Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó negyedévet zárt az amerikai gazdaság

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2018. július 27.   15:38

Enyhe emelkedéssel kezdték az amerikai indexek a mai kereskedést. A Dow és az S&P500 0,1%-kal emelkedik, míg a Nasdaq 0,4%-kal. A várt 4,2%-kal szemben 4,1%-kal növekedett évesített alapon az amerikai gazdaság a második negyedében, ami 2014 óta nem látott érték. Ebben...

Enyhe emelkedéssel kezdték az amerikai indexek a mai kereskedést. A Dow és az S&P500 0,1%-kal emelkedik, míg a Nasdaq 0,4%-kal.

A várt 4,2%-kal szemben 4,1%-kal növekedett évesített alapon az amerikai gazdaság a második negyedében, ami 2014 óta nem látott érték. Ebben jórészt szerepet játszott a nettó export nagyjából 1%-os hozzájárulása a GDP növekedéséhez, ami részben annak is köszönhető volt, hogy minél több szójababot igyekeztek exportálni az amerikai gazdák a kínai importvámok életbelépése előtt. A GDP 70%-át kitevő fogyasztói kiadások 4%-kal növekedtek a várt 3%-kal és az előző negyedévi 0,5%-kal szemben, ami kifejezetten erős érték. A 4%-os GDP növekedési ütemet azonban minden bizonnyal nem lesz képes tartani hosszabb távon a gazdaság, ugyanis az adóreformok és egyéb fiskális stimulusok hatásai kifutnak. A hírekre a dollár nem mutatott érdemi reakciót, míg a 10 éves amerikai hozam kisebb visszaesést mutatott a várttól enyhén elmaradó adatra.

Nem sokkal a Facebook után a Twitter részvényeit is kivégezték a befektetők, miután a havi aktív felhasználók száma stagnálást mutatott (335 millió a várt 338 millióval szemben), sőt a következő negyedévben vissza is eshet. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a cég a hamis felhasználók visszaszorításáért küzd, így a szokásosnál több felhasználót is zároltak. A második negyedéves EBITDA ugyan kisebb mértékben meghaladta a várakozásokat, azonban a most folyó negyedévre 215 és 235 millió dollár közti a EBITDA-t vár a cég, ami jóval elmarad a 268 millió dolláros konszenzustól. A gyenge várakozásra 14%-kal esnek a részvények piacnyitást követően.

Az amerikai olajóriások gyenge negyedéves jelentésekkel rukkoltak elő, mind az Exxon, mind a Chevron számai elmaradtak a várakozásoktól. Előbbi esetében több esetben az olajkiteremlés akadozik, míg utóbbi a vártnál gyengébb profitot egy részvény-visszavásárlási programmal szeretné kompenzálni. Emiatt a Chevron csupán 1%-kal esik, míg az Exxon 3%-kal.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben