgynevezett „follow through” jelzés kíséretében. Ennek kritériumai

  • 1%-nál nagyobb emelkedés,
  • irányadó index (BUX) felülteljesítése
  • a fordulós napot követően 4-7 napon belül alakul ki,
  • átlagot meghaladó forgalom

Sajnos a negyedik kritériumot nem sikerült teljesíteni a nyári hétfő miatti alacsony forgalmú kereskedésben, de ettől függetlenül erős fordulós jelzések szemtanúi lehettünk, ami egy emelkedő trend kialakulását jelentheti, így érdemesnek tartjuk vételi pozíciók nyitását.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást a nagy forgalmú, fordulatot hozó nap mélypontja alá 4,465 forinthoz javasoljuk elhelyezni. A kiszállási pontot pedig a 200 napos mozgóátlag alá 5.895 forinthoz. Így a pozíció hozam/kockázat aránya a konzervatív stop szintválasztás ellenére is 2:1 arányú.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Agyonverték az értékeltséget is

Mivel az előretekintő eredményvárakozás március óta csak alig csökkent, miközben az árfolyam jelentősen zuhant, így a részvény értékeltsége nagyot zuhant.

A KRKA után a második legolcsóbb gyógyszeripari részvény a szektortársak között A KRKA egy szimpla generikus gyártó, míg a Richter-nek vannak originális készítményei, így nagyobb növekedési lehetőséggel és nagyobb marzsokkal rendelkezik.

A többi szektortárssal összehasonlítva a Richter kimondottan olcsó, 19%-kal forog a szektortársak alatt az előretekintő EV/EBITDA alapján, ami az elmúlt 5 év távlatában is egy kiugróan alacsony érték, hiszen átlagosan csak 5%-os diszkonton forgott a részvény. Úgy is tekinthetjük, hogy az Esmya és Cariprazine pozitív hatása mostanra teljesen kiárazódott, hiszen ugyanolyan diszkonton forog a részvény, mint még 2015-ben az átértékelődés előtt.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

 Szállingóznak a jó hírek is

Arra számítunk, hogy a piac is fel fogja fedezni ezt az alulértékeltséget és az értékeltségi diszkont jelentősen csökkenni fog a szektortársakhoz képest, ami az árfolyam emelkedését is magával vonzhatja. Ebben lehet segítségre az, hogy az Európai Bizottság a héten megkötésekkel, de jóváhagyta az Esmya forgalmazását, így ismét forgalmat generálhat a készítmény. Mivel megszületett az európai hatóságok végleges döntése, így a csütörtöki eredménnyel együtt immáron már az Esmyára is elvileg adhat előrejelzést a társaság menedzsmentje.

A másik pozitívum, hogy a Cariprazine nagyon erős étékesítési volumeneket generál Amerikában. Az amerikai értékesítési partner, az Allergan negyedéves jelentése alapján 114,2 millió dollár árbevételt ért el a Cariprazine, melyet Amerikában Vraylar néven forgalmaznak. Ez 72,2%-os növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest és az amerikai cég közleménye szerint jelenleg ez a leggyorsabban növekvő eladásokkal büszkélkedő antipszichotikum.

További katalizátort jelenthet, hogy az amerikai gyógyszerhatóság az FDA is augusztusban dönthet az Esmya engedélyeztetéséről.

A Richter csütörtök hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét, ami várakozásunk szerint a pénzügyi sornak köszönhetően jelentősen javulhatott a tavalyi évhez képest. Bár adózott eredményvárakozásunk megfelel a piaci konszenzusnak, ami azonban ennél fontosabb, hogy a befektetők által jobban figyelt üzemi eredményben a konszenzusnál erősebb számot várunk. Ezért az átlagnál magasabb kockázat ellenére is még a gyorsjelentést megelőzően vételi pozíciók nyitását javasoljuk.

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben