Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL II. negyedéves tisztított EBITDA-ja kismértékben várt felett alakult, a menedzsment javította a kilátásokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 3.   09:04

Erste kommentár A MOL 178,5 milliárd forint tisztított CCS alapú eredményt ért el a második negyedévben szemben a piaci konszenzussal (171,5 milliárd forint) és a mi várakozásunkkal (181 milliárd...

Erste kommentár

A MOL 178,5 milliárd forint tisztított CCS alapú eredményt ért el a második negyedévben szemben a piaci konszenzussal (171,5 milliárd forint) és a mi várakozásunkkal (181 milliárd forint).


A két vezető üzletág egyaránt meghaladta a várakozásokat. A kutatás-termelés 86,9 milliárd forint tisztított EBITDA eredménye a napi 109,6 ezer hordóegyenértékes termelésnek köszönhető, felette a mi 108 ezer hordós várakozásunknak. Az átlagos kőolaj eladási ár 66,8 dollár/hordóra nőtt, míg a gáz esetében enyhe csökkenés volt 35 dollár/hordóegyenértékes szintre.


A feldolgozás-kereskedelem 73,3 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ja szintén felette van a piaci várakozásnak (65,6 milliárd forint). Az eredmény ugyan 21%-kal elmarad az egy évvel korábbitól, de így is erősnek mondható a külső árrések fényében. A fogyasztói szolgáltatások 29,7 milliárd forinttal járultak hozzá az EBITDA-hoz köszönhetően az erős közép-kelet európai keresletnek és az Agip kutak átalakításának. Az eredmény minden idők második legnagyobb eredménye.


A pénzügyi sor viszont magasabb költségeket tartalmaz, mint a várakozás, a pénzügyi veszteség 24,6 milliárd forintot tett ki. A cég jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el, miközben az adókulcs is 20,7%-ra nőtt. Az INA pozitív nyeresége miatt a kisebbségi tulajdonosra eső nyereség nőtt.


Összességében erős lett a MOL eredménye. A cég vezetése növelte előrejelzését: 2,4 milliárd dolláros EBITDA-t várnak idén a korábbi 2,2 milliárd dollárral szemben, míg a szabad készpénzáramlás is 1,1-1,3 milliárd dollár között lehet. A harmadik negyedév kilátásai erősek, a júliusi marzsok erős eredményt jeleznek előre. Ma pozitív részvényár reakciót várunk.



A Richter menedzsmentje tegnap javított profit marzs várakozásain. Miközben az árbevételi várakozásokat nem módosította, a bruttó marzsét a korábbi 56-57%-ról 57-58%-ra, az operatív marzsét a korábbi 12-13%-ról 13-14%-ra emelte. Ezzel implicite az év egészére vonatkozó profitvárakozásokon is javított a társaság. Ezen túlmenően szintén pozitív volt, hogy számos akvizíciót terveznek, főként a nőgyógyászat terén. Ezeket akár már idén bejelenthetik, várakozásunk szerint Valószínűleg gyógyszer készítmények megvételéről van szó, nem pedig teljes vállalat megvásárlásáról.

Az Apple lett az első részvény a „holdon”

Csillagászati határt ért el tegnap az Apple piaci kapitalizációja, miután első vállalatként elérte az 1.000 milliárd amerikai dollárt. Sokáig szoros versenyben volt az Amazonnal ezért a címért, azonban a rendkívül jó keddi gyorsjelentéssel és a tegnapi további 2,9%-os árfolyam emelkedéssel állva hagyta Jeff Bezos cégét. Az pedig, hogy az 1.000 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mit is jelent, talán az USA GDP-jének arányában kifejezve érdemes meghatározni, aminek ez közel 5%-a. Ilyen összevetésben azonban volt már olyan cég a történelem során, amely ezen érték felett volt. Meglepő módon a szebb napokat megélt General Electric az egyik ilyen társaság, melynek piaci kapitalizációja 2000-ben kicsivel az amerikai GDP 5%-a felett volt. Kevésbé meglepő viszont, hogy 1999-ben a Microsoft-nak sikerült hasonló, sőt ott előfordult, hogy a vállalat piaci kapitalizációja a GDP 6%-ra is rúgott. Nem kizárt az, hogy a mostani, 9 éve tartó bikapiac keretében a Microsoft rekordja is megdőlhet, ugyanis jelen pillanatban mind az Apple, mind az Amazon rendkívül jó fundamentumokkal rendelkezik, ráadásul előbbi árazása nem is mondható túlzónak.


Az Apple-lel kapcsolatos címlapsztorik az egész technológiai szektornak jót tettek, a Nasdaq 1,5%-os emelkedéssel abszolút felülteljesítő volt tegnap. Az S&P500 0,5%-kal került feljebb, míg a Dow stagnált.


A Dow gyenge teljesítménye annak is betudható volt, hogy az amerikai kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross azt nyilatkozta a Fox Business-nek tegnap, hogy további nyomást kell Kínára helyezni, addig, amíg nem hagynak fel rossz kereskedelmi gyakorlataikkal.

Csökkent a kínai és japán vállalatok optimizmusa

Vegyes teljesítménnyel zártak ma az ázsiai piacok. A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot csökkent.


Júliusban csökkent a kínai Caixin beszerzési menedzser index étéke. A szolgáltatóipari index 53,9 pontról 52,8 pontra csökkent. A vártnál nagyobb mértékű a visszaesés fő oka egyértelműen a kereskedelmi háborútól való félelem.


Japánban is csökkent júliusban a beszerzési menedzser index értéke, de még itt is 50 pont fölötti értéket láthatunk, ami a gazdasági expanzió jele. A csökkenést itt is a kereskedelmi viszonyok romlása indokolta.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow mínuszban, az S&P, a Nasdaq és a DAX pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben