Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Átszabja magát a Hugo Boss

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2024. április 5.   16:01
Hugo Boss - long divatipar
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 61,9 Stop-loss: 47,2
Elemző: Nagy András

Az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül a divatipar. A formális öltözet egyre ritkábban elvárt, így még inkább előtérbe kerültek az inkább utcai, sőt, adott esetben egyenesen sportos ruhadarabok. A megváltozott környezet jelentős alkalmazkodást...

Az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül a divatipar. A formális öltözet egyre ritkábban elvárt, így még inkább előtérbe kerültek az inkább utcai, sőt, adott esetben egyenesen sportos ruhadarabok.

A megváltozott környezet jelentős alkalmazkodást igényel többek között a Hugo Boss-tól is, amely korábban a formális ruháiról, elsősorban az öltönyeiről volt ismert. A társaság már korábban is nyitott a hétköznapibb, utcai ruházat felé, de ezt a változást a kereslet átalakulása felgyorsította.

Ennek az átalakulási folyamatnak az egyik látványos lépése a BOSS és a HUGO név szétválasztása két külön márkára. Utóbbi a sokkal lazább, fiatalosabb ruhadarabokat jelöli, de előbbi kínálatában is bőven megtalálhatók a hétköznapi, utcai darabok is. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy mára ezek alkotják a kínálat gerincét.

Az új helyzet új vezérigazgatót kíván, így 2021-ben leigazolták a Tommy Hilfiger korábbi vezetőjét, ezzel határozottan kijelölve az átalakulás irányát. A másik jelentős növekedési irány a női ruházat lehet. Ez az üzletág most is létezik ugyan, de 2023-ban a bevételek mindössze 7%-át adta csak, vagyis elenyészőnek számít.

A 2023-as és 2025-re várt szegmensenkénti árbevételt mutatja a következő diagram. Tavaly még az árbevétel 77%-át adta a klasszikus BOSS férfi ruházat, ami 2025-re 70%-ra süllyedhet, mivel a másik két szegmenstől, a BOSS női ruházattól és a HUGO-tól is gyorsabb növekedést várnak.

A Hugo Boss árbevétele szegmensenként (milliárd euró)

Forrás: Hugo Boss; Erste

Stratégiai célkitűzések

A menedzsment 2025-re 5 milliárd eurós árbevétel elérését tűzte ki célul, ami közel 20%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Eközben a bruttó marzsot 61,5%-ról 64%-ra tervezik javítani, az üzemi eredmény (EBIT) marzsot pedig a jelenlegi 9,8%-ról 12%-ra növelnék. Vagyis a cél, hogy a piacnál gyorsabb ütemben bővüljön az árbevétel, miközben a profitabilitást is sikerül növelni.

A növekvő árbevétel és a javuló marzs együttesének hatására 2025-re csaknem másfélszeresére, 600 millió euróra emelkedhetne a társaság üzemi eredménye 2023-hoz képest.

Az árbevétel és az EBIT marzs időbeli alakulása

Forrás: Hugo Boss

Óvatos árazás

Az árazás alapján a piac egyelőre óvatosan kezeli a profilváltást. A 2024-es eredményvárakozások alapján a Hugo Boss 12-es előretekintő P/E rátán forog, ami 8%-os diszkontot jelent a szektortársakat jellemző (medián) értékéhez képest. A cég szektortársaknál gyorsabb növekedésének köszönhetően ez a diszkont idővel még nagyobb lesz, a 2025-ös és 2026-os várakozásokkal számolva már 20%-nál is nagyobb diszkont mellett forog a részvény.

A Hugo Boss előretekintő P/E értékeltsége a szektortársakhoz képest

Forrás: Bloomberg; Erste

A Hugo Boss értékeltsége nemcsak a szektortársakhoz képest tűnik alacsonynak, hanem historikusan is. Az elmúlt öt évben csak 2020 márciusa körül, a Covid európai kirobbanásakor volt ennél alacsonyabb a részvény értékeltsége, ami egy rendkívül szélsőséges, turbulens időszak volt.

A Hugo Boss előretekintő P/E értékeltsége az elmúlt 5 évben

Forrás: Bloomberg; Erste

Emelkedő sáv aljáról fordulhat

Egy hosszútávú, széles emelkedő trendcsatorna látható a Hugo Boss grafikonján, ami már 2022 óta meghatározza a részvény mozgását. Jelenleg ennek a trendcsatornának az alja közelében tartózkodik az árfolyam, innen fordulhat meg a részvény. Az MACD és a 30 pont alatti RSI indikátor is a részvény túladottságát mutatja.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást a trendcsatorna alsó éle alá, egyben a tavaly novemberben 48,17 eurónál hagyott rés alá, 47,2 euróhoz javasoljuk elhelyezni.

A kiszállási pontot a 200 napos mozgóátlag, egyben a március elején hagyott rés felső éle (62,08 euró) alá javasoljuk elhelyezni 61,9 euróhoz. Így a pozíció hozam/kockázat aránya kiemelkedően magas, közelíti az 5:1 arányt.

Hugo Boss technikai kép

Forrás: Bloomberg; Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben