Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot nőtt a márciusi kamatemelés valószínűsége

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. március 1.   08:22

Erste kommentár Nagyot ugrottak a piaci kamatemelési várakozások azután, hogy mind Doudley, mind Bullard a mielőbbi kamatemelés mellett állt ki. Ráadásul Trump az első kongresszusi beszédében az Obamacare mielőbbi...

Erste kommentár

Nagyot ugrottak a piaci kamatemelési várakozások azután, hogy mind Doudley, mind Bullard a mielőbbi kamatemelés mellett állt ki. Ráadásul Trump az első kongresszusi beszédében az Obamacare mielőbbi eltörléséről, illetve 1 000 milliárd dolláros infrastrukturális beruházásokról, na meg a hadsereg megerősítéséről beszélt. Az adótervekről sokkal többet nem tudtunk meg, mint amit eddig hallottunk. Egy szó mint száz, egyre nagyobb a félelem az inflációtól, még ha a konjunkturális adatok visszafogottságot is mutatnak. Így a piaci hozamokból számított márciusi kamatemelés valószínűsége a tegnapi 48 százalékról, 80 százalékra ugrott, amelynek nem is maradt el a hatása az EUR/USD árfolyamra nézve.  


Az erősebb dollár pedig kedvez a MOL-nak, vagy éppen a Richternek. Így a magyar piacra is jótékony hatással van. Sőt a magasabb amerikai hozamszintek a forintra gyengítő hatással vannak, amelyet egyelőre nem látunk. Ennek az is lehet az oka, hogy a tegnapi magyar kamatdöntést követő közleményben számított a piac egy kissé erőteljesebb galamb lelkületre, ami nem következett be. Ez pedig újabb forinterősödést hozott.


Összességében mind a DAX, mind a BUX index esetében erősödésre számítunk a mai napon. Ne feledjük, a magyar piac hatalmas esései nem azért vannak, mert a vállalatok rosszak, hanem azért, mert a befektetők túlzott árazásokat alakítottak ki. Így a vártnak megfelelő, vagy attól kissé elmaradó eredményre komoly büntetést láthattunk. Inkább az elmúlt hetek agresszív áremelkedését tekintenénk különlegesnek a korábban kialakult feszített árazások tükrében.

A piac szerint már márciusban kamatot emelhet a Fed

Nem hozott szerencsét a 13-as szám a Dow Jones indexnek. A tegnapi nappal 121 éves történelme során először emelkedhetett volna egymást követő 13 napon át, azonban az index minimális, 0,12%-os csökkenéssel zárt. A többi vezető amerikai részvényindex is lefele vette az irányt, az S&P500 0,26%-ot, a Nasdaq pedig 0,62%-ot veszített értékéből.


A tegnapi nap folyamán két régiós Fed elnök, William Dudley és John Williams is igyekezett felkészíteni a piacokat egy esetleges márciusi kamatemelésre. Előbbi a CNN-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi hónapokban sokkal égetőbbé vált a kamatemelés kérdése, ugyanis a kockázatok a gazdaságban inkább felfele mutatnak. Ezt előzte meg John Williams kijelentése, miszerint a márciusi kamatmeghatározó ülésen erősen megfontolják az esetleges monetáris szigorítást. A piacok az eseményeket követően az ezt megelőző 40% helyett már 78%-os esélyt tulajdonítottak egy márciusi kamatemelésnek.


A két említett kommentárral szemben eltörpült a hagyományosan laza monetáris politikát támogató St. Louis-i Fed elnök, James Bullard mondanivalója, aki szerint nem szabad elsietni a kamatemelést.


A vártnak megfelelően nem hozott sok újdonságot Donald Trump kongresszusi meghallgatása. Trump megerősítette, hogy eltörlik és egy új rendszerrel helyettesítik az Obamacare-t, valamint azt, hogy 1.000 milliárd dollárt költenének a jövőben infrastrukturális beruházásokra. Emellett kiemelt figyelmet fognak fordítani a bevándorlás korlátozására, illetve nagyban növelnék a védelmi kiadásokat. Az adóreformokkal és az amerikai költségvetéssel kapcsolatban nem láttak napvilágot új részletek.


Újabb sokéves csúcs dőlt meg a fogyasztói bizalomban a tengerentúlon. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 114,8 pontra emelkedett februárban a várt 111-gyel szemben. Ezt januárban egy 111,6 pontos érték előzte meg. A 114,8-as érték 2001 júliusa óta nem látott csúcsot jelent.


Jobb lett a várakozásoknál a chicagói beszerzési menedzser index februárban. Az index 57,4 pontra emelkedett az előző havi 50,3 pontos értékről, míg az elemzői várakozások 53,5 pontról szóltak. 2015 januárja óta ez a legmagasabb érték.

Megválik a családi ezüsttől a Toshiba

Emelkedés jellemezte az ázsiai tőzsdéket. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot emelkedett.


Az ausztrál GDP a negyedik negyedévben éves 2,4%-kal emelkedett felülmúlva a 2,0%-os várakozást.


Erős negyedik negyedévet zártak a japán vállalatok. A profit ugyanis a várt 11,5% helyett 16,9%-kal emelkedett. A beruházási aktivitás is jelentősen javult. A negyedik negyedévben év/év alapon 3,8%-os növekedés volt tapasztalható, szemben a korábbi visszaesésekkel és a várt 0,8%-os bővüléssel.


A várt csökkenés helyett mérsékelt emelkedést mutatnak a februári kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatok. A statisztikai hivatal számításai szerint 51,6 pontra, a Caixin felmérése szerint pedig 51,7 pontra emelkedett az index értéke. Ezzel szemben a szolgáltatóiparban enyhe visszaesés tapasztalható a beszerzési menedzser indexben.


A Toshiba értékesíteni szeretné chipgyártó üzletágát, melyért legalább 13 milliárd dolláros vételárat remél. Állítólag rengeteg az érdeklődő, hiszen például az okostelefonok jelentős keresletet generálnak és a memória chipekre is hatalmas a kereslet. Ugyanakkor versenyjogi aggályok és az a megkötés, hogy a termelést Japánban kell tartani, nehezíthetik a tranzakciót.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: 60 millió dollár volt a negyedik negyedévben a leállások miatti kiesés

A MOL a tegnapi konferencia beszélgetésen elmondta, hogy 60 millió dollárt tett ki a nem tervezett leállások miatti kár és a kiesett nyereség, ami elsősorban a TVK-nál és a MOL Dunai Finomítójánál történt. Az üzemek azóta rendben működnek. A 60 millió dollár, ami mintegy 17 milliárd forint magyarázza a különbséget a MOL várt és tényleges negyedéves eredménye között.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben