Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkentettük a MOL célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 24.   09:55

Erste kommentár Az Erste olaj- és gázipari elemzője frissítette az olajpiacra és az olajvállalatokra vonatkozó előrejelzését, és nem túl örvendetes eredményre jutott. Például az olajkereslet a jövő...

Erste kommentár

Az Erste olaj- és gázipari elemzője frissítette az olajpiacra és az olajvállalatokra vonatkozó előrejelzését, és nem túl örvendetes eredményre jutott. Például az olajkereslet a jövő évben jelentősen növekedhet, de továbbra is elmaradhat a válság előtt látott napi 100 millió hordótól. Így az olaj árfolyama inkább csak 2023 környékén térhet vissza a korábbi 60 dollár körüli szintre, míg a finomítói árrés jövőre ugyan javulhat picit, de a régebbi várakozások közelébe csak 2024 környékén térhet vissza, de akkor is mintegy 25 százalékos elmaradást fog mutatni a korábbi várakozáshoz képest. Ez pedig a finomítói árrésre érzékeny MOL számára kedvezőtlen forgatókönyv. Így az idei évben az eredmény átfordulhat a negatív tartományba, és az elkövetkező években is még messze le lesz maradva a korábbi nagyszerű évek teljesítményétől. Így a DCF modell által meghatározott célárfolyam 1.760 forintra csökkent, Tartás ajánlással.


Mindeközben a forint jelentősen gyengül tovább annak ellenére, hogy az MNB megjegyzése a hetes betéti kamatráták potenciális megemeléséről szóbeli intervenciónak fogható fel. A piac nem tolerálja a jelenlegi laza monetáris kondíciókat. Ennek köszönhetően az MNB akár léphet is a közeljövőben, s az alapkamat változtatása nélkül szigoríthat a monetáris kondíciókon, ami csökkentheti a jelenlegi forint bőséget a piacon, s így a forintot is erősítheti. A másik fontos kérdés, ami izgatja a befektetőket, a belengetett nulla százalékos zöld lakáshitel. Sokan úgy értelmezik, hogy a jegybank elvenné a bankok kenyerét a hitel bevezetésével (szerintünk valószínűleg nem ilyesmiben gondolkozik az MNB). Mindenesetre ma az online közgazdász vándorgyűlést Matolcsy elnök úr nyitja meg, s talán több információt is megtudhatunk erről a dologról. Ha esteleg mégsem az egyszintű bankrendszer újbóli bevezetésének irányába mutatna az elképzelés, az megnyugvást hozhatna az OTP részvények piacán. Ugyanakkor jelenleg megint áll a bál a nemzetközi piacokon. A Tesla beleadással a technológiai részvényeken újra profitot realizálnak, elég magas vérmérséklettel. De eközben a figyelem újra arra irányul, hogy egyelőre kilátástalannak tűnik az újabb amerikai fiskális csomag elfogadása, bevezetése, amire amúgy nagy szükség lenne a gazdaság elfogadható állapotának megtartása miatt. Ez is egy lélegeztetőgép.


A mai napon csökkenéssel kezdett a DAX index, de úgy tűnik, hogy moderáltabb az esés, mint amit a határidős piacok a nyitás előtt mutattak. Itthon pedig pici negatív elmozdulást láthatunk. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a részvény értékeltség kimondottan attraktívnak mondható a nagy nyugat-európai és amerikai részvényekhez képest.

Mielőbbi stimulust sürget a Fed

Hevesen folytatódott tegnap a korrekció az amerikai részvénypiacon. A Nasdaq 3%-kal, az S&P500 2,4%-kal, a Dow 1,9%-kal esett.


Tegnapi kongresszusi meghallgatásán Jerome Powell Fed elnök megerősítette, hogy nagy valószínűséggel újabb fiskális stimulusra lesz szükség az USA-ban. Powell mellett Richard Clarida Fed elnökhelyettes, Eric Rosengren bostoni Fed elnök és Charles Evans chicagói Fed elnök is a fiskális stimulus fontosságát hangsúlyozta tegnap nyilvános felszólalásában. Evans legutóbb adott gazdasági előrejelzésénél például abból indult ki, hogy érkezik egy újabb 1.000 milliárd dolláros fiskális stimulus, ami nélkül érdemben rosszabbnak látja a gazdasági képet. Rosengren szerint a stimulus késlekedése sok ideiglenes gazdasági problémából tartósat csinálhat.


Végül 1 milliárd dollár körüli bírságot fizethet a J.P. Morgan piaci manipuláció miatt, aminek keretében az ajánlati könyv manipulálásával igyekeztek a bank trader-ei extraprofitra szert tenni.


A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében Kalifornia 2035-től az amerikai államok közül elsőként tiltja be az új benzin- és gázüzemű autók forgalmazását.

Továbbra is versenyképes a kínai export

Tovább folytatódik a korrekció az ázsiai piacokon. A gyenge amerikai kereskedést követően nem meglepő, hogy a Nikkei 1,2%-ot esik a mai nap. A Hang Seng és CSI 300 indexek 2,0% és 1,8%-os csökkenést mutatnak a nap végéhez közeledve.


A kínai renminbi május közepe óta szinte töretlen emelkedésbe kezdett a dollárral szemben, ami részben a szigorúbb monetáris politikának, a magasabb állampapír hozamoknak, és a gyorsabb gazdasági felépülésnek volt köszönhető. Az emelkedést tovább segítette a dollár gyengülése, a renminbi ugyanis a többi devizával együtt emelkedett a dollárral szemben, így a kínai export továbbra is versenyképes maradt.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

1.760 forintos célárral tartásra minősítettük le a MOL-t

Egy új, regionális olaj- és gázipari elemzéssel jelentünk meg ma reggel, melynek fő üzenete, hogy a szénhidrogén termelők viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a Covid okozta keresletcsökkenéshez kapacitásaik bezárásával, illetve a kínálat csökkentésével. Ugyanez nem következett be a globális finomítói és petrolkémiai iparban. Ezért az utóbbi esetében 2-3 évig alacsony árrésekre számítunk, mivel ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a cégek végleg bezárják felesleges kapacitásaikat, ami a történelmi tapasztalatok szerint lassan, csak jelentős késéssel következik be. Ennek megfelelően mi az olajipar kutatás-termelési részét jobb befektetési területnek tartjuk most, mint a kőolaj feldolgozás-kereskedelmet. Ez alapvetően rossz hír az utóbbi tevékenységben túlsúlyos közép-kelet-európai olajipar számára.


A MOL-t Vételről Tartásra minősítettük le, a célár 1.760 forint a korábbi 2.640 helyett. A magyar olajcég esetében hiányzik az igazi részvényár felhajtó katalizátor. A washingtoni döntőbírósági döntés még mindig nem született meg a MOL kárpótlásáról. A cég korábban beperelte a horvát államot, mert az szerintük megszegte a cég 2009-es privatizációs szerződését, miután többek között csökkentette a helyi termelésű földgáz átvételi árát a korábbi privatizációs megállapodásban szereplővel szemben. Egy kedvező döntés akár több száz millió euró kompenzációt is jelenthet a MOL számára. A cég nyereségességére negatívan hatnak az alacsony finomítói és petrolkémiai árrések, amit részben kompenzálnak a jobb termelési és kiskereskedelmi számok. Ezzel együtt a következő 3 évben a korábbi időszakhoz képest alacsonyabb profitot várunk a cégtől, mint 2018-19-ben. Az vállalat egyelőre nem döntött a 2019-es osztalék kifizetéséről, annak ellenére, hogy az igazgatóság szeptemberre ígérte a döntést. Számunkra ez azt jelenti, hogy a vállalat várhatóan nem fog osztalékot fizetni a tavalyi év után. Az általunk elemzett vállalatok és az európai olaj- és gázipari cégek közül csak a török Tupras döntött arról, hogy nem fizet osztalékot a 2019-es év után.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben