Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A görög parlament elfogadta a reformcsomagot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 23.   09:06

A görög parlament megszavazta a második körös intézkedéseket, így megkezdődhetnek a tárgyalások a hitelezőkkel, és lehet, hogy ma a tőzsde is kinyit végre. Egyelőre ezzel kapcsolatban semmilyen közleményt nem tettek közzé. Mindeközben az ELA keret folyamatosan emelkedik, tegnaptól már 91 milliárd euró. Az elmúlt napok eséseit követően, amiben...

A görög parlament megszavazta a második körös intézkedéseket, így megkezdődhetnek a tárgyalások a hitelezőkkel, és lehet, hogy ma a tőzsde is kinyit végre. Egyelőre ezzel kapcsolatban semmilyen közleményt nem tettek közzé. Mindeközben az ELA keret folyamatosan emelkedik, tegnaptól már 91 milliárd euró.

Az elmúlt napok eséseit követően, amiben valószínűleg a gyengébb amerikai vállalati eredmények is szerepet játszottak, a mai napon valamiféle kis emelkedésre számítunk Európában, miközben Budapesten stagnálhat az index. A forint piacán az árfolyam továbbra is a 200 napos mozgóátlag alatt mocorog, miközben amúgy forgalom tekintetében a nyári nihil jellemzi a piacot. Szerintünk a három hónapos hozamok tovább fognak csökkenni a szeptember közeledtével (kéthetes betétet leváltja a három hónapos), vagyis a carry csökkenni fog. Ez pedig forintgyengítő tényező.
Piaci áttekintés
- Nagy átalakításokba kezd a Qualcomm
- A görög parlament elfogadta a reformcsomagot
- Zuhant az olaj, 1.100 dollár alatt maradt az arany ára
- Tovább gyengült a török líra
- Száguld a japán export
- Minimális esés elképzelhető ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Minimális mínuszokat láthattunk a tengerentúli börzéken. Az S&P 500 index 0,24%-kal, a Dow 0,38%- kal, a Nasdaq pedig 0,7%-kal értékelődött le.
- A Qualcomm harmadik negyedéves bevétele 5,8 milliárd dollárt, egy részvényre jutó eredménye pedig 99 centet ért el. Az elemzők 5,84 milliárd dollárt és 95 centet jeleztek előre. A folyó negyedéves várakozások messze elmaradtak a várttól, mivel a menedzsment 75-95 centes EPS-t jelentett be, a piac ezzel szemben 1,08 dollárra számított. A társaság azt is bejelentette, hogy éves költségeit 1,1 milliárd dollárral faragná le, elsősorban elbocsátások révén, valamint enged a nyomásnak, és feldarabolja a céget.
- A Coca-Cola bevétele 3%-kal 12,2 milliárd dollárra esett, az egy részvényre jutó eredmény pedig a bázisidőszaki 58 centről 71 centre nőtt. A cég globális értékesítései 2%-kal emelkedtek a negyedévben.
- A vártnál sokkal jobb gyorsjelentést közölt a Boeing, ugyanis az egy részvényre jutó eredmény 1,42 dollár helyett 1,62 dollár lett. A menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó bevétel várakozásait (64,5-65,5 milliárd dollár), ugyanakkor a profit prognózis a korábbi 8,2-8,4 dolláros értékről 7,7-7,9 dollárra csökkent.
- A heti friss és tartós segélykérelmek száma mellett érdemi makro adat nem érkezik ma.
- Gyorsjelentések közül a piacnyitás előtt érkező General Motors, McDonald’s, Comcast, míg a zárás után a Starbucks, Visa, Amazon hármasra figyelünk.
Európa
- Lefelé vették az irányt az európai tőzsdék tegnap. A CAC 40 index 0,47%-ot, a DAX index 0,72%-ot, míg a FTSE 100 index 1,5%-ot veszített értékéből.
- A görög parlament 230 igen, 63 nem és 5 tartózkodás mellett megszavazta a reformcsomagok második körét, melynek része volt a bankok szanálásáról szóló európai irányelvek görög jogrendbe való beillesztése is.
- 900 millió euróval újfent megemelte az EKB a görög bankok sürgősségi likviditási keretét, amivel az ELA keret 91 milliárd euróra nőtt. A következő hetekben hasonló lépésekre még sor kerülhet.
Olaj, arany
- A WTI 49,1 dollárig süllyedt ma reggel. A piac továbbra is a túlkínálat miatt aggódik: az USA termelése napi 9,56 millió hordó, ami a korábbi 9,61 millió hordós szinthez képest alig változott. A cushingi készletek is 813 ezer hordóval nőttek a múlt héten, a teljes amerikai készletnagyság pedig közel 100 millió hordóval haladja meg a hosszútávú átlagot. A piac ráadásul árazza, hogy jövőre Irán is színre léphet, ami alacsonyan tarthatja a világpiaci árakat.
- Az arany ára 1.100 dollár alatt maradt. A befektetők egy része lehetőséget lát az aranyban annak ellenére, hogy ma a Morgan Stanley egy 800 dolláros arany célárral jött ki. Korábban a Goldman Sachs becsült 1000 dollár alatt árat a nemesfémre. A piacon egyes hírek szerint az ázsiai vevők aktivizálták magukat, akik szerint ez az ár már kedvező, és nem fog további áresés bekövetkezni.
Devizák
- A régiós devizák közül továbbra is a török líra teljesít a leggyengébben. Míg a többi devizapár oldalazik, addig a török líra tegnap is látványosan gyengült. A kormányellenes tüntetések ismét belpolitikai válsággal fenyegetnek. Főleg a kurd lakosság vádolja azzal a kormányt, hogy nem áll ki eléggé az ISIS ellen, ami hozzájárult a hét eleji terrortámadáshoz. A török jegybank ma tart kamatdöntő ülést, a piaci várakozások szerint nem változtatnak a monetáris kondíciókon. Az EURTRY árfolyama 2,96-ig emelkedett.
- Az EURHUF tekintetében nem volt tegnap érdemi elmozdulás, lényegében egész nap 308 környékén alakultak az árjegyzések.
- Az EURUSD devizapárban sem volt érdemi elmozdulás. Az árfolyam ma reggel is szinte változatlanul 1,093. Ma a heti munkaerő-piaci adat alakulását lesz érdemes figyelni a devizapár szempontjából.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot emelkedett. Ezzel a kínai részvénypiacon már 6 napja töretlen emelkedés látható. Az emelkedéssel együtt a piac volatilitása is jelentősen csökkent. A napi átlagos elmozdulás értéke visszatért a szokásosnak nevezhető 50 pont körüli értékre, míg az összeomláskor ennek négyszeresét is láthattuk.
- A japán export 9,5%-kal bővült júniusban, ami annak ellenére is az elmúlt 5 hónap legjobb eredménye, hogy kissé elmaradt a 10%-os növekedést prognosztizáló piaci várakozástól. Elsősorban az autóipar és az elektronikai cikkek gyártása húzta az exportot, továbbá az Amerikába irányuló külkereskedelem ugrott meg. Az import viszont 2,9%-kal esett vissza, kisebb mértékben, mint a várt 4,3%-os zsugorodás. Az import alakulását továbbra is főként az alacsony energiaárak határozzák meg.
- Az új-zélandi jegybank 25 bázisponttal 3,0%-ra csökkentette az alapkamat értékét, és jelezte, hogy további lazítás fog következni a növekedési kilátások csökkenése miatt. A várakozásoknak megfelelő kamatvágás ellenére az új-zélandi dollár enyhén erősödött az amerikai dollárral szemben.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, a Nasdaq, az S&P és a DAX pluszban volt.
Vállalati hírek
- Az OTP 2015. július 21-én 30.725 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP részvények állománya 3.775.461 darabra (1,35%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben