Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az Nova KBM konszolidációja húzhatja az OTP eredményét

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2023. május 5.   11:18

Az OTP május 10-én hajnalban teszi közzé első negyedéves eredményét. Míg tavaly számos egyszeri tétel rontotta az első negyedéves számokat, idén a korrekciós tételek eredője enyhén pozitív lehet. Negatív tételként megjelenik a bankadó...

Az OTP május 10-én hajnalban teszi közzé első negyedéves eredményét.

Míg tavaly számos egyszeri tétel rontotta az első negyedéves számokat, idén a korrekciós tételek eredője enyhén pozitív lehet. Negatív tételként megjelenik a bankadó és az extraprofitadó is, míg a szlovén Nova KBM akvizíciója kapcsán egyszeri badwill kerül elszámolásra, ami az OTP jelzése szerint mintegy 230 millió euróval javíthatja az eredményt. Emellett az első negyedévben kerülhet jóváírásra a Sberbank miatti tavalyi rendkívüli befizetési kötelezettség visszatérítése is.

Az OTP eredménysoraira két tényező gyakorolt leginkább hatást a negyedévben. Egyrészt az, hogy február elején lezárult a Nova KBM akvizíciója, így közel két hónapnyi eredménnyel már ez is megjelenik a kimutatásban. Másrészt a forint erősödése, ami viszont negatívan érintette a fő sorokat.

A teljes bevétel a 2022. negyedik negyedévi rekord szintről enyhén még tovább emelkedhetett. A nettó kamatjövedelem (NII) 6%-kal nőhetett negyedév/negyedév alapon, főleg a külföldi érdekeltségeknél tapasztalt marzs (NIM) növekedésnek köszönhetően. A hazai marzsokra továbbra is kiemelt figyelem irányul a negyedik negyedévben látott jelentős visszaesés miatt, de enyhe kamatjövedelem növekedést feltételezünk az OTP Core esetében is. A díj- és jutalékbevételek visszaeshettek az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévben hagyományosan visszaesnek az előző negyedévhez képest az OTP költségei, most azonban az általános költségnyomás miatt nem számítunk jelentős csökkenésre. A kockázati környezet kedvező maradt az OTP számára, várakozásunk szerint a bank portfolióminőségében nem következett be jelentős romlás, így a céltartalékképzés visszaeshetett negyedév/negyedév összehasonlításban is, de különösen év/év alapon.

Az első negyedéves várakozásunk 183,6 milliárd forintos profit, illetve 176,1 milliárd forintos korrigált adózott eredmény, ami jelentős javulás a tavalyi gyenge első negyedévhez képest.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben