Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Fordulat előtt a Waberer’s?!

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2018. október 8.   15:13
Waberer's - Long szállítmányozás
Belépési pont:  piaci ár Kiszállási pont:  3.600 Stop-loss: 2.295
Elemző: Miró József

Az elmúlt hónapok piaci eseményeinek és a cég teljesítményének megfelelően módosítottuk modellünket. Az idei és az elkövetkező évekre csökkentettük eredményvárakozásunkat, és újraszámoltuk mind a DCF modellt, mind a versenytársakkal történő összehasonlítást. Azt találtuk, hogy a részvény nagyon alulértékelt, ami valószínűleg egyrészt a piaci bizonytalanságokkal, másrészt az alacsony likviditással magyarázható. Ezért megerősítettük intézményi vételi ajánlásunkat 5 ezer forint fölötti, 15,7 eurós célárral. Ugyanakkor technikailag egy dupla fenék alakzat van kialakulóban. Ha ez megvalósul – már pedig azt gondoljuk, hogy ez be fog következni – akkor az árfolyamnak belátható időn belül 3.600 forintig kellene emelkednie. Ezt a képet a fundamentumok és a negyedik negyedévben várható javuló teljesítmény is támogatja.

Technikai kép

Forrás: Bloomberg, Erste

A technikai kép alapján mintha dupla fenék alakzat kezdene kialakulni. Maga az alakzat akkor fog létrejönni, amikor az árfolyam áttöri a 3.000 forintos ellenállás szintet. Onnan viszont belátható időn belül 3.600 forint környékéig kellene az árfolyamnak emelkednie. Ez azt jelenti, hogy egy piaci árú vétellel első körben a 3.000 forintos ellenállást megcélozva 2,5:1 a hozam-kockázat arányunk, de a 3.600 forintos céllal még attraktívabb, 5:1 arányú hozam-kockázatú pozíciót veszünk fel!

A fuvardíjak emelése és annak következményei

Gázolaj ár (EUR/t)

Forrás: Bloomberg, Erste

Habár már 2016 év elején elérte a gázolaj ára a mélypontot tonnánként 300 eurónál, a kezdeti emelkedés nem volt fájó, hiszen előtte viszonylag rövid idő alatt zuhant az árfolyam a korábbi 600 euróról erre a szintre, és az emelkedésnek köszönhetően az árfolyam hosszabb ideig 400 és 500 euró között oszcillált. Azaz olyan rövid idő alatt zajlottak az események, hogy az üzemanyagár csökkenést csak részlegesen követték le a fuvardíjak, sőt még a sofőr költségek emelkedésének is „maradt hely” a fuvardíjakban. Aztán 2017 közepén újabb emelkedési hullám következett, amelyet egyes fuvarozó cégek igen, mások csak részlegesen követtek le. A Waberer’s beépítette áraiba az üzemanyagár emelkedést, aminek következtében a 2017 harmadik és negyedik negyedévi eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult. Ugyanakkor az elkövetkező holtszezonban a társaság megsínylette az áremeléseket, hiszen kevesebb fuvarral volt kénytelen beérni, ennek köszönhetően a „kért fuvar” közötti várakozási idők növekedtek. Emiatt pedig a kamionok futásteljesítménye majd 10 százalékkal csökkent.

Havi futásteljesítmények a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Forrás: Cég, Erste

Egy töltött kilométerre jutó bevétel (EURc/km) a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Forrás: Cég, Erste, az RCL szegmensről a cég nem közöl adatokat, így az összes szám becslés az RCL szegmensben

A hatás csökkentésére a cég két intézkedést is hozott. Egyrészt növeli az ún.”key acount” ügyfelek számát az értékesítési mixben, azaz a ”spot piaci” megrendelések arányát a korábbi 50 százalékról 40 százalékra csökkenti. Ugyanis az ilyen jellegű megrendelések, amelyek amúgy a fuvarok optimalizálásban játszanak szerepet, felelősek elsősorban a várakozási idők növekedéséért. Másrészt átalakításokat hajt végre a fuvarokat optimalizáló szoftverén, melynek köszönhetően növekedhet a kamionok kihasználtsága.

Mindemellett természetesen a piac is változik. Az elmúlt hónapokban számos fuvarozó cég dolgozott önköltségi ár alatt, azaz a költségek (üzemanyag ár, sofőr költség, tranzit díjak) emelkedését nem, vagy csak részben hárítottak át az ügyfelekre, itthon és külföldön egyaránt. Ez pedig torzulást hozott a piacon, így számos kisebb cég a tevékenységét is kénytelen volt felfüggeszteni emiatt. Ez valószínűleg komolyabb feszültség kialakulását is okozhatja a piacon, hiszen az október-novemberi csúcs szezonban számos megrendelő nehezebben fogja tudni eljuttatni áruját a vevőkhöz. Így talán nem meglepő, hogy: (i) A fuvarozók érdekképviseleti szervei 15-20 százalékos fuvarozói díjemelést látnak szükségesének. (ii) A Waberer’s azt gondolja, hogy az év ezen szakaszában néha akár a négyszeresre is felfutó kereslet felértékeli a korrekt együttműködést és a szabad kapacitásokat. Így például a másodikhoz hasonlóan várhatóan gyenge harmadik negyedévet követően a negyedik negyedévben már javulhat a cég teljesítménye.

Egy kilométerre jutó tranzit díj (EURc/km) a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Forrás: Cég, Erste

Egy kilométerre jutó sofőr költség (EURc/km) a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Forrás: Cég, Erste

Habár a cég intézkedéseit és a rövidtávú piaci helyzet változását biztatónak tartjuk, azt gondoljuk, hogy a piaci egyensúly akkor áll majd helyre „véglegesen”, amikor az üzemanyagár emelkedés véget ér. Ez pedig nagy valószínűséggel a jövő év során következik be. Így a jövő évtől már javuló eredményre számítunk. Annál is inkább, mert a cég bizonyos értelemben jó helyzetben van, vagy legalábbis jobb helyzetben, mint más fuvarozók Európában.

Egész Európát sújtja a sofőrhiány. A német piacon egyes becslések szerint 10 százaléknyi sofőr hiányzik. Ugyanakkor vannak cégek és országok, melyeket kevésbé sújt ez a probléma. Például a litván Girteka fél év alatt 20 százalékkal növelte mind sofőrjei, mind kamionjai számát. Nyilván annak köszönhető ez az erőteljes bővülés, hogy a cég hozzáfér Ukrajna, Oroszország és egyéb államok munkaerőpiacához, ahonnan sofőröket tud toborozni. Mindeközben a Waberer’s sem tétlenkedik. Kihasználva azt, hogy jó hozzáférése van az ukrán, román és szerb munkaerőpiachoz, az év első felében ő is növelte kamionjai és sofőrjei számát.

Kamionok száma a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Forrás: Cég, Erste

Mindez azt jelenti, hogy Waberer’s nagy valószínűséggel jobb pozícióban lesz, mint számos versenytársa, amikor a piaci feszültségek oldódni fognak (várhatóan a negyedik negyedévben, illetve egy éven belül). Ezért azt gondoljuk, hogy a legjobb időpontban vagyunk a részvények vásárlására.

Forrás: Cég, Erste

Mennyit érnek a részvények?

A részvények fair értékének meghatározásához a cég teljesítményét önmagában és a versenytársakhoz viszonyítva is vizsgáltuk. Az előbbi esetben (DCF értékelés) fair értéknek 5.080 forintot kaptunk részvényenként egy olyan modell kiértékelésekor, ahol semmilyen jövőbeli akvizícióval nem számoltunk. Pedig azt gondoljuk, hogy a cég belátható időn belül (jövőre, vagy azután) visszatér korábbi terveihez és akvizíciós aktivitásához. A cég várható teljesítménye alapján azt is megnéztük, hogy a szektortársakhoz képest milyen áron kellene forognia a részvényeknek, ez pedig megerősítette a DCF alapon kapott fair értékünket.

Ugyanakkor ha a minimális értékeket keressük, akkor azt találjuk, hogy a cég ázsió nélküli könyvszerinti értéke 2.000 forint körül van. Ha pedig a jelenlegi kamion állománnyal addig végezné a fuvarozási tevékenységét ameddig minden gépkocsi lízingszerződése lejár és a gyártó által visszavásárlásra kerül, a cég pedig eladná maradék tevékenységeit (biztosítás, logisztika, stb.), akkor is 2.800 forint körüli értéket kapnánk egy részvényre. Azaz a cég részvényei a jelenlegi árfolyamon nagyon nyomott értékeltségen állnak, amit a versenytársakkal összehasonlítva is igazolva látunk!

Értékeltség összefoglaló tábla

Forrás: Cég, Erste

Mint a fenti ábrából is látszik, a DCF modell alapján kapott érték nagyjából a különböző versenytárs összehasonlításokból adódó fair értékek közepén helyezkedik el. A DCF modellben egyébként konzervatívan számoltunk, a magasabb kockázatmentes hozamnak és a magasabbra választott bétának köszönhetően 8,4 százalékos explicit és 9,9 százalékos terminál értékre vonatkozó tőkeköltséggel számoltunk, euróban! Ugyanakkor amiatt, hogy egy relatíve alacsony marzsú üzletről beszélünk, a versenytárs összehasonlításból adódó fair részvény értékek jelentős szórást mutatnak.

Versenytárs összehasonlítás

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti táblázatból látható, a versenytársak értékeltsége is csökkent kissé az év eleje óta, de közel sem akkora mértékben, mint a Waberer’s-é. Ezek alapján a cégre vonatkozó értékeltségi számítások az alábbiak.

Forrás: Erste

A hasonló cégek P/E értékeltsége továbbra is magas, tipikusan 15 és 20 között található. A nettó profit jövő évtől várható normalizálódásával a fair érték is szignifikánsan magasabbnak adódik a jelenlegi részvényárnál.

Forrás: Erste

Általában ez adja a legmagasabb értékeltséget, és különben a cég menedzsmentje is az EBITDA értéket tartja a fő mutatószámnak. Ez az az érték, amelyet az üzleti tervekben kiemelkedő figyelemmel kísérnek.

Forrás: Erste

Az EV/EBIT szintén fontos mutató, s ez vezet a legalacsonyabb fair értékekhez. Ugyanakkor az elmúlt három negyedév során ez a mutatószám csökkent a legkisebbet, 5-10 százalékot.

Forrás: Erste

A regressziós analízisből adódó értékeltség alja a jelenlegi részvényár környéke, ugyanakkor a regressziós értékelés szórása nagyon nagy, így a relevanciája kisebb.

2019, Regresszió ROE-P/BV

Forrás: Erste

2020, Regresszió ROE-P/BV

Forrás: Erste

Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben