Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pozitív kép

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 17.   09:38

Erste kommentár Még csak most kezdődött a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, és a cégeknek még csak 10 százaléka jelentett, de a kép egyelőre pozitív. Ugyan az eredmények csak 0,4 százalékos...

Erste kommentár

Még csak most kezdődött a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, és a cégeknek még csak 10 százaléka jelentett, de a kép egyelőre pozitív. Ugyan az eredmények csak 0,4 százalékos bővülést mutatnak az egy évvel ezelőttihez képest, de ez is több mint 4 százalékpontos pozitív meglepetés. Így talán nem is meglepő, hogy kevesebb, mint 1 százalékra van az S&P500 a történelmi csúcsától.


A DAX mindeközben folytatja az emelkedést a váll-fej alakzatból. Közben megtörtént a nyakvonal visszatesztje, és át is törte a „kis ellenállást” 12.030 pontnál. Ugyan ma oldalazhat, de ettől függetlenül rövidtávon 12.200 pont környékére kellene mennie, hogy aztán hosszabb távon megtekintse újra a korábbi történelmi csúcsot 13.500 pont környékén.


A szerbek is svájci frankos mentőcsomagra készülnek. Ez negatívan érintheti az OTP-t és a Raiffeisent-t. Ugyanakkor a hatás, a számított kitettségek alapján kicsinek tűnik. Az OTP esetében valószínűleg nem haladja meg az 5 milliárd forintot (sőt akár jóval kevesebb is lehet), míg a Raiffeisen esetében 10 millió euróról beszélhetünk. Az előbbi esetében részvényenként 20 forintnál nem nagyobb a hatás, míg az utóbbi esetében cirka 3 centről beszélünk.


Összességében a mai napon a DAX esetében oldalazást várunk kis emelkedéssel, míg a BUX-nak emelkednie kellene, elsősorban az OTP vezetésével.

Vegyes kép a Netflixtől, kibékült az Apple és a Qualcomm

Továbbra is alacsony volatilitású kereskedés zajlik a korábbi csúcsok körül az USA-ban. Tegnap a Dow és a Nasdaq 0,3%-kal, az S&P500 0,1%-kal emelkedett.


Továbbra is töretlen a Netlfix népszerűsége, miután 9,6 millió új felhasználó iratkozott fel az online streaming szolgáltatásra az idei első negyedévben, szemben a 9 millió körüli elemzői konszenzussal. A vállalat árbevétele a vártnak megfelelő 4,5 milliárd dollár lett a negyedévben, ami 22%-os növekedés év/év alapon. A most kezdődött negyedévre nagyjából 5 millió új felhasználóval számol a cég, ez azonban elmaradt a konszenzus 6 milliós várakozásától. A vállalat menedzsmentje szerint e mögött főként lemondások állnak, ami valószínűleg a közelmúltban látott áremelésekkel függ össze. Így ezt a hatást csupán átmenetinek gondolják. A nemrég bejelentett Disney+ és Apple TV+ streaming szolgáltatások részéről nem számít komoly konkurenciára a cég, sokkal inkább a számítógépes játékok népszerűségét tekinti komolyabb versenytényezőnek. 2019-ben továbbra is készpénzt égethetnek el, a mostani előrejelzés szerint 3,5 milliárd dollárt. A vezérigazgató szerint nagyjából 2020 végére lehet már pozitív a cég készpénztermelő képessége. Az árfolyam kezdetben nagyobb eséssel reagált a várttól elmaradó előrejelzésre, azonban a pozitívabb hangvételű elemzői tájékoztató után visszahúzták a részvényeket.


Két éves jogi huzavona után peren kívüli megállapodásra jutott az Apple és a Qualcomm, ami végül úgy tűnik, hogy inkább a Qualcommnak kedvezett. Az Apple egyfelől egy egyszeri összeget fizet a Qualcommnak, másrészt egy megállapodást kötöttek a felek, amelynek értelmében a következő években chipeket vesz és szabadalmakat licenszel az Apple a Qualcommtól, ezzel ismét felfrissítik üzleti kapcsolataikat. A szabadalmakért az Apple továbbra is royalty-t fog fizetni, amit az elmúlt időkben megtagadott, mert jogtalannak gondolta. Ezeket fogja most egy összegben törleszteni a Qualcommnak. A hírekre az Apple árfolyama nem reagált érdemben, a Qualcommot azonban megtépték, mivel profitjának nagy része a licenszdíjakból származik, amik ezzel a lépéssel úgy tűnik, hogy nem lesznek veszélyben. Tegnap 23%-kal emelkedtek a részvényei, míg piaczárás után további 6%-kal.


Eközben az Intel bejelentette, hogy kiszáll az okostelefonokhoz kapcsolódó 5G technológiát futtatni képes modemek gyártásából. Ezzel kiesett az Apple korábbi beszállítója, így a Qualcommal való egyezségnek részben ez lehetett a hátterében. A Qualcomm az új Apple megrendelésektől évi plusz 2 dolláros egy részvényre jutó profitnövekedést vár.


Nem tündökölt az IBM az idei első negyedévben, miután 18,2 milliárd dolláros árbevétele 5%-os esést mutatott év/év alapon, és minimális mértékben elmaradt a várakozásoktól. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,25 dollár lett a várt 2,22 dollárral szemben. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel 10%-kal nőtt év/év alapon, a többi szegmens azonban stagnált vagy visszaesett. A gyengébb számokban változást hozhat a Red Hat tavalyi 34 milliárd dolláros akvizíciója, ami 2019 második félévében zárulhat le.


Hiába lett jó tegnap a United Health egészségbiztosító negyedéves jelentése, az azt követő elemzői tájékoztatón a vállalat vezérigazgatója nyugtalanító dolgokat mondott a politika által tervezett újabb egészségügyi módosításokról. Ez pedig az egész szektorra rányomta a bélyegét tegnap.

A jó adat a rossz hír

Hiába jelentek meg a vártnál jobb kínai makroadatok, a piaci örömünnep elmaradt, mindössze visszafogott emelkedés volt tapasztalható a részvényindexeknél. A Hang Seng stagnált, a Shanghai index és a Nikkei egyaránt 0,3%-ot emelkedett.


Várakozásokat felülmúló kínai adatok jelentek ma meg, a kormányzati és jegybanki stimulusok pozitív hatása a vártnál korábban éreztette kedvező hatását. Az első negyedévben a GDP 6,4%-kal bővült, felülmúlva a 6,3%-os várakozást. A növekedési ütem megegyezett a negyedik negyedévben látott GDP bővüléssel.


A márciusi kínai ipari termelés 8,5% lett, szemben az 5,9%-os várakozással. Az ipari termelés növekedése jelentősen gyorsult az idei első három hónapban mért 6,5%-hoz képest. A márciusi kiskereskedelmi forgalom szintén pozitív meglepetést okozott, 8,7%-kal bővült a várt 8,4%-kal és az idei 8,3%-os bővüléssel szemben. A jó adatoknak a piac azonban nem igazán tudott örülni, mert egyből megjelentek azok a hangok, hogy a kedvező makroadatok hatására visszavághatják a gazdaságélénkítő lépéseket, bár ennek esélye meglehetősen alacsony.


A kínai 1 napos bankközi kamatláb 4 éves csúcsra, 3%-ra emelkedett. Ennek oka, hogy áprilisban és májusban van a legnagyobb adófizetési kötelezettség, ami növeli a készpénz iránti keresletet. A likviditásszűke enyhítése érdekében a kínai jegybank 160 milliárd jüan értékben biztosított rövid, 1 hetes likviditást a bankok számára.


Visszafogott bővülés jellemezte márciusban a japán importot, a várt 2,8% helyett mindössze 1,1%-kal bővült az import. Az export 2,4%-kal esett vissza, ami némileg kisebb visszaesés, mint a konszenzus által várt 2,6%-os csökkenés.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszos volt.

Waberer’s közgyűlés

Tegnap tartotta éves közgyűlését a Waberer’s. A vártnak megfelelően (i) az új vezérigazgatót beleválasztottak az igazgatóságba; (ii) a cég nem fizet osztalékot; (ii) az éves eredményeket jóváhagyta a közgyűlés, ahogy az alapszabály technikai módosításait is. A hír a vártank megfelelő, nincs hatással a részvényárfolyamra.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben