Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

ALTEO: Tovább dübörög az úthenger!

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2021. november 15.   17:08

Az ALTEO ma délelőtt tette közzé a harmadik negyedéves eredményét, amelyben újabb jelentős profitugrásról adott számot. A nettó profit a tavalyi 114 millióval szemben most 2,1 milliárd forint lett! Habár a cég majdnem minden szegmensben (kivéve az energetikai vállalkozások és szolgáltatások) javuló eredményről számolt be, mégis, és újra a piaci hő- és villamosenergia-termelés szegmensen belül működő, tavaly jelentős bővülésen átesett szabályozási központ eredménytermelése játszotta a főszerepet az újabb eredményugrásban. Az említett terület 2,3 milliárd forintot hozott a 3,5 milliárdos negyedéves EBITDA-ból. Ez az üzletág ráadásul néhány héttel ezelőtt 5MW kapacitással tovább bővült!

A szabadpiaci szegmens erős, 2,3 milliárd forintos EBITDA termelő képessége mellett a támogatott rendszer 0,8 milliárd forintos EBITDA-ja játszott még jelentős szerepet, annak köszönhetően, hogy a cég tavaly ősszel megvásárolt egy 15 MW-os szélerőművet. Ez 2020-október 1-től szerepel a könyvekben, így a tavalyi harmadik negyedéves eredményben még nem szerepelt a hatása, s amelynek az általunk becsült hozzáadott értéke 200 millió forint körül lehet.

Az energetikai vállalkozások szegmens továbbra is szenved a gyenge külső megrendelések miatt, így itt feleződött, és 90 millió forint lett az EBITDA.

Jelentős javulás volt megfigyelhető az energia kereskedelemben is, ahol majdnem 0,4 milliárd forint lett a negyedéves EBITDA, szemben a tavalyi 150 millió forinttal. A javulás a volumenek és az árak növekedésének együttes hatásaként jelent meg.

Az amortizáció a tavalyi akvizíciók és beruházások miatt jelentősen növekedett, ahogy a pénzügyi költségek (kötvény kibocsátás), és a jó eredménynek köszönhető magasabb adófizetési kötelezettség miatt a társasági adó mértéke is.

Összeségében szuper eredményt láthattunk, ami egy részvényre vetítve 253 forintot jelent. Így a részvény jelenleg 6,3-as P/E rátán forog, ami igazán alacsonynak mondható. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kiegyenlítő piac volatilitása nagy, azaz abszolút nem biztos, hogy ez a magas eredménytermelő képesség kivetíthető a jövőbe. Ráadásul a cég eredménytermelő képessége a naperőművek miatt a negyedik negyedévben kisebb. Összességében, mindettől függetlenül jogosnak tartjuk a közölt eredmény hatására megugró részvényárfolyamot!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben