Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb sokkoló makroadatok a tengerentúlról

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2020. április 15.   16:22

2-2,5% közötti mínuszokkal indították a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, azt követően, hogy újabb vállalati jelentések és makroadatok tanúskodtak a koronavírus okozta példanélküli gazdasági lassulásról. A várt 0,46...

2-2,5% közötti mínuszokkal indították a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, azt követően, hogy újabb vállalati jelentések és makroadatok tanúskodtak a koronavírus okozta példanélküli gazdasági lassulásról.

A várt 0,46 dollárral szemben 0,40 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el a Bank of America az első negyedévben, miután a többi nagy bankhoz hasonlóan komoly céltartalékot képzett az előttünk álló gazdasági nehézségekre. Ennek mértéke közel 5 milliárd dollárt tett ki, az egy évvel ezelőtti érétk nagyjából ötszörösét. A lakossági üzletágban a céltartalékolással együtt 45%-kal csökkent a profit év/év alapon 1,8 milliárd dollárra, míg a vállalati üzletág gyakorlatilag nullszaldós eredményt ért el. A vagyonkezelési üzletág profitja 17%-kal esett 866 millió dollárra. A részvény- és kötvénykereskedési üzletág profitja a J.P. Morgan-hez hasonló mértékben, 33%-kal nőtt 1,5 milliárd dollárra a nagyobb volatilitásnak köszönhetően. Ez némileg szépített az eredményen.

Ugyan meglepő módon, a kereskedési bevételek komoly növekedésének köszönhetően 12%-kal nőtt év/év alapon a Citigroup teljes bevétele (20,7 milliárd dollár a várt 19 milliárd dollárral szemben), a többi nagybankhoz hasonlóan 50%-körüli év/év alapú visszaesést mutatott a profit a céltartalékolás miatt. A vártnál jobb bevételek mögött a közel 40%-kal megugró kereskedési bevételek álltak. A bank közel 5 milliárd dollárral növelte céltartalékait, így végül csupán 2,5 milliárd dolláros profitot ért el.

Közel 50%-kal esett a Goldman Sachs profitja az első negyedévben, miután egy milliárd dollár körüli céltartalékot képzett a koronavírus miatti potenciális hitelezési veszteségekre, illetve több befektetésén is leírást kellett végrehajtania. Mindezt 8,7 milliárd dolláros bevételen érte el a bank, ami érdemben felülmúlta a 7,9 milliárd dolláros konszenzust. Ez főként a kereskedési üzletág kiváló eredményének volt betudható, ami 5,2 milliárd dolláros bevételt generált a várt 4 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó profit 3,11 dollár lett a várt 3,35 milliárd dollárral szemben.

A koronavírus miatti gazdasági leállások okán az 1992-ben kezdődött adatgyűjtés óta nem látott mértékben, 8,7%-kal esett az amerikai kiskereskedelmi forgalom márciusban hó/hó alapon, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Az igazi feketeleves azonban csak áprilisban várható, ahol egy teljes hónapra leállt a gazdaság.

Mindenkori mélypontjára, -78,2 pontra esett a New York-i Fed feldolgozóipari indexe áprilisban a várt -35 ponttal szemben a korábbi -21,5 pontról. A 2008-as gazdasági válság során -30 körüli mélypont jellemezte az indexet. A sorozatos gyárleállások miatt a rossz adat várható volt.

5,4%-kal esett az ipari termelés az USA-ban márciusban hó/hó alapon a várt 4%-os visszaeséssel szemben, ami 1946 óta nem látott negatív érték. A kapacitáskihasználtság 72,7%-ra esett a korábbi 77%-ról a várt 74%-kal szemben.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben