Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Brexit megállapodás kapujában

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2018. november 14.   10:09

Privatizációra készül az olasz kormány Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek. A DAX 1,3%-ot, a CAC40 0,9%-ot emelkedett, míg a FTSE100 stagnált. Sikerült áttörést elérni a Brexit tárgyalásokkal, ugyanis...

Privatizációra készül az olasz kormány

Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek. A DAX 1,3%-ot, a CAC40 0,9%-ot emelkedett, míg a FTSE100 stagnált.


Sikerült áttörést elérni a Brexit tárgyalásokkal, ugyanis elkészült a kilépés tervezete, melyet az angol kabinet ma rendkívüli ülés keretében tárgyal. A részleteket egyelőre nem tudni, de elképzelhetőnek tűnik, hogy sikerült valami megoldást találni az ír - észak-ír határ problémájára, ami a megállapodás eddigi legjelentősebb akadálya volt. A hírre tegnap kora este óta jelentősen erősödik a font az euróval szemben.


Nem sokkal a tegnapi határidő lejártát követően az olasz kormány benyújtotta új költségvetési javaslatát. A korábbi kommunikációnak megfelelően nem változtattak a 1,5%-os növekedési előrejelzésen és a 2,4%-os költségvetési hiányon sem. Ennek ellenére némi kompromisszumra hajlott az olasz kormány, hiszen ígéretet tett ingatlanok értékesítésére, ami egyszeri bevételt jelentene az állam számára. Ugyanakkor azt hivatalosan nem tudni, hogy ez mekkora tétel lehet a költségvetésben, és, hogy pontosan mit terveznek értékesíteni, kormány-közeli források szerint mindenesetre a GDP 1%-át teheti ki. Ez összhangban van a tegnap megjelent becslésekkel, ami szerint 2019 és 2021 között évente a GDP 0,3%-ának megfelelő értékben kerülhet sor állami eszközök privatizációjára. A kompromisszumnak szánt javaslat nem okoz alapvető változásokat a magas eladósodottság tekintetében, azonban segíthet megállapodni az Európai Bizottsággal.


Újabb bankmentő csomag készül Görögországban. A Bloomberg értesülései szerint a görög jegybank egy olyan megoldáson dolgozik, ami 42 milliárd euróval csökkentené a görög bankok problémás hitelállományát. Ezzel próbálják helyreállítani a görög bankokkal szembeni bizalmat. A bankok árfolyama erőteljes pozitív reakciót mutatott a hírek megjelenését követően.


Nem remekelt a harmadik negyedévben a német gazdaság. A munkanaphatással igazított éves GDP növekedés csak 1,1% lett a harmadik negyedévben, elmaradva a várt 1,3%-tól, egyben jócskán alulmúlva a korábbi 2,0%-os értéket. A novemberi gazdasági indikátorok sem utalnak erős gazdasági teljesítményre. A jelenlegi helyzet megítélése jelentősen romlott Németországban, 70,1 pontról 58,2 pontra esett, míg a kilátások ugyan nem romlottak tovább, de a -24,1 pontos értékkel nem nevezhetőek optimistának.

Növekvő bevételek, féken tartott költségek a Raiffeisennél

A Raiffeisen 417 millió eurós nyereséget ért el a harmadik negyedévben, ami 29%-os növekedés a tavalyi évhez képest és még a legoptimistább, 400 millió eurós piaci várakozást is megverte. A nettó kamatjövedelmek 5%-kal, a nettó díjak és jutalékok 6%-kal emelkedtek, miközben a működési költségek csak 3%-ot növekedtek, mind a három tényező pozitív meglepetést szolgáltatott. A hitelminőség tovább javult, az NPL ráta 4,4%-ra mérséklődött az előző negyedévi 4,8%-ról, miközben a fedezettség 73,5%-ról 75,0%-ra emelkedett. A bankcsoport nem változtatott eredményvárakozásán, ugyanakkor az első három negyedévben már 1,17 milliárd eurós profitot ért el, így éves célja lényegében már teljesült is. A piaci konszenzus 1,26 milliárd euró az egész éves profitra, így a közeljövőben az elemzők növelhetik a várakozásaikat.

Jó eredmény az EON-tól

Ma reggel jó eredményt tett közzé az EON. A tavalyi 5 centes veszteséggel szemben most 5 centes eredményről számolt be részvényenként, ami tisztítva tavaly 4, idén 7 centes eredményt jelent. Habár az árbevétel 13 százalékkal csökkent 24,34 milliárd euróra, a tisztított összehasonlítás szerint az üzemi eredmény 11 százalékkal bővült 2,35 milliárd euróra. A cég azt is elmondta, hogy idén a jelzett 1,3-1,5 milliárd eurós tartomány felső élére várja a nettó eredményt. A piaci konszenzus egyébként 1,45 milliárd euró, azaz a mostani közlemény és a piaci várakozás összhangban van. Az EBIT várakozás pedig 2,8 és 3 közé esik, miközben a piac 2,89 milliárd eurót vár. A cég azt is elmondta, hogy az Innogy akvizíciójának eredményeképpen 2022-re 600-800 millió eurós szinergiára számít. A részvény mintegy 1 százalékos emelkedéssel reagál a hírre.

Kisiklik az Alstom és Siemens közös vonata?

Lapértesülések szerint az európai versenyfelügyelet az eredetileg tervezett formában nem engedélyezi a Siemens és az Alstom vonatüzletágának egyesülését. Annak ellenére sem, hogy francia és német oldalról is erős volt a politikai lobbi az egyesülés érdekében. Az Alstom továbbra is optimista és bízik benne, hogy akár korlátozásokkal is, de 2019 közepére végül sikerül lezárniuk a tranzakciót.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben