Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

AZ EKB-tól várnak segítséget az euro szeptikus olaszok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2018. augusztus 14.   10:35

Törökország már Ukrajnánál is kockázatosabb a befektetők szemében Kisebb csökkenés jellemezte tegnap az európai piacokat. A CAC40 stagnált, a DAX 0,5%-ot, a FTSE100 0,3%-ot csökkent. Továbbra is alulteljesítő volt az európai pénzügyi...

Törökország már Ukrajnánál is kockázatosabb a befektetők szemében

Kisebb csökkenés jellemezte tegnap az európai piacokat. A CAC40 stagnált, a DAX 0,5%-ot, a FTSE100 0,3%-ot csökkent. Továbbra is alulteljesítő volt az európai pénzügyi szektor a török kitettségek kapcsán.


Az olasz költségvetési bizottság, euro szkeptikus elnöke szerint az EKB-nek pajzsot kéne nyújtania minden tagország számára elkerülve a pénzügyi turbulenciákat. Közben az olasz kormány hivatalosan is egyeztetett Mario Draghival egy esetleges pénzügyi turbulencia kezeléséről. Egyrészt az olaszoknak még friss emlékeik vannak, amikor a kormányalakítás kapcsán jelentősen emelkedtek az olasz hozamfelárak, másrészt a török válság kapcsán most is az olasz hozamfelárak tágulása tapasztalható, amit csak tovább ront, hogy közben megy a vita az olasz költségvetésről is. A török aggodalmak nem csak Olaszországra hanem a többi feltörekvő országra is átterjedt, amit jól jelez, hogy a líra és a feltörekvő piaci devizák közti korreláció 1 éves csúcsra emelkedett.


Az 5 éves török CDS felár 543 bázispontra emelkedett ma reggel, ezzel már jelentősen meghaladja Ukrajna és Pakisztán CDS felárát is. Az év elején még csak 160 bázispontos költség mellett lehetett biztosítást venni a török államcsőd ellen, de ez most már a 2009-es éveket idéző szintre emelkedett vissza.


A várva várt török akcióterv bejelentésére tegnap sem került sor, az USDTRY árfolyam 7 környékén mozgott tegnap és ma reggel is, változatlanul nagy napon belüli kilengésekkel.


A török jegybank szűk mozgásterén belül megpróbál lépéseket tenni. Tegnap nem tartották meg az 1 hetes repo aukciót, így a bankok csak az 1 napos hitelfelvétel lehetőségével élhettek, melynek kamatozása 1,5 százalékponttal kedvezőtlenebb, mint a rendes repo kamat lett volna. A piaci szereplők egyértelműen erőteljes török kamatemelése számítanak, amit jól mutat, hogy a 91 napos államkötvényeket 24,28%-os hozam mellett értékesítették, miközben a török alapkamat „csak” 17,75%.


Az előzetes második negyedéves adatok alapján a német GDP negyedév/negyedév alapon 0,5%-kal bővült, felülmúlva a 0,4%-os piaci várakozást. A munkanaphatással igazított évesített 2,0%-os növekedés viszont így is minimálisan alulmúlta a várt 2,1%-ot.

Alig növekedett a BMW

A BMW csoport globális eladásai júliusban mindössze 0,2%-kal emelkedtek. A BMW márka 0,7%-ot bővült, viszont a szintén csoporthoz tartozó Mini eladásai 2,9%-kal estek vissza. Az elektromos hajtásláncú autók növekedése 30,9% volt, ami szintén lassulást mutat az előző hónapokhoz képest. Havi szinten jelenleg körülbelül 10 ezer elektromos és hibrid autót értékesít a BMW ami összehasonlításképpen a Mini eladásainak körülbelül harmadát teszi ki.


 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben