Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tévedtem!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. november 3.   12:47

Nagy valószínűséggel tévedtem! Az elmúlt napokban több fundamentális tényezőt megragadva próbáltam rámutatni, hogy valószínűleg még nincs itt az ideje a komolyabb emelkedésnek, a trendfordulónak. Mostanra nem csak az amerikai hozam jött vissza a 4,6-4,7 százalékos...

Nagy valószínűséggel tévedtem! Az elmúlt napokban több fundamentális tényezőt megragadva próbáltam rámutatni, hogy valószínűleg még nincs itt az ideje a komolyabb emelkedésnek, a trendfordulónak. Mostanra nem csak az amerikai hozam jött vissza a 4,6-4,7 százalékos tartományba (4,66 százalék), ahol szerintem a helye van (nagy valószínűséggel, lásd pl. korábbi írásunkat), hanem gyakorlatilag egyszerre alakult ki olyan technika formáció a DAX-ban, az S&P500-ban, a Nasdaq-ban és a Dow Jones ipari átlagindexben is, amelyre ritkán van példa, ráadásul ez általában elég nagy valószínűséggel jelöli ki az elkövetkező hónapok irányát. Ez pedig a Follow-Through Day (FTD).

De mi is az az FTD? Már évekkel ezelőtt leírtuk, de elevenítsük fel újra.

  • Csökkenő trendet követően alakul ki.
  • A mélypontot néhány nap oldalazás vagy kismértékű emelkedés követi.
  • Ha erős az alakzat, akkor tipikusan a negyedik és hetedik nap között jön egy erőteljes emelkedés (régebben ezt 2 százalék körüli értékre tették, manapság már ennél alacsonyabb is elég), amelynek a forgalma nagyobb, mint amit az előző napokban láthattunk. Ez a nap az FTD nap, amely egy komolyabb emelkedő trend kezdetét jelenti sok esetben.
  • Az alakzat hatályát veszti, ha az árfolyam az FTD nap minimuma alá esik. (Ez sem szokott mindig teljesen igaz lenni. Pl. ha gap van, akkor lehet még ún. alávágás is, azaz az árfolyam visszatér esetleg a résbe, de nem tölti be azt.)

Ez a formáció (i) elég ritka és (ii) általában jól jelzi a trendfordulót. Ugyanakkor (iii) ezzel a módszerrel, nem a trend alját próbáljuk meg elkapni, hanem inkább a magasabb árfolyamon lépünk be a piacra, de általában nagyobb biztonsággal. Igazándiból azt mutatja, hogy mit csinál az ún. „okos pénz”, hogyan pozícionálnak a professzionális befektetők, akik elvileg a nagyobb mennyiségű befektethető tőke fölött diszponálnak. Nyilván manapság, amikor a kereskedési szokások megváltoztak, és sok lúd disznót győz alapon akár furcsa mozgások is kialakulhatnak a tőzsdén, talán kevésbé érvényes, de szerintem pont a ritkasága és néha nehezebb felismerhetősége miatt is érdemes vele nem csak foglalkozni, hanem beépíteni a kereskedési stratégiánkba. Például még 2016 elején írtunk egy FTD-ről a DAX index esetében. Nézzük meg mi történt utána!

DAX Index (2015-2018)

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint látható, nehéz pálya volt. Valójában az FTD napot követően még hónapokig vacillált az árfolyam az FTD napnál alapvetően magasabb értékeken, de bizony még vissza is tesztelte azt. Ez nyilván elég időt teremtett arra, hogy aki akart, beszálljon a piacba. Ugyanakkor mindent egybe véve kicsivel kevesebb, mint két év alatt 50 százalékot emelkedett az árfolyam. Különben a 2008-as váláság utáni mélyrepülés fordulóját is FTD napok jelezték számos instrumentumban, indexekben és részvényekben is.

Na, és akkor most mi a helyzet? Lássuk a DAX, az S&P500, a Nasdaq és a Dow Jones grafikonokat!

DAX Index

Forrás: Bloomberg, Erste

S&P500 Index

Forrás: Bloomberg, Erste

Nasdaq Index

Forrás: Bloomberg, Erste

Dow Jones Index

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti grafikonokon jól látszik, nem teljesen tökéletesek ezek az FTD napok. Van, ahol nem növekedett a forgalom, s az emelkedések is kisebbek általában az évekkel, évtizedekkel korábban tapasztalt értékeknél. Visziont az erőssége az, hogy (i) gyakorlatilag minden főbb indexben egyszerre jelent meg, és (ii) ráadásul a korainak nevezhető negyedik-ötödik napon. Mindez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel túl vagyunk a nehezén, s az elkövetkező hónapokban vagy talán években jöhet egy komolyabb emelkedési hullám. Ezt különben bizonyos estekben a fundamentumok is alátámasztani látszanak. Pl. a DAX esetében. Ugyanakkor az amerikai piacok azért picit drágának tűnnek, legalábbis historikus P/E alapú összehasonlításban. Persze ezek az eredményvárakozások még változhatnak. Még egy dolog. Könnyen lehet, hogy a 2016-ban indult emelkedéshez hasonlóan lassabban fog kialakulni a komolyabb felfelé ívelő trend.

S még valami. A BUX-ban igazándiból oldalazás volt eddig, vagyis itt nem lehet FTD-ről beszélni. Ugyanakkor a WIG indexben már korábban, a választások után jött egy FTD, de csak a nyolcadik napon, ami kései FTD, ám így is figyelemre méltó. Utólag megnézve, Prágában is hasonlót láthattunk, még július elején. Ott a hetedik napon jött egy gyenge FTD, hiszen növekvő forgalom mellett volt egy kicsit gyengébb, 1,25 százalékos emelkedés. Így az összkép elég erősnek tűnik, pláne ha a régiós értékeltségeket nézzük, amelyek elég alacsonynak mondhatók, legalábbis előremutató P/E alapon! (lásd múlt heti írásunkat).

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben