Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: A kutatás-termelés és a fogyasztói szolgáltatások ellensúlyozzák a gyengébb feldolgozás-kereskedelmet

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2018. július 31.   11:49

A MOL augusztus 3-án teszi közzé II. negyedéves gyorsjelentését. Az Erste 181 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t vár szemben a 2017 II. negyedéves 192,7 milliárd forint EBITDA profittal. Az időszak fő hajtóereje a kutatás-termelés volt, a mi...

A MOL augusztus 3-án teszi közzé II. negyedéves gyorsjelentését.

Az Erste 181 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t vár szemben a 2017 II. negyedéves 192,7 milliárd forint EBITDA profittal.

Az időszak fő hajtóereje a kutatás-termelés volt, a mi becslésünk 85 milliárd forintos tisztított EBITDA. A MOL várhatóan 108 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént termelt naponta. A magas olajárak növelték a nyereséget, a Brent típusú kőolaj ára 74,4 dollár/hordóra nőtt az előző negyedévi 66,8 dollár/hordóról.

A feldolgozás-kereskedelem várhatóan gyengébb számokat közöl év/év alapon: a mi várakozásunk 70 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA. A rekord 2017 II. negyedév 92,9 milliárd forint EBITDA-t eredményezett. A MOL árrései mind a petrolkémiában, mind a finomításban csökkentek. A petrolkémia árrése a tavalyi 576 euró/tonnáról 386 euró/tonnára csökkent idén a II. negyedévben, míg a finomítói marzsok 6,4 dollár/hordóról 5,5 dollár/hordóra estek vissza ugyanebben az időszakban. Az erős dollár némileg ellensúlyozza ezeket a negatív trendeket.

A fogyasztói szolgáltatások várhatóan tovább javulnak és új mindenkori csúcsra juthatnak ebben a negyedévben a lengyel vetélytárs, PKN Orlenhez hasonlóan. A mi negyedéves várakozásunk 28 milliárd forint EBITDA szemben a tavalyi II. negyedév 26,8 milliárd forintos EBITDA-jával. A gáz divízió várhatóan 12 milliárd forint EBITDA-t ér el a negyedévben, míg a központ költségek és szegmensek közti átadás 14 milliárd forinttal rontja az EBITDA-t.

A MOL eredménye összességében erős lesz, a tisztított CCS-alapú EBITDA mindössze 6%-kal esik év/év alapon a rosszabb külső környezet ellenére. A fogyasztói szolgáltatások és a kutatás-termelés eredménye ugyanis ellensúlyozzák a kissé gyengébb fő húzódivízió, a feldolgozás-kereskedelem számait. A III. negyedév kilátásai ráadásul még tovább javultak és várhatóan meg fogják haladni a mostani II. negyedévet is, sőt akár év/év alapon is javulás képzelhető el. A MOL részvényekre egyedül a vezérigazgató körüli bizonytalanság vet árnyat.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben