Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kivárhat a Fed, új sztár születik a MOL-nál

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 31.   09:33

Erste kommentár Nagyjából hozta a papírformát a Fed tegnapi kamatdöntő ülése. A Fed 25 bázisponttal 1,5-1,75%-ra vágta az alapkamatot és jelezte, hogy a jelenlegi kamatszintet megfelelőnek tartja a mostani gazdasági...

Erste kommentár

Nagyjából hozta a papírformát a Fed tegnapi kamatdöntő ülése. A Fed 25 bázisponttal 1,5-1,75%-ra vágta az alapkamatot és jelezte, hogy a jelenlegi kamatszintet megfelelőnek tartja a mostani gazdasági környezethez, vagyis egyelőre nem látják indokoltnak, hogy a háromszor 25 bázispontos vágást újabbak kövessék. Egyébként már korábban is voltak olyan félmondatai a Fed-nek, amiből az összesen 75 bázispontos kamatcsökkentésre lehetett számítani. Új elem, hogy tartósan alacsony inflációra számítanak, vagyis hosszú távon itt maradhatnak a kamatok, sőt talán még az infláció túllövésétől sem riadna meg a Fed.


Reggel közzétette harmadik negyedéves jelentését a MOL, melyből tisztán látszik, hogy a fogyasztói szolgáltatások szerepe még tovább növekedett és a szegmens EBITDA eredménye lassan összemérhetővé válik a kitermelés, vagy éppen a finomítás eredményével. A régiós trendeknek megfelelően jól teljesített a finomítás, a kitermelés viszont küzdött az alacsony olajárakkal. Üzemi szinten összességben a vártnál jobb eredményt láthattunk, amire a korábbi 2,3 milliárdos tisztított EBITDA célt 2,4 milliárd dollárra emelte meg a cég. Az adózott eredmény a vártnál gyengébb lett, de a jó üzemi eredmény miatt ezt tán megbocsáthatja a piac a MOL-nak.

Fed: Eddig és nem tovább

Összességében kedvezett a részvénypiacoknak a Fed tegnapi kamatdöntő ülése. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,3%-kal kerültek feljebb.


A piaci várakozásokkal összhangban a 1,5-1,75%-os sávra csökkentette az alapkamatot az USA-ban az amerikai jegybank tegnap. Mind a kamatdöntést követő közlemény, mind Jerome Powell sajtótájékoztatója azt jelezte, hogy újabb kamatcsökkentés csak akkor érkezne, ha érdemi romlás következne be a gazdasági adatokban a mostani szintekről. Powell szerint az utóbbi hat hétben javultak a gazdasági képet övező kockázatok, célozva ezzel a Brexitre és az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra. Powell kitért arra is, hogy jelenleg nagyon messze van a jegybank attól, hogy esetlegesen újból kamatemelésbe kezdjen. Először az infláció szignifikáns emelkedése lenne szükséges ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjen ezen gondolkodni a jegybank. A hírekre a részvénypiac enyhe emelkedést mutatott, míg a dollár gyengült az euróval szemben.


Felülmúlta a várakozásokat az Apple gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentésében, a cég 64 milliárd dolláros árbevételt (+2% év/év) jelentett a várt 63 milliárd dollárral szemben. Az iPhone-értékesítésből származó árbevétel ugyan 9%-kal esett év/év alapon, de a tendencia javulást mutatott az előző negyedévi 15%-os visszaesést követően. Pozitívum volt, hogy a szolgáltatásokból származó árbevétel 18%-kal nőtt, ami gyorsulás az előző negyedévi 13%-ot követően. Az egyéb kiegészítők, mint az Apple Watch vagy az AirPod kifejezetten jól teljesítettek, az innen származó bevétel 54%-kal nőtt 6,5 milliárd dollárra. Ha a bevételek földrajzi megoszlását nézzük, Észak-Amerika tudott csak egyedül növekedni, Európa, Japán és Kína enyhe visszaesést mutatott. A most kezdődött, kiemelten fontos ünnepi negyedévre 85,5-89,5 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, amely sáv közepe felülmúlta a 87 milliárd dolláros konszenzust. A kedvező árbevételi tendencia mellett profitsoron is jól teljesített a cég, 3,03 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 2,84 dollárral szemben. Az árfolyam 2%-kal került feljebb piaczárás után.


A Facebook is a vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő a harmadik negyedévre, miután közel 30%-kal megugró, 17,7 milliárd dolláros árbevételt jelentett a várt 17,4 milliárd dollárral szemben. Ezzel az látszik, hogy a hirdetési bevételek növekedésének lassulása a vártnál lassabb ütemben megy végbe. Az egy részvényre jutó profit 2,12 dollár lett a várt 1,92 dollárral szemben. A napi aktív felhasználók száma 9%-kal nőtt év/év alapon 1,62 milliárdra, ami szintén enyhén felülmúlta a konszenzust. Külön pozitívum volt, hogy az USA-ban is tovább tudta növelni felhasználóbázisát a cég, a havi aktív felhasználók száma ott 3 millióval nőtt. A jó hírekre 4,5%-kal ugrott az árfolyam piaczárás után.


A Facebook jelentését követően a Twitter vezérigazgatója közzétette, hogy teljesen felhagynak a politikai jellegű hirdetésekkel, ami talán a Facebook-ot is kisebb nyomás alá helyezheti. A Facebook hirdetési bevételeinek azonban csupán 1%-körüli része származik innen.


Felülmúlta a negyedéves várakozásokat a Lyft is, miután 956 millió dolláros árbevételt (+63% év/év) jelentett a várt 916 millió dollárral szemben. Az egy részvényre jutó veszteség 0,42 dollár lett a várt 0,72 dollárral szemben. Egész éves várakozását is megemelte a cég. A Lyft sofőrök száma 28%-kal nőtt év/év alapon 22,3 millió főre, míg az egy sofőrre jutó árbevétel 27%-kal nőtt 42,82 dollárra. A pozitív hírekre 2%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


A várthoz közeli eredményeket jelentett a Starbucks. Az árbevétel 6,75 milliárd dollár lett, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,70 dollár. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben 5%-kal nőttek az értékesítések a várt 4%-kal szemben, míg a következő évre 3-4%-os növekedést vár a cég. Az árfolyam 3%-kal emelkedett piaczárás után.

Változtatott üzenetén a japán jegybank

Emelkedés jellemezte az ázsiai indexeket ma reggel. A Hang Seng 0,7%-ot, a Nikkei 0,4%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot csökkent.


A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon a japán jegybank. Ugyanakkor módosítottak a közleményen, és míg eddig azt kommunikálta a jegybank, hogy legalább 2020-ig fenntartja a jelenlegi vagy annál lazább kondíciókat, most viszont eltávolították az időpontra vonatkozó hivatkozást és helyette annyi került bele, hogy a szükséges időpontig maradnak a jelenlegi vagy annál alacsonyabb kamatok. A piacot nem érte meglepetésként a bejelentés, ugyanis az inflációs és növekedési folyamatokból látszott, hogy tavaszra sem éri el célját a jegybank, így szükség van a program hosszabb távú fenntartására is.


A japán jegybank a 2020-2021-es inflációs és GDP kilátásokat is 1-2 tized százalékponttal visszavágta, 2021-re mindössze 1,5%-os inflációt várnak.


Októberben tovább csökkentek a kínai feldolgozó- és szolgáltatóipari PMI-ok is. A feldolgozóipari index 49,8 pontról 49,3 pontra csökkent a várt stagnálás helyett. A szolgáltatóiparban pedig a vártnál nagyobb mértékben, 53,7 pontról 52,8 pontra csökkent az index értéke.


Holnap ismét egyeztet az amerikai és a kínai fél a kereskedelmi kapcsolatokról és a megjelent kommentek alapján jól haladnak a tárgyalások. Ugyanakkor egy kis porszem került a gépezetbe, mivel a részleges megállapodást a két elnök november közepén, az APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) találkozón tervezte aláírni, de a házigazda Chile lemondta a rendezvényt az országban kirobbant zavargások miatt, így valószínűleg új időpontot és új alkalmat kell találnia az amerikai és a kínai elnöknek a megállapodás aláírására.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Működési szinten erős a MOL harmadik negyedéve, de a nettó eredmény elmaradt a várttól

A MOL 202,9 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t ért el a harmadik negyedévben, ami meghaladta a piaci konszenzust (192,5 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA).


A cég működési egységei közül a kutatás-termelés a vártnak megfelelő eredményt tett közzé (69,4 milliárd forint tisztított EBITDA), a feldolgozás-kereskedelem szintén (80,1 milliárd forint CCS-alapú tisztított EBITDA). A fogyasztói szolgáltatások szegmensben pozitív meglepetés volt tapasztalható, az eredmény 47,4 milliárd forint lett. Kisebb veszteség keletkezett a központi költségek soron (3,5 milliárd forint EBITDA veszteség), míg a gázüzletág 8 milliárd forint EBITDA nyeresége is kissé magasabb lett, mint a várakozás.


A cég pénzügyi soron viszont negatív meglepetést okozott: a vállalat 12,1 milliárd veszteséget ért el az euró alapú hitelein, a vállalati adókulcs is magasabb lett, mint a szokott. Az INA kisebbségi részvényeseire jutó eredmény is magasabb lett a vártnál, mivel a nyereség egy nagyobb része keletkezett a horvát leányvállalatnál. A nettó 59,8 milliárd forint nyereség emiatt elmaradt a piac által várt 68,7 milliárd forinthoz képest.


Véleményünk: A MOL számai erősek működési oldalról és felette vannak a piaci várakozásnak, ugyanakkor nettó szinten gyengébb lett az eredmény. A cég növelte a kilátásokat: idén a korábbi 2,3 milliárd dolláros tisztított, CCS-alapú EBITDA helyett már 2,4 milliárd dollárt várnak. A negyedik negyedév kilátásai kedvezőek a magas finomítói marzsoknak és az emelkedő szénhidrogén áraknak köszönhetően.


MOL-Lukoil megállapodás

A MOL megegyezett a Lukoillal, hogy az orosz vállalat 5 évig évi 4 millió tonna nyersolajat szállít a Barátság kőolajvezetéken keresztül a MOL-nak. Ez a cég teljes olajfelhasználásának kb. 20%-át jelenti. A MOL-nak már korábban is volt a Lukoillal és más orosz olajcégekkel hasonló megállapodása. A szerződés inkább az orosz félnek fontos, mivel az Ural kőolaj folyamatosan piacot veszít Kelet-Közép Európában. A MOL kompenzációt is kap orosz részről a tavaszi szennyezett olajszállítmányok után.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben