Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A Volkswagen maga mögött hagyta a dízelbotrányt

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2018. január 16.   13:14
Volkswagen - Long autógyártó
Belépési pont: piaci ár  Kiszállási pont: 219,5  Stop-loss:  159,6
Elemző: Nagy András

A dízelbotrány hatását másfél évig tartott ledolgoznia a Volkswagen árfolyamának, de mostanra biztosan kijelenthetjük, hogy sikerült. A rés teteje által jelentett ellenállást 161,5 eurónál már december elején áttörte az árfolyam, majd ezt követően az év első kereskedési napján a visszateszt is mintaszerűen lezajlott.

A technikai kép kedvező, bár több ellenállás is látható a grafikonon. Az első ellenállást egy kisebb rés jelenti 183,8 eurónál, majd ezt 200 és 220 eurónál követik újabb ellenállások.

A biztató fundamentumokat látva a kiszállási pontunkat a távolabbi, 220 eurós szint alá, 219,5 euróhoz javasoljuk elhelyezni, míg a kockázatlimitáló stop-loss megbízást a 2015. szeptemberi zuhanáskor kialakult rés alá, 159,6 euróhoz helyezzük el az óvatosság kedvéért. Így a pozíció hozam/kockázat aránya közelíti a 2:1 arányt.

Forrás: Bloomberg, Erste

Autópiac

Bár a végleges 2017-es európai autóértékesítési adatok még nem érhetőek el, de az első 11 hónap alapján az Európai Unióban stabilan, 4,1%-kal 14 millióra növekedtek az autóeladások. Az európai növekedéssel szemben Amerikában már inkább az autópiac stagnálása tapasztalható. Igazán dinamikus felfutás viszont főleg Dél-Amerikára jellezmző, ahol kétszámjegyű százalékos növekedés volt látható 2017-ben.

Forrás: www.acea.be

Bár a következő években a globális autópiac valószínűleg már csak mérsékelt ütemben bővülhet tovább, azonban az SUV modellek térnyerése tovább folytatódhat, ami pozitívan befolyásolhatja az autógyártók jövedelmezőségét, hiszen ezen modellek egyrészt magasabb áron értékesíthetők, másrészt a profitmarzs is jellemzően magasabb rajtuk. A Volkswagen előrejelzése szerint 2020-ra Észak Amerikában minden második, Európában pedig minden harmadik gépkocsi ebbe a kategóriába tartozhat.

Az elektromos autók egyre nagyobb térnyerése meghatározó tendencia lesz az autóiparban. Azonban a jelenlegi modellek többsége (optimális feltételek esetén) legfeljebb 300 kilométer megtételére képes, vagyis csak korlátozottan használhatóak és ebben érdemi növekedés csak egy újabb akkumulátortechnológiával valósítható meg, melynek megjelenése 2020 előtt nem várható.

Az elektromos autók elterjedéséhez a hatósugár növelésén kívül a másik szükséges feltétel, hogy az akkumulátorok költsége drasztikusan csökkenjen. A Volkswagen célkitűzése, hogy 2020-ra 100 euró alá csökkenjen 1 kWh áram tárolási költsége. A költségek leszorításának érdekében a Volkswagen egy közös MEB platformra tervezi építeni elektromos autóit. A Volkswagen a jelenlegi 11 elektromos (tisztán elektromos és hibrid) autóból álló modellpalettáját 80 modellre tervezi növelni.

Értékeltség

A Volkswagen eredményhányada a következő években tovább javulhat. Ez több tényező együttes hatásának tulajdonítható. Egyrészt a már említett SUV szegmens növekedése magyarázza a magasabb marzsokon keresztül, de ennél fontosabb, hogy 2017-hez képest középtávon csökkenhet a K+F kiadások és a beruházások aránya is. A K+F kiadások a jelenlegi 6,7%-os árbevétel-arányos értékről 6,0%-ra csökkenhetnek. A beruházások (CAPEX) pedig az árbevétel 6,6%-ról, 6%-ra csökkenhetnek. Míg előbbi az eredményre is közvetlenül pozitív hatással van, addig utóbbi inkább a cashflow áramlásra hat pozitívan, de kedvező hatása a kisebb amortizáción keresztül átgyűrűzik az adózott eredménybe is.

A költségek lefaragását az teszi lehetővé, hogy 2015-ben a dízelbotrányt követően átfogó átalakítás kezdődött a cégnél, például SUV modellek számának növelése, elektromos technológiák fejlesztése, ami anyagi ráfordítást is igényelt. Így a következő évekre várt csökkenés inkább csak normalizációnak tekinthető.

A többi szektortárssal összehasonlítva a Volkswagen kimondottan olcsónak tűnik, hiszen az előretekintő EV/EBITDA hányados a mostani 2,3 körüli értékről 2 környékére csökkenhet, ami kimondottan attraktívnak számít.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A Volkswagen nemcsak EV/EBITDA alapon, hanem P/E alapon is alulértékeltnek tűnik a szektortársakhoz képest, igaz ebben az összevetésben már nem annyira kiugróan szembetűnő mértékű az értékeltségi diszkont.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben