Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mozgalmas hét elé nézünk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 18.   11:19

Erste kommentár A nyár közepi időszak ellenére elég mozgalmas az időszak a tőkepiacokon. Amerikában zajlik a gyorsjelentési szezon, eddig főleg a bankok tették közzé negyedéves eredményeiket. Európában pedig...

Erste kommentár

A nyár közepi időszak ellenére elég mozgalmas az időszak a tőkepiacokon. Amerikában zajlik a gyorsjelentési szezon, eddig főleg a bankok tették közzé negyedéves eredményeiket. Európában pedig inkább a makró eseményekre figyelünk. Olaszországban kormányválság van, a következő napokban kiderül, hogy ez végül előrehozott választásokba torkollik-e. Az EKB-nek már eddig is sok feladatot adott az olasz kockázati felárak emelkedése, ez mostantól hatványozottan kihívást jelenthet számára. Közben izgulhatunk az Északi-áramlat karbantartása kapcsán is, ebből a szempontból csütörtök lesz a kritikus nap, eddig kellene végezni a tervezett karbantartással és ekkor kellene az oroszoknak újraindítania a gázszállítást Németország felé. Csütörtökön az EKB ülésére is érdemes lesz figyelni, több mint egy évtized után fog ismét kamatot emelni a jegybank, egyúttal új eszközét is bemutatja a jegybank, sőt Christine Lagarde egyből reagálhat is az olasz fejleményekre.

A forint helyzete továbbra sem unalmas. Izgalmas támaszokon támaszkodik ugyanis az EURHUF devizapár. Jelenleg a 30 napos mozgóátlag (400,5) és a lélektani 400-as szint tartja az árfolyamot. Azonban ha ezeket sikerülne letörnie, akkor a technikai kép alapján 394 közelébe eshetne az EURHUF árfolyam és ezzel magunk mögött tudhatnánk a négyessel kezdődő árfolyamot.

Erős hétzárás

Pénteken jó hangulatban fejezték be a tőzsdék a hetet. A FTSE100 1,7%-ot, az EuroStoxx50 2,4%-ot, a DAX 2,8%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, de leginkább az IT szektor vette ki a részét belőle.

Amerikában szintén emelkedés volt tapasztalható. A Nasdaq 1,8%-ot, az S&P 1,9%-ot, a DOW 2,2%-ot emelkedett. A tengerentúlon is minden szektor emelkedett, itt viszont a pénzügyi szektor vezette az emelkedést.

A japán részvény ma nemzeti ünnep miatt zárva tartott. A Hang Seng 2,6%-ot, a CSI300 1%-ot emelkedett ma reggel.

A MOL nyerte a hulladékgazdálkodási tendert

A MOL hivatalos is bejelentette, hogy 2023. július 1-től 35 évre megnyerte az országos hulladékgazdálkodási tendert. A cég lesz ezentúl felelős, hogy évi 5 millió tonna szilárd hulladékok összegyűjtsön, biztosítsa az elszállítását, feldolgozását és az ehhez kapcsolódó beruházásokat.
Véleményünk: Ez egy jó lehetőség a MOL számára, hogy kiépítse az újrahasznosítást, amit később a saját fő tevékenységéhez is bekapcsolhat. A vállalat nem árult el sokat a szükséges beruházások mértékéről és a várható haszonról, de véleményünk szerint a hulladékgazdálkodás önmagában is nyereséget lehet. A vállalatnak további beruházásokra van szükséges, mivel Magyarországon a szilárd hulladék 51% továbbra is feldolgozatlanul hulladéklerakókban végzi.

Egyszeri leírás a Commerzbanknál

A Commerzbank bejelentette, hogy a harmadik negyedéves eredményét 210-290 millió eurós egyszeri leírás fogja rontani a lengyel leánybankján keresztül. Ez a lengyel szabályozásváltozáshoz kapcsolódik, mely a lakosság számára lehetővé teszi a kamatfizetés és törlesztés elhalasztását. Az egyszeri leírás ellenére csoportszinten továbbra is 1 milliárd fölötti adózott eredményt vár a Commerzbank, ha a gazdasági környezet nem romlik jelentősen tovább.

Magabiztosan múlta felül a várakozásokat a Lufthansa

A Lufthansa péntek délután váratlanul közzétette első negyedéves előzetes eredményét. Ez alapján a várakozásokat jelentősen felülmúló eredményről számolt be a légitársaság. Az árbevétel a várt 7,3 milliárd euró helyett 8,5 milliárd euró lett. A korrigált EBIT eredmény pedig 350-400 millió euró között van a várt 218 millió euróval szemben. Az előző negyedévekhez hasonlóan erős maradt a teherszállítási üzletág, a személyszállítási üzletágnál pedig javulást lehetett látni az árak és a kapacitáskihasználtság terén is. A tejes negyedéves eredményt majd augusztus 4-én fogja közzétenni a légitársaság.

Beindulhatnak a repülőgép üzemek

Három év után rendezik meg újra a világ legnagyobb légiipari expoját a London melletti Farnborough reptéren. A hírek szerint a két legnagyobb repülőgép-gyártó a Boeing és az Airbus is óriási megrendeléseket kaphat. A Bloomberg értesülése alapján a Delta Air Lines 130 darab megrendelését jelentheti be a Boeing 737 Max 10-es prototípusából, míg az Airbus A220-asából egy tucatot. Ezenkívül a francia gyártó várhatóan további, sok 10 millió dolláros rendelést kaphat a Malaysia Airlines-tól, és a lengyel LOT-tól is.

Már 400-hoz közel a forint

Pénteken a nyitó 406 körüli szintekről 401-ig erősödött a forint az euró ellenében. Segítette a magyar devizát a dollár minimális gyengülése is. A múlt héten pozitívan hathatott a jegybank által meghirdetett swaptender-csomag, illetve a fiskális konszolidáció korábbinál piacbarátabb folytatódása is. Ma délelőtt is 401 körül zajlik a kereskedés. A héten az EKB döntése lehet fókuszban.

Az EKB-ra figyelünk a héten

A pénteki amerikai konjunktúra adatok vegyes képet mutattak: a kiskereskedelem jól teljesített júniusban, ugyanakkor az ipar kibocsátása csökkent. Ezzel összességében technikai recesszió közeli állapotba kerülhetett az USA gazdasága az első félévben, ami a 75 bázispontos júliusi Fed-kamatemelést erősíti, némileg gyengítve ezzel a dollárt. A héten az EKB dönt, előreláthatólag 25 pontos emelés rajzolódik ki: a masszívan megemelkedett inflációs képbe az eszkalálódó energiakrízis okozta félelmek kúsztak be, ami tovább nehezíti az eddig sem könnyű helyzetben lévő európai monetáris döntéshozókat.

Emelkedik a kőolaj ára Joe Biden szaúdi látogatása után

A WTI 96,8, a Brent típusú kőolaj ára pedig 103,5 dollár volt a szeptemberi határidőre, míg az Ural jegyzése 83,9 dollár volt ma reggel azonnali leszállításra. A nyersolaj áremelkedése Joe Biden szaúdi útja után következett be. Az amerikai elnök kérése ellenére a szaúdiak nem jelentettek be kőolaj termelés növelést. Ezzel szemben az ország olajminisztere kifejtette, hogy a döntés az OPEC+ kezében van és a piaci logikát fogja követni, vagyis csak akkor növeli az arab ország a nyersolaj bányászatát, ha ezt a piaci kereslet megköveteli. Kínában tovább nő az új Covid fertőzöttek száma. A hatóságok újabb karantén intézkedésekkel próbálják elejét venni a további járványnak, ami kihathat az olajkereslet alakulására is. Ennek ellenére az olajár emelkedett, főleg Joe Biden tárgyalásainak sikertelensége miatt. 

Az arany emelkedik a dollár gyengélkedésével

Az arany 1.714 dollár volt ma reggel, vagyis sikerült a 11 havi mélypontról emelkednie a nemesfém árának. A FED várhatóan 75 bázisponttal emeli kamatait, miután két jegybanki tisztviselő, az atlantai Raphael Bostic és a st. louisi James Bullard is óvatosabban fogalmazott a múlt heti inflációs adat után. A piac emiatt csökkentette kamatemelési várakozásait, így most az általános vélekedés, hogy a FED nem fogja 1 egész százalékkal emelni irányadó mutatóját. A pénteki adatok azt mutatták, hogy az USA kiskereskedelmi forgalma erősebb a vártnál, a kínai hatóságok pedig intézkedéséket tesznek, hogy a gazdasági növekedést előmozdítsák az ázsiai országban. Ezek a hírek gyengébb dollárt eredményeztek, melyek az arany árára is kedvezően hatottak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben