Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Meglovagolta a hozamcsökkenést a DAX

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2023. november 30.   15:09
DAX - stop módosítás index
Belépési pont:   Kiszállási pont: 16.525 Stop-loss: 15.905   15.330
Elemző: Nagy András

Jól teljesít a hónap közepén megfogalmazott DAX vételi ötletünk. Főleg tegnap teljesített kiemelkedően jól az index, a vártnál alacsonyabb német inflációs...

Jól teljesít a hónap közepén megfogalmazott DAX vételi ötletünk. Főleg tegnap teljesített kiemelkedően jól az index, a vártnál alacsonyabb német inflációs adatnak és az ennek eredményeként bekövezett hozamesésnek köszönhetően. Az elmúlt időszak emelkedését kihasználva pozíciónk védelme érdekében az eredeti 15.330 pontról a heti lokális mélypont (15.915 pont) alá, 15.905 ponthoz javasoljuk megemelni a stop megbízást. A 16.525 pontos javasolt kiszállási pontot változatlanul hagyjuk.

Infláció és hozamok

A tartományi adatok a szerdai nap folyamán fokozatosan érkeztek, és a 14:00 órakor megjelenő inflációs adat előtt már előre jelezték, hogy a vártnál alacsonyabb lesz a német infláció. Ennek megfelelően a vártnál nagyobb volt a csökkenés országos szinten is. A harmonizált inflációs mutató 3,0%-ról 2,3%-ra mérséklődött a várt 2,5% helyett. A főbb termékkosarak (élelmiszer, energia, szolgáltatások) mindegyikében csökkent az infláció mértéke, de defláció (áresés) továbbra is csak az energiaáraknál tapasztalható.

A kedvező inflációs trendet a csütörtöki eurózónás inflációs adatok is megerősítették. Az infláció 2,9%-ról 2,4%-ra, a maginfláció 4,2%-ról 3,6%-ra fékeződött. Akárcsak Németországnál, itt is minden termékkategória esetében csökkent az infláció, de csak az energiaárak esetében volt defláció tapasztalható.

A vártnál kedvezőbb inflációs adatok felgyorsították a német hozamok csökkenését. A 10 éves német hozamok például 2,4%-ra estek, szemben az októberi, közel 3%-os csúcshoz képest, ahogy az a következő ábrán is látható. Ez pedig önmagában véve is kedvezően hat a DAX index értékeltségére. Ismét elővéve a múltkor alkalmazott egyszerű modellt, ez a 60 bázispontos csökkenés egy egyszerű modellben 2%-os növekedést és 5,2%-os kockázati prémiumot feltételezve ((5,2%+3%-2%)/(5,2%+2,4%-2%))-1) „ceteris paribus” 10,7%-os fair érték növekedést jelentene. A további hozamcsökkenés még további pozitív hatásokkal járhatna a DAX indexre vonatkozóan.

Forrás: Bloomberg, Erste

Technikai kép

Fontos ellenállásokhoz közelít a DAX index, ez is indokolja, hogy a stop megbízásunkat felemeljük. A korábbi 15.330 pontról 15.905 pontra javasoljuk megemelni. Így a szerda reggel hagyott rés jelentette támaszt és a héten 15.915 pontnál kialakult lokális mélypont jelentette támaszt is kihasználhatjuk.

A megemelt stop megbízás aktiválódása esetén is profit realizálására nyílna lehetőségünk, hiszen annak szintje meghaladja a beszállási pontunkat.

A történelmi csúcs közelébe elhelyezett 16.525 pontos profitrealizálási célunkat változatlanul hagyjuk. Ennek elrésében a még augusztusban hagyott rés felső éle jelentette ellenállás akadályozhatja az indexet 16.240 pontnál.

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben