Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Wizz Air: Rosszabb a helyzet, mint a Covid alatt?

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2023. november 13.   14:48
Wizz Air - long légitársaság
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 2450 GBPp Stop-loss: 1490 GBPp
Elemző: Nagy András

A Wizz Air árfolyama az elmúlt hetekben megközelítette a 2020 márciusi mélypontot, ahová a Covid járvány mélypontján esett az árfolyam. Kétségkívül van néhány nehézség, mellyel szembe kell néznie a Wizz Air-nek, de összességében...

A Wizz Air árfolyama az elmúlt hetekben megközelítette a 2020 márciusi mélypontot, ahová a Covid járvány mélypontján esett az árfolyam. Kétségkívül van néhány nehézség, mellyel szembe kell néznie a Wizz Air-nek, de összességében sokkal jobbnak látjuk a környezetet, és úgy látjuk, hogy alulértékelt lehet a részvény.

Támogató lehet az olajár

A rövidtávú mozgások alakulásánál nagyon jelentős a korreláció a fordított olajár és a Wizz Air árfolyama között. Október elejéig kimondottan erős volt a kettő közti korreláció, ami a következő ábrán is látható. Az olaj árfolyama a bal oldali fordított skálán látható, a fordított korreláció miatt. Nyár óta az emelkedő olajárak jelentős szerepet játszottak a csökkenő részvényárfolyamban. Az olaj fedezeti ügyletek ugyanis képesek kisimítani a rövidtávú volatilitást, de nem védenek a tartósan magas olajár ellen, legfeljebb csak késleltetik a költségek növekedését.

A Wizz Air a következő hat hónap üzemanyag szükségletének 70%-át, a következő évi szükségletnek pedig a 38%-át fedezte le. A Covid alatt a társaság nem alkalmazott fedezeti politikát az üzemanyag tekintetében a kiszámíthatatlan volumenek miatt, de 2022 júniusától már igen, és idén júniusra teljesen visszaálltak a normál, Covid előtti fedezeti politikára. Az elmúlt hetekben ebben nem történt olyan változás, ami indokolná az olajár és a részvényárfolyam szétválását.

Október óta viszont elvált a két árfolyam egymástól. Az olaj árának csökkenésére nem reagált pozitívan a részvény árfolyama. Azonban éppen ez a szétválás lehetne az emelkedés egyik katalizátora, ugyanis jelenleg nagyon alulárazottnak tűnik a részvény ahhoz képest, amit például az olajár indokolna.

Forrás: Bloomberg, Erste

Hosszútávú növekedés, rövidtávú bukkanóval

A hosszútávú növekedés és a profit alakulása szempontjából az egyik legfontosabb tényező a repülőgép flotta méretének növekedése, illetve annak kihasználtsága. A Wizz Air rendkívül gyors növekedést tervez a következő évekre, a 2030-as üzleti évre több, mint duplázná a flotta méretét. A repülőgépek kihasználtsága pedig kiemelkedően magas a szektoron belül.

Rövidtávon, nagyjából mintegy másfél évig azonban kihívást fog jelenteni a Pratt & Whitney által szállított problémás hajtóművek átvizsgálása, illetve esetleges javítása. Ez az első évben 45 repülőgépet fog érinteni, így rövidtávon a növekedés korlátozottabb lehet, emiatt romolhat a társaság versenyhelyzete is. A kieső repülőgépeket a társaság például lízing szerződések meghosszabbításával, illetve korábban használt repülők újbóli forgalomba állításával igyekszik mérsékelni. Így azonban a tervezettnél idősebb és kisebb méretű gépekkel fog csak tudni repülni, ami a működési költségek növekedéséhez vezet. A pénzügyi veszteségeket csökkenti a Pratt & Whitney-vel kötött megállapodás is, melynek részleteit üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: Wizz Air

Olcsóbb, mint a nagy vetélytárs

Az összehasonlító értékelést két peer-group-ra is elvégeztük. Egyrészt a csak fapados légitársaságokból álló szűkebb peer-groupra, de egy bővebb, a hagyományos légitársaságokat is magába foglaló összehasonlítást is végeztünk.

A lenti táblázatban a pénzügyi évre (ami a légitársaságok esetében jellemzően nem esik egybe a naptári évvel) vonatkozó elemzői várakozások láthatók. Például a Wizz Air és a Ryanair is nemrég tette közzé a 2024-es üzleti év második negyedéves számait. Ezért a lenti táblázatban is a 2024-es és 2025-ös értékek bírnak főleg relevanciával. A 2023-as pénzügyi évben a Wizz Air még veszteséges volt, ezért nem tartalmazza a táblázat az erre az évre vonatkozó P/E hányadost, és ez okozza a kiugróan magas EV/EBITDA értékeltséget is.

A lenti táblázatból is kivehető, hogy a fapados légitársaságok magasabb előretekintő P/E értékeltségen forognak, mint a hagyományos légitársaságok. Ennek egyik oka a gyorsabb növekedés, a másik pedig a sok esetben stabilabb pénzügyi hátterük. Ezt például a Covid időszak is bebizonyította, amikor számos hagyományos légitársaságnak állami segítségre volt szüksége, míg a fapados légitársaságok saját forrásból is átvészelték ezt az időszakot, az állami hiteleket csak rövid időre, a biztonság kedvéért vették fel, extra likviditás biztosítása érdekében.

A Wizz Air a fapados légitársaságokénál alacsonyabb előterekintő P/E értékeltséggel rendelkezik, míg a teljes peer-group átlagánál magasabb az értékeltsége.

A legközelebbi versenytársa a Ryanair, melyhez képest előretekintő P/E és EV/EBITDA alapon is diszkonttal forog a Wizz Air. Erre azért részben magyarázatot ad, hogy a Ryanair Boeing gépeket használ, így az Airbus visszahívásai őt nem érintik, vagyis egy kockázati tényezővel jobb a helyzete, de ez szerintünk nem indokol ilyen mértékű értékeltségi különbözetet.

Forrás: Bloomberg, Erste

Megjött a fordulós jelzés

Június végétől kezdődően csökkenő trendcsatornában esett a Wizz Air árfolyama. Ebből a trendből november elején kitört az árfolyam, amit rövid ideig tartó rally követett, majd a várakozásoknál gyengébb negyedéves jelentés ismét elrontotta a hangulatot.

Technikailag azonban nem viselkedett rosszul a részvény. A korrekció során csak a csökkenő trendcsatorna felső élét, valamint még egy, a hó elején hagyott rést tesztelt vissza az árfolyam. A rés visszatesztelését követően pedig ismét emelkedésnek indult az árfolyam. Ez technikailag kedvező jelzés, így jó lehetőséget látunk a vételi pozíciók felvételéhez.

A technikai kép alapján a javasolt kiszállási pontot a 200 napos mozgóátlag alá, 2450 pennyhez javasoljuk elhelyezni, figyelembe véve, hogy a 200 napos mozgóátlag az elkövetkező időszakban még lefelé fog jönni. Ez több, mint 40%-os felértékelődési potenciált jelent, és összhangban van az olajárral rövidtávon mutatott korrelációval is.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást az október végi, november eleji lokális mélypont alá, 1490 pennyhez javasoljuk elhelyezni. Az ezen paraméterek mellett felvett pozíció hozam-kockázat mutatója közelíti a 7:2 arányt.

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben