Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Jó lehetőséget látunk a Raiffeisennél

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2019. január 17.   15:07
Raiffeisen - long bank
Belépési pont: piaci Kiszállási pont: 27,1 Stop-loss: 22,6
Elemző: Nagy András

A Raiffeisen rövidtávú grafikonján fordított váll-fej alakzatszerűség látható, ami arra utal, hogy a korábbi csökkenő trend megfordult és egy emelkedés veheti kezdetét. Az alakzatból számított célárunk alapján 27,2 euróig emelkedhet az...

A Raiffeisen rövidtávú grafikonján fordított váll-fej alakzatszerűség látható, ami arra utal, hogy a korábbi csökkenő trend megfordult és egy emelkedés veheti kezdetét. Az alakzatból számított célárunk alapján 27,2 euróig emelkedhet az árfolyam, míg a 12 hónapos intézményi célárunk (30 euró) alapján ennél magasabb emelkedési potenciál is látható a papírban. A kiszállási pontunkat a lokális csúcs jelentette ellenállás alá, 27,1 euróhoz javasoljuk elehelyezni.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást pedig a nyakvonal alá, 22,6 euróhoz rakjuk. Így a hozam-kockázat arányunk közeljti a 3 az 1-hez arányszámot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Olcsó a szektotársakhoz képest

A Raiffeisen kimondottan olcsónak számít a szektortársakhoz képest. A 2019-es P/E várakozások alapján mintegy 50%-os diszkonttal forog, és a hosszabb, 2020-2021-es eredményvárakozások alapján is látható közel 40%-os diszkont. Ezzel a régió egyik legolcsóbb bankja, csak a magas politikai és gazdasági kockázatot hordozó török bankok olcsóbbak nála.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ha az előretekintő P/E alapú étékeltség helyett a könyvszerinti értékeltséget vesszük alapul, akkor szintén jelentős diszkonton forognap a részvények. A P/BV értékeltségben is közel 50%-os diszkont látható, annak ellenére is, hogy a várható saját tőke arányos ROE csak minimálisan marad el a szektortársaktól, vagyis ez alapján a szektortársakat közelítő P/BV árazás lenne indokolt, ami jelentős felértékelődési potenciált jelent.

Forrás: Bloomberg, Erste

Pesszimista román forgatókönyv árazódott be

Az elmúlt hetekben jelentősen megrángatták azoknak a bankoknak az árfolyamát, melyek komolyabb román kitettséggel rendelkeztek. Nem volt ez alól kivétel a Raiffeisen sem. Ennek oka, hogy még az elmúlt hetekben sem tisztázódott, hogy mekkora terhet is fog jelenteni a január 1-től életbe lépett romániai bankadó. Egyes értelmezések szerint az eszközállomány 0,3%-a, míg a pontatlanul megfogalmazott törvények másik értelmezése szerint 1,2%-a lehet a bankadó mértéke. A pénzügyminiszter szerint a rosszabb forgatókönyv érvényes, de még nem feltétlenül lejátszott a meccs.

Mostanra viszont lényegében már a szigorúbb értelmezés potenciális hatásai is beárazódtak számításaink szerint. Becslésünknél 8,8 milliárd eurós mérlegfőösszegből indultunk ki és 1,2%-os éves adóval, valamint a bankadó társasági adó csökkentő vonzatával számoltunk, így éves szinten részvényenként 25 centes negatív hatás adódott. Ez részvényenként az alacsony, mindössze 7-es előremutató P/E ráta miatt 1,75 eurós fairérték csökkenést jelentene, miközben az árfolyam a bankadó bejelentését megelőző időszakhoz képest 1,5 eurót csökkent, vagyis mostanra már egy meglehetősen pesszimista szcenárió árazódott be.

Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben