Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Tartós fordulatra számítunk a DAX-ban

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2023. november 16.   15:14
DAX - long index
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 16.525 Stop-loss: 15.330
Elemző: Nagy András

Tartós, pozitív fordulat jeleit véljük felfedezni a DAX indexnél, ezért hosszútávon is érdemesnek látjuk befektetni az indexbe. Bár a követkető időszakban visszafogott lehet a gazdasági teljesítmény, de egyre valószínűbb, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a...

Tartós, pozitív fordulat jeleit véljük felfedezni a DAX indexnél, ezért hosszútávon is érdemesnek látjuk befektetni az indexbe. Bár a követkető időszakban visszafogott lehet a gazdasági teljesítmény, de egyre valószínűbb, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a komolyabb recessziót sikerül elkerülni és a puha landolás forgatókönyve valósul meg. A kamatemelési ciklus csúcsán túl vagyunk, sőt, remélhetőleg a hosszú hozamok esetében is túl vagyunk a csúcson. Ezen tényezők pozitívan hathatnak az értékeltségre, főleg, ha idővel a növekedés is beindulna. Ráadásul egy igen erős és ritka fordulós alakzat is kirajzolódott a DAX grafikonján.

Visszafogott növekedés jöhet

Az Eurózónában az idei és a jövő évre várt 0-1% közti visszafogott reál GDP növekedés ellenére a vállalati profitok 2023-ban és 2024-ben is 7%-körül emelkedhetnek, ami lényegében megfelel a hosszútávú átlagos növekedési ütemnek.

Forrás: Bloomberg, Erste

A kedvezőtlen gazdasági környezet hatására nyár óta kismértékben csökkentek az eredményvárakozások. Ezek alapvetően visszafogott mérséklődések voltak, ahogy az a lenti grafikonon is látható. Talán csak a 2024-es eredményvárakozások esetében volt szembetűnőbb a csökkenés.

Forrás: Bloomberg, Erste

Átlag alatti értékeltség

Ha megvizsgáljuk a főbb részvényindexek értékeltségének alakulását, akkor érdekes képet láthatunk. Az amerikai részvényindexek relatíve drágának tűnnek az elmúlt 20 év előretekintő átlagos P/E értékeltségéhez képest.

A nyugat-európai indexek, köztük a DAX is, a historikus átlaghoz képest némileg alulértékeltnek számít.

A közép-európai régió pedig továbbra is meglehetősen alacsony árazásúnak tekinthető. Ennek az egyik fő oka a régióra jelenleg jellemző magas tőkeköltség.

Forrás: Bloomberg, Erste

Múló hozam-aggodalom

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fejlett gazdaságokban, köztük az Eurózónában is a puha landolás valósul majd meg, elkerülve az elhúzódó mély recessziót. Ez elsősorban a jövő évre várt visszafogott gazdasági növekedésben ölthet testet. Az infláción pedig már nagyjából sikerült is úrrá lenni, hiszen az eurózónás inflációs mutató októberben 2,9%-ra csökkent. Az előrejelzések szerint nehéz út vezet majd a 2%-os jegybanki cél teljesüléhez, de a jelenlegi inflációs szint már nem veri szét a gazdaságot.

A részvénypiaci értékeltség szempontjából fontos, hogy további kamatemelésektől már nem kell tartani, sőt, meg lehet kezdeni a találgatást az első kamatcsökkentés időpontját illetően, bár ez csak valamikor jövő év közepe táján lesz aktuális. Az USA-ban talán picit korábban, az EU-ban pedig inkább picit később.

Éppen ez a hangulatváltozás tükröződik a 10 éves német generikus hozamokban is. A szeptember végi 3%-os csúcsról lefordult a hozam és 2,6%-ra mérséklődött. Ez a 40 bázispontos csökkenés egy egyszerű modellben 2%-os növekedést és 5,2%-os kockázati prémiumot feltételezve ((5,2%+3%-2%)/(5,2%+2,6%-2%))-1) „ceteris paribus” 6,9%-os fair érték növekedést jelentene. A további hozamcsökkenés még további pozitív hatásokkal járhatna a DAX indexre vonatkozóan.

Forrás: Bloomberg, Erste

A következő időszakban két paraméter alakulása lehet kritikus a DAX index szempontjából. Egyrészt a kockázatmentes hozamok alakulása, ahol remélhetőleg folytatódhat a normalizálódás, másrészt pedig a vállalati profitok alakulása a gyenge makrogazdasági környezetben.

Erős fordulós alakzat a grafikonon

November elején — ahogy arról már írtunk — egy úgynevezett Follow-Through formáció alakult ki, mely egy tartós emelkedés kezdetét jelezheti.

Forrás: Bloomberg, Erste

De mi is az az Follow-Through Day?

  • Csökkenő trendet követően alakul ki.
  • A mélypontot néhány nap oldalazás vagy kismértékű emelkedés követi.
  • Ha erős az alakzat, akkor tipikusan a negyedik és hetedik nap között jön egy erőteljes emelkedés (régebben ezt 2 százalék körüli értékre tették, manapság már ennél alacsonyabb is elég), amelynek a forgalma nagyobb, mint amit az előző napokban láthattunk. Ez a nap az FTD nap, amely egy komolyabb emelkedő trend kezdetét jelenti sok esetben.
  • Az alakzat hatályát veszti, ha az árfolyam az FTD nap minimuma alá esik. (Ez sem szokott mindig teljesen igaz lenni. Pl. ha gap van, akkor lehet még ún. alávágás is, azaz az árfolyam visszatér esetleg a résbe, de nem tölti be azt.)

Augusztus – október között egy csökkenő trendcsatorna volt megfigyelhető a DAX indexben, melyből november elején sikerült kitörnie az árfolyamnak.

Mostanra a 200 napos mozgóátlagot is sikerült az árfolyamnak áttörnie, mely egyúttal komoly hangulati fordulatot is jelent.

A kiszállási pontot a történelmi maximum alá, 16.525 ponthoz javasoljuk elhelyezni. A veszteséglimitáló stop-loss megbízást pedig a november 14-i nagy forgalmú, nagy emelkedést hozó nap mélypontja alá, 15.330 ponthoz javasoljuk elhelyezni. Különben azt gondoljuk, hogy átmeneti lehet majd a megtorpanás, kis lefordulás a történelmi maximumnál. Egy átmeneti korrekciót követően valószínűleg folytatódni fog az emelkedés, újabb történelmi csúcsokkal.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben