Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Éleződik a görög feszültség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 19.   09:13

Fura dolgokat látunk. Miközben a görög dráma fokozódik, s a mai napon az EKB rendkívüli ülést tart az ELA kerettel és feltételekkel kapcsolatban, plusz hétfőn az euró csoport rendkívüli találkozót tart, plusz a mai napon ecofin találkozóra is sor kerül, addig a görög CDS felár gyakorlatilag stagnál 23,4 százalékon! Sőt a piacok sem úgy néznek ki, hogy oly nagyon...

Fura dolgokat látunk. Miközben a görög dráma fokozódik, s a mai napon az EKB rendkívüli ülést tart az ELA kerettel és feltételekkel kapcsolatban, plusz hétfőn az euró csoport rendkívüli találkozót tart, plusz a mai napon ecofin találkozóra is sor kerül, addig a görög CDS felár gyakorlatilag stagnál 23,4 százalékon! Sőt a piacok sem úgy néznek ki, hogy oly nagyon aggódnának a görög helyzettől. Pedig valószínű a csőd, de lehet, hogy az így megszűnő ELA (EKB) finanszírozás ellenére is maradhatnak az EMU-ban. Nem a leértékelést választják (új-régi deviza bevezetésével), hanem a tőkekorlátozásokat, mint annak idején Ciprus. Persze ezzel a fegyverrel csak ideig-óráig lehet élni, hiszen a tőkemozgások korlátozása is piacgazdaságtól idegen intézkedés. Mindenestre nagyon közel van az a helyzet, hogy a görög bankok fizetésképtelenné váljanak, s ebből kifolyólag bekövetkezzen a Grexit.

A DAX index annak ellenére felfelé kíván nyitni, hogy a görögök már a küszöbön állnak az euro zónás kilépés felé. Ráadásul ez azt jelenti, hogy dupla fenék alakult ki, amelyből – technikailag – 11.400 pontig való emelkedés néz ki! Ez igazi meglepetés, de valószínűleg megint az áll mögötte, hogy „adj a pletyire, vegyél a hírre” pláne, ha a görög eseménynek nem is lesz valós hatása sem az európai, sem a világgazdaságra.

A BUX esetében is felfelé kellene mennie a részvényeknek, az után, hogy a tegnapi esést követően a csökkenő trendcsatorna alját tesztelte az árfolyam.
Piaci áttekintés
- Sikeresen debütált a Fitbit
- Hétfőn folytatódnak a görög tárgyalások
- 60 fölé emelkedett az olaj, a görög krízis emeli az aranyat
- Yellen és a görögök mozgatták a devizákat
- Nem lépett a japán jegybank
- Saját részvényt vásárolt a Richter
- Emelkedésre számítunk a mai kerskedésben
Nemzetközi hírek
USA
- Jól sikerült a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, a görög fejleményekkel nem törődve kapaszkodtak felfelé a piacok. A jó hangulatnak köszönhetően a Nasdaq index új történelmi csúcson zárt (Dow 1,01%, Nasdaq 1,34%, S&P500 0,98%).
- A havi alapú infláció a várt 0,5% helyett csak 0,4%-kal emelkedett májusban a tengerentúlon. A havi alapú maginfláció pedig 0,1%-kal emelkedett a várt 0,2% helyett. Az éves alapú maginfláció pedig 1,7% lett, amely csak 0,1%-kal maradt el a várakozásoknál.
- A friss segélykérelmek jól alakultak, a várt 277 ezer helyett 267 ezren fordultak első alkalommal segélykérelemért.
- A philadelphiai Fed feldolgozóipari indexe a várakozásokat (8) lényegesen meghaladva 15,2 pontra emelkedett júniusban.
- 55%-os pluszban nyitott az okos karkötőket gyártó Fitbit részvénye tegnap, így elmondható, hogy az IPO sikeres volt.
- A Morgan Stanley egy konzorciummal közösen 934 millió dollárt fektet az első kínai on-line biztosítóba, a Zhong An-ba, melynek legnagyobb tulajdonosa az Alibaba. A cég értékét a piac 8 milliárd dollárra teszi.
Európa
- Pluszban sikerült zárniuk az európai tőzsdéknek tegnap. A CAC 40 index 0,3%-ot, a FTSE 100 index 0,4%-ot, míg a DAX index 1,1%-ot emelkedett.
- A várakozásoknak megfelelően nem sikerült megállapodnia a görögöknek az euró zóna pénzügyminisztereivel. Christine Lagarde, az IMF vezetője közölte, hogy a június 30-i utalás elhalasztására nincs lehetősége Athénnak, így július 1-jével kénytelen lesz csődöt jelenteni. Az Eurócsoport elnöke szerint mindaddig adósság átstrukturálásról nem lehet beszélni – a görögök az adósságleíráson túl kölcsönt szeretnének kapni az EKB-nál lévő 27 milliárd eurónyi kötvény visszavásárlására -, amíg nem születik egyezség a szükséges reformokról. Hétfőn folytatódhatnak a tárgyalások, ugyanis rendkívüli ülésre készülnek az euró övezeti miniszterek.
- A Bloomberg információi szerint az EKB ma rendkívüli ELA ülést tart, miután felgyorsult a betétkiáramlása kereskedelmi bankokból.
- Az EKB francia igazgatósági tagja meglehetősen pesszimistán nyilatkozott a görög bankok helyzetét illetően. Nyilatkozata alapján nem garantálható, hogy hétfőn is ki tudnak még nyitni a görög bankok. Valószínűleg ezért is kerül sor a mai rendkívüli ELA ülésre.
- A várt 60 milliárd euró helyett 73,8 milliárd eurónyi forrást igényelt 128 európai bank az EKB TLTRO programjából. Ennek ellenére a program indulása óta ez volt a legkisebb összeg.
Olaj, arany
- A WTI 60,3 dolláron állt ma reggel, tehát némileg a tegnapi szint felett. A piac továbbra is nyugtalan a kínálat növekedése miatt, viszont a mostani szezonálisan erős kereslet ennek ellentart. Ráadásul egyre több hír lát napvilágot arról, hogy a világ valódi kereslete a statisztikai számoknál akár 1 millió hordó/nap szinttel erősebb, tehát az a túlkínálat nem is akkora mértékű, mint amit az elemzők jósolnak.
- Az arany 1.200 dollár fölé emelkedett. A görög krízis kezd a végfázisába kerülni, a felek emelik a tétet, ami növeli egy csőd bekövetkeztének esélyét. A görögök egyelőre nem mutatnak hajlandóságot, hogy elfogadják a trojka feltételeit, ráadásul a hónap végével 1,6 milliárd eurót kellene visszafizetniük, amire nincs sok esély, hacsak nem az állam dologi kiadásait nem fedezik. Az arany emiatt érdekes lehet a következő napokban, a nemesfém kikerülhet „csipkerózsika” álmából.
Devizák
- Nagy mozgás volt tegnap az EUR/HUF devizakeresztben. A délelőtti kereskedés még a forint erősödésével telt, az árfolyam 309,8 süllyedt ami több hetes forintcsúcsot jelent. Ez a hangulat azonban nem tartott sokáig, zárásra már 312,1-ig emelkedett a kurzus. A reggeli kereskedésben is folytatódik a rossz hangulat, a forint 313 közelébe emelkedett.
- A negatív görög fejlemények illetve Janet Yellen Fed elnök szavai mozgatták tegnap is az EUR/USD devizapárt. A kereskedés dollárgyengüléssel indult, de 1,143-nál megfordult az árfolyam, és csak minimális emelkedéssel 1,135-nél zárta kereskedést a kurzus. A tegnap délután indult dollárerősödés folytatódik tovább a reggeli órákban az árfolyam már 1,134-ig süllyedt.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot emelkedett. A Shanghai index viszont beszakadt és 3,8%-ot zuhant az árfolyam.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris politikai irányon a japán jegybank, a BoJ. A jegybank fenntartotta az évi 80 ezermilliárd jen (650 milliárd dollár) összegű részvényvásárlási programot is.
- A kínai részvénypiac esése mögött nem áll semmilyen konkrét hír, a megjelent kommentárok alapján a jövő heti IPO tranzakciók miatti likviditáselszívás miatti aggodalom okozhatta a mai esést.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős piacok. Az amerikai indexek kis mínuszban tartózkodnak, míg az európai határidős indexek többsége enyhe emelkedést mutat.
Vállalati hírek
- A 2015. június 17-én adott megbízása alapján 2015. június 17-én 30.000 db saját részvényt vásárolt a Richter 4.269 Ft/db átlagáron.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben