Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vártnak (majdnem) megfelelő MTel eredmény, MOL tervszám emelés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 7.   09:46

Erste kommentár A Magyar Telekom tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves eredményét, amely árbevétel, EBITDA és üzemi eredmény sorokon hozta a várakozásokat. Ugyankkor az...

Erste kommentár

A Magyar Telekom tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves eredményét, amely árbevétel, EBITDA és üzemi eredmény sorokon hozta a várakozásokat. Ugyankkor az IFRS16 számviteli változás miatt a kamatköltségek nagyobbak lettek a vártnál, s mintegy 3 milliárd forinttal alacsonyabb nyereséget eredményeztek, mint amit a piac várt. Ugyan a vállalkozási környezet a növekvő verseny miatt nem túl kedvező, de a cég fenntartja az idei évre vonatkozó eredményvárakozását és a 27 forintos osztalékfizetési tervét is. Ugyanakkor a jelenleg zajló T-Systems értékesítésről és az 5G tenderről nem szolgált információval a cég. Az árfolyam szempontjából összeségében semlegesnek tartjuk az eredményt.



A MOL ma befektetői napot tart Londonban, így reggel közzétették a frissített stratégiát, amelyben: (i) A jövő évi EBITDA várakozást 2,4-2,6 milliárd dollárra emelték az azerbajdzsáni akvizíciónak köszönhetően. Ugyanakkor a poliol üzem elindulásának is betudhatóan, 2023-ra már 3 milliárd dollár közeli EBITDA-t várnak, ami szerintünk kissé optimistának tűnik, ugyanis csökkenő finomítói marzsokra számítunk. (ii) Az azeri akvizíciónak köszönhetően a napi szénhidrogén termelési várakozást 120-130 ezer hordóra emelték a 2020-2023-as periódusra, míg a kitermelési üzletág szabad készpénztermelő képességét 500 millió dollárról 700 millióra módosították, ami nem meglepetés az akvizíció fényében. (iii) A fogyasztói szolgáltatások üzletág eredménye is javulhat 2023-ra, a korábban várt 500 millióról 600 millió dollárra. Ezzel teljesen egyetértünk. Összességében pozitív az üzenet, de ennek hatása az elmúlt napokban nagyrészt már beárazódott a részvényárba.


Ma alapvetően pozitív híreket láthattunk itthon és a nagyvilágban is, hiszen arányosan csökkenhetnek a vámok az USA és Kína között, de ez még további tárgyalások kérdése. Az első fázisú megállapodást technikai okokból valószínűleg csak decemberben fogják aláírni. Mindeközben a ma jelentő európai cégek alapvetően a várakozásokat meghaladó eredményeket tettek közzé. Így nem meglepő, hogy a DAX emelkedéssel indította a napot. Ugyanakkor ne feledkezzünk el arról, hogy egy ellenállási szintnél van az árfolyam, illetve ma reggel át is ugrotta azt. Kíváncsian figyeljük tehát, hogy a kialakult rés a technikai szintnél megmarad-e a nap végén is. Itthon alapvetően a MOL eredményvárakozás emelésének köszönhetően emelkedik a BUX, s ennek meg is kellene maradnia.

Vegyes eredmények a félvezetőszektorból

Megtorpantak az új történelmi csúcsokon a vezető amerikai indexek, így tegnap is stagnálás jellemezte a kereskedést. A Nasdaq 0,3%-kal esett, az S&P500 0,1%-kal, míg a Dow stagnált.


Vegyes eredmények jöttek tegnap az amerikai félvezetőszektorból. A Qualcomm a gazdasági negyedik negyedévre 4,8 milliárd dolláros árbevételt jelentett a várt 4,7 milliárd dollárral szemben, ami 18%-os visszaesés év/év alapon. A most kezdődött negyedévre 4,4-5,2 milliárd dollár közti árbevételt vár a cég, a sávnak közepe stagnálást jelentene év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,78 dollár lett a várt 0,71 dollárral szemben, míg a most kezdődött negyedévre 0,8-0,9 dollár közötti értéket vár a cég a konszenzus által várt 0,77 dollárral szemben. A vezérigazgató szerint az 5G terjedéséből komolyan profitálhat a jövő évben a cég, amit a mostani várakozások is tükröznek már. Az árfolyam 5%-kal emelkedett piaczárás után.


A vártnak megfelelő eredményt tett közzé, azonban gyengébb várakozásokat közölt egy másik félvezetőgyártó, a Microchip Technology. A cégnek a mikrokontrollerjeivel inkább az általános ipar felé van nagyobb kitettsége, ez magyarázhatja a gyengébb számokat. A vártnak megfelelő 1,3 milliárd dolláros árbevételen 1,43 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég. A most kezdődött negyedévre 1,2-1,3 milliárd dollár közötti árbevételt várnak, ami elmarad az 1,35 milliárd dolláros konszenzustól. A profitsoron 1,12-1,32 dolláros EPS-t vár a vállalat, szemben az elemzők által eddig várt 1,45 dollárral. Ezzel az eredmény csökkenési dinamikája gyorsulhat a mostani negyedévben. Az árfolyam 4%-kal esett piaczárás után.


John Williams, a befolyásos New York-i Fed elnöke is megerősítette tegnap, hogy a mostani három kamatcsökkentéssel véget ért a Fed átmeneti korrekciója az alapkamatban, nem lesz már újabb kamatcsökkentés pusztán amiatt, hogy a lefelé mutató kockázatok ellen védjen a jegybank. Azaz mostantól ismét teljes mértékben a beérkező makroadatok alapján dönt majd a Fed. Ezzel, ha egy újabb kamatcsökkentésre kerülne valamikor sor, az már azt jelezné, hogy komolyabb gondokat lát az amerikai gazdasági növekedésben a Fed.

Csökkenhetnek az importvámok

Nem mutattak érdemi elmozdulást az ázsiai piacok a mai kereskedés során. A Nikkei 0,1%-kal, a Shanghai index 0,2%-kal emelkedett, míg a Hang Seng 0,3%-kal esett vissza.


Pozitív hírekkel szolgált magyar idő szerint ma reggel a kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. Gao Feng szerint az USA és Kína megegyezett abban, hogy arányosan visszavágnak a kereskedelmi háború során kivetett addicionális importvámokból, ennek pontos mértéke azonban még a megállapodás részleteitől függ. Feng szerint az utóbbi két hétben jól haladtak a tárgyalások. A hírekre a globális indexek kisebb megugrást mutattak ma reggel.


Ezek fényében eltörpülni látszik az a hír, hogy a tényleges egyezmény aláírása novemberről decemberre csúszhat, mivel egyelőre nem sikerül megfelelő helyszínt találniuk a feleknek.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben