Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szeptemberre készülhet el az európai mentőcsomag

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. április 27.   10:44

Megvan az olasz újranyitási menetrend Pénteken csökkentek az európai részvényindexek. A FTSE100 és a CAC40 is 1,3%-kal, a DAX 1,7%-kal zárt alacsonyabban. Az EU gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa...

Megvan az olasz újranyitási menetrend

Pénteken csökkentek az európai részvényindexek. A FTSE100 és a CAC40 is 1,3%-kal, a DAX 1,7%-kal zárt alacsonyabban.


Az EU gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa szerint szeptember közepére rendelkezésre kell állnia egy 1.500 milliárd eurós helyreállítási alapnak. Ennek hiteleket és részben nem visszatérítendő támogatásokat is tartalmaznia kell. A program részletei egyelőre nem ismertek. Ez jelentős előrelépést jelenthet a múltkori EU csúcshoz képest, mely a 2021-2027 közötti EU-s költségvetés részeként kívánta volna kezelni a helyzetet, ami kimondottan lassú segítséget jelentett volna.


A német ipari és kereskedelmi kamara felmérése szerint tagjainak 80%-a vár idénre árbevétel csökkenést, mintegy 40%-uk vár likviditási problémákat és a tagok 20%-a aggódik a fizetésképtelenség miatt.


Hírek szerint hamarosan az orosz jegybank is bejelentheti, hogy állampapír vásárlásokba kezd a másodlagos piacon.


Az S&P megerősítette az olasz államadóság BBB hitelminősítését, miközben fenntartotta a korábbi negatív kilátásokat.


Franciaországban március 25., Olaszországban március 14. óta nem látott szintre, Spanyolországban szintén 1 hónapos mélypontra esett a koronavírus okozta napi halálozások száma.


Az olasz miniszterelnök bejelentette a feloldás ütemét. Ez mától lehetővé teszi a gépgyártás egy szűk részének újraindulását. Az első jelentősebb lépés május 4-től következik, ekkortól lazítanak a kijárási tilalmon, valamint az építkezések és ruhaipar is újraindulhat. A boltok május 11-től, a szolgáltatók többsége pedig május 18-tól tarthat nyitva.

Váratlan nyereség a Deutsche Banktól

A Deutsche Bank ma tette közzé előzetes negyedéves eredményét. Ebben 206 milliós eurós adózás előtti és 66 millió eurós adózott eredményről számolt be, miközben a piac már adózás előtti szinten is veszteségre számított. Az amerikai befektetési bankok mintájára valószínűleg a kereskedési eredmény dobhatta meg a profitot, ami a koronavírushoz kötődő 500 millió eurós céltartalékképzést is ellensúlyozni tudta. Részleteket majd szerdán, a negyedéves eredmény közzétételekor publikál a pénzintézet. Az erőteljes hitelezési (hitelkeret lehívási) aktivitás miatt a bank eszközállománya és kockázata is növekszik, ami miatt a tőkemegfelelés a 12,5%-os cél alá csökkenhet, de még így is bőven teljesíti az EKB előírását, ami a bankrendszer számára nyújtott néhány átmeneti kedvezmény hatására 10,4%-ra csökkent.

2023-ra térhetnek vissza a szép idők

A Lufthansa vezérigazgatója szerint a járvány előtti forgalom csak 2023-ra térhet vissza. Emiatt 100 repülőgéppel csökkenthetik flottájukat, aminek hatására 10.000 munkavállaló, vagyis a jelenlegi létszám körülbelül 8%-a vállhat fölöslegessé. A Lufthansa jelenleg kapacitásainak mindössze 1%-át használja ki, melynek eredményeként óránként 1 millió eurót veszít a légitársaság.

A héten kaphat mentőmellényt a Lufthansa

A likviditási gondok kezelésére 10 milliárd eurós segítségért folyamodott a Lufthansa. A támogatásról a hétvégén egyeztetnek a német állammal, és várhatóan sikerül majd megállapodniuk. Jó előjel lehet, hogy az Air France-KLM már megállapodott a francia és a holland állammal egy hasonló méretű tranzakcióról.

Májustól újraindítaná londoni járatainak egy részét a WizzAir

A WizzAir bejelentette, hogy május 1-től újra indítja néhány londoni járatát, köztük a budapesti járatot is azok számára, akiknek a jelenlegi körülmények között is szükséges utazniuk.

Erős évkezdet a Bayertől

A Bayer 4,39 milliárd eurós EBITDA eredményről számolt be, ami 10%-os év/év növekedést jelent és felülmúlta a 4,17 milliárd eurós piaci várakozást is. Az árbevétel 12,85 milliárd eurós értéke szintén meghaladta a várakozást. Elsősorban a vetőmag üzletág 13%-os eredmény növekedése húzta a profitot. Az első negyedévben a járványhoz kapcsolódóan egy készletezési hatás is jelentkezett, ami értelemszerűen növelte az első negyedéves eredményt. A koronavírus járvány hatásait az idei évre vonatkozóan nem tudják számszerűsíteni, de a Bayer esetében egyszerre vannak jelen negatív és pozitív hatások is.

Újraindult a Volkswagen termelése és értékesítése is

Ma újraindult a Volkswagen legnagyobb, wolfsburgi gyára. A kapacitáskihasználtság ugyanakkor egyelőre még nem jelentős. Most 10-15%-on termelnek, a járvány előtti szint 40%-át pedig a jövő héten érhetik el. A termelés mellett az értékesítés is újraindult, a VW németországi kereskedéseinek 70%-a mostanra újranyitott.

Hatalmas visszaesés az Adidasnál az első negyedévben

A cég eredménye az első negyedévben 20 millió euró lett, ez 97 százalékos visszaesés év/év alapon. Az árbevétel 19 százalékkal csökkent, ami éves szinten a 40 százalékot is elérheti, de a cég nem adott előrejelzést az idei évre. A bevétel Ázsiában 45 százalékkal (1,18 milliárd euró), Európában 8,1 százalékkal (1,43 milliárd euró), Latin-Amerikában 9,8 százalékkal (1,43 milliárd euró) esett vissza, míg az USA-ban 3,8 százalékkal emelkedett (1,2 milliárd euró) az értékesítés. Ázsiában fokozatosan nyitnak újra az üzletek, de összeségében a boltok 70 százaléka még zárva tart. Ugyanakkor vannak már pozitív jelek is. Kínában az online értékesítés 55 százalékkal növekedett áprilisban a márciusi adatokhoz képest. A cég készpénzállománya 1,975 milliárd euróra rúgott március 31-én, míg a nettó adósság 570 millió euró volt. A második negyedéves amerikai és európai értékesítések még valószínűleg komoly mínuszt fognak mutatni, hogy aztán a második félévben elinduljon egy visszatérés.

Biztató jeleket lát Kínából a Daimler

Nagyjából 50 ezer autót adott el Kínában a Daimler márciusban, adta hírül a társaság egyik gyártási vezetője, Markus Schaefer a német Bild am Sonttag című lapnak vasárnap. Tekintve, hogy a teljes 2019-es évben összesen 694.200 Mercedes-Benz márkához tartozó autót adtak el az országban (átlagban közel havi 58 ezer), ezek az adatok egészen bíztatóak.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben