Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Oracle: Megvan benne az AI faktor

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIPéntek ÁdámRészvényelemző2024. június 5.   14:11
Oracle - long IT
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 143,9 Stop-loss: 111,9
Elemző: Péntek Ádám

A mesterséges intelligencia berobbanása jelentős mozgásokat indított meg a tőzsdén is. Az elmúlt hónapokban sokan már az AI forradalom lassulását vizionálták, amikor az Nvidia

A mesterséges intelligencia berobbanása jelentős mozgásokat indított meg a tőzsdén is. Az elmúlt hónapokban sokan már az AI forradalom lassulását vizionálták, amikor az Nvidia legutóbbi gyorsjelentése nyilvánvalóvá tette, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások elterjedése és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések még mindig jelentős növekedés előtt állnak.

Vannak cégek, melyek árfolyama már eddig is hatalmasat nőtt az AI-hoz való kapcsolódásuk miatt. Ilyen a fent említett Nvidia és más chipgyártók, például az AMD is, vagy a mesterséges intelligencia fejlesztések hátterét adó adatközpontokat szerverekkel ellátó Super Micro Computer.

Az eredetileg adatbázis-kezelő szoftvereket fejlesztő Oracle az elmúlt években az egyik legnagyobb felhőszolgáltatóvá nőtte ki magát, és ezzel szintén profitálni tud a mesterséges intelligencia körüli felfokozott hangulatból. Az AI alkalmazások futtatásához és a nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT betanításához jelentős számítástechnikai kapacitás és hatalmas mennyiségű adat tárolása szükséges, amit a felhőszolgáltatók képesek biztosítani.

Együttműködés a legnagyobbakkal

Tavaly márciusban az Oracle és az Nvidia vezetői bejelentették, hogy kibővítik a meglévő stratégiai együttműködésüket, és az Oracle felhőinfrastruktúrája segítségével teszik elérhetővé vállalati ügyfeleik számára az Nvidia AI-alapú szuperszámítógépes szolgáltatásait.

Szeptemberben az Oracle a Microsofttal fennálló többéves partneri kapcsolat kibővítéséről számolt be, melynek keretében a Microsoft ügyfelei is elérhetik az Oracle felhőalapú szolgáltatásait.

Az elmúlt hetekben pedig felmerült, hogy Elon Musk startup-ja, az xAI az Oracle felhőszolgáltatását venné igénybe a mesterséges intelligencia alkalmazásai fejlesztéséhez. A több éves együttműködés akár 10 milliárd dollár bevételt is jelenthetne az Oracle számára (a jelenlegi éves árbevétel ~20 százaléka). Bár a két cég ezt egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, jól mutatja az Oracle szolgáltatásában rejlő potenciált.

Erőteljes növekedés

Az Oracle értékeltsége azonban más cégekkel ellentétben nem duzzadt fel túlságosan, miközben az eredménye stabilan növekszik. A legfrissebb negyedéves adatokat még nem tette közzé a vállalat, de az elemzői várakozások szerint a május végén zárult 2024-es üzleti évben 53,3 milliárd dollár bevételt és 5,59 dollár egy részvényre jutó nyereséget ért el az Oracle. Utóbbi 72%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Hasonlóan nagy ugrások ezt követően nem valószínűek, de a 2025-ös üzleti évre vonatkozó 11,5%-os profitbővülés is erősnek nevezhető, ráadásul a mesterséges intelligencia fejlesztésekben való érintettség hatására a vállalat tényleges eredménye felülmúlhatja a várakozásokat.

Visszafogott értékeltség

A május végén zárult 2024-es üzleti év eredménye alapján az Oracle EV/EBITDA aránya 15,7 volt, ami a pontosan a peer-group mediánja. Ez a következő években is hasonlóan alakulhat, ahogy az alábbi táblázatban is látható.

A részvényenkénti adózott eredménnyel számoló P/E ráta esetén azonban más a helyzet. A mutató az Oracle esetén ez 21,5 a 2024-es üzleti évben, ami a szektor hasonló vállalataihoz képest kifejezetten mérsékelt. A júniusban kezdődött 2025-ös üzleti évben a várt nyereségnövekedésnek köszönhetően a P/E ráta 20 alá csökken, aminél a peer-group mediánja mindegy 20 százalékkal, az átlaga pedig 35 százalékkal magasabb. Tehát ha az Oracle árfolyama 20%-ot emelkedik, akkor is csak közepesen árazott lesz, pedig a növekedési lehetőségek véleményünk szerint prémium értékeltséget indokolnának.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

A múlt héten több, felhőalapú szolgáltatást nyújtó vállalat is gyenge negyedéves jelentést tett közzé, és ez széleskörű eladási hullámot indított, ami átterjedt a technológiai papírok többségére. Ennek hatására az Oracle árfolyama a 20 és 30 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal alá esett. A 200 napos mozgóátlaghoz közeledve azonban a vevők ismét rákapcsoltak, és visszahúzták az árfolyamot. Rövid távon a 20 napos mozgóátlag jelent ellenállást. Ezt áttörve azonban tovább menetelhet felfelé az Oracle, és célba vehető a 127,5 dolláros májusi lokális csúcs, utána pedig a 132,8 dolláros mindenkori csúcs is.

A közelmúltbeli korrekció kedvező vételi lehetőséget teremtett, a mostani szintről jelentős emelkedés jöhet a következő hetekben, hónapokban. A nyereség realizálásán akkor érdemes elgondolkodni, amikor az Oracle P/E rátája eléri a fenti peer-group mediánját, tehát 20%-os árfolyamnövekedés esetén, 143,9 dollárnál. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást az áprilisi lokális minimum alá, 111,9 dollárhoz javasoljuk beállítani. A pozíció hozam-kockázat aránya így megközelíti a 3:1-et.

Forrás: Erste, Bloomberg

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben