Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Fordulat az ingatlanpiacon, érdekes lehetőség lehet a Vonovia

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2024. május 24.   15:48
Vonovia - long ingatlan
Belépési pont: függőben (nyitás: 26,4) Kiszállási pont: 37,5 Stop-loss: 24,2
Elemző: Nagy András

Az elmúlt évek nem az ingatlantársaságok időszaka volt. Ez egyből szembetűnővé válik, ha megnézzük a STOXX600 ingatlan alindexének alakulását, ami 2021-ben ért el lokális csúcsot (a történelmi csúcs 2007-ben volt). Ezt követően a hirtelen megjelent infláció...

Az elmúlt évek nem az ingatlantársaságok időszaka volt. Ez egyből szembetűnővé válik, ha megnézzük a STOXX600 ingatlan alindexének alakulását, ami 2021-ben ért el lokális csúcsot (a történelmi csúcs 2007-ben volt). Ezt követően a hirtelen megjelent infláció és az emelkedő kamatok hatására egészen a 2010 eleji szintekre zuhant vissza az index, mintegy évtizednyi teljesítményt letörölve. Az elmúlt hónapokban viszont már a stabilizáció jelei láthatók, és egy dupla alj alakzatból fordulatra lehet számítani.

Ahogy az index zuhanásánál, most is a makrokörnyezet játszik kulcsszerepet. Az EKB sikerrel szorította vissza az inflációt, így az európai jegybank júniusban várhatóan megkezdheti kamatcsökkentési ciklusát, ami támogathatja a hosszabb hozamok csökkenését is. A kedvezőbb pénzügyi környezet pedig az ingatlanpiac számára is támogatást jelenthet. Múlt héten jelent meg az Altus összesítése a kereskedelmi ingatlanpiac, mint az egyik legérzékenyebben reagáló alszegmens első negyedéves teljesítményéről. E szerint az első negyedévben már csak 0,5%-os árcsökkenés volt tapasztalható, a 2022 második negyedéve óta csökkenő piacon.

A STOXX 600 Real Estate index alakulása

Forrás: Bloomberg

Letisztult üzleti modell

A Vonovia elsősorban Németországban rendelkezik bérlakásokkal, csaknem 546 ezer ingatlan van a portfoliójában. További 38 ezer ingatlant birtokolnak Svédországban, és Ausztriában is rendelkeznek 20 ezerrel.

Az EBITDA döntő része az ingatlanok bérbeadásából származik. Az eredmény mindössze pár százalékát adja az egyéb tevékenység, például ingatlanfejlesztés.

Megszűnő leértékelődési kockázat

A tavalyi évet még jelentős negatív átértékelési hatások sújtották, de az idei első negyedévben nem került sor negatív átértékelésre. A Vonovia pénzügyi beszámolója alapján az idei évben legfeljebb minimális átértékelési hatások várhatók, és 2025-ben akár már pozitív hatások is elképzelhetők.

Annak, hogy nem várhatóak további negatív átértékelési hatások, fontos jelentősége van a részvény árazása szempontjából is. Ingatlancégek esetében az egyik fontos mutató az úgynevezett P/NAV, ami a részvényárfolyam és az egy részvényre jutó nettó eszközérték (Net Asset Value) hányadosa. Hosszú időszakon keresztül 0,8-1 körül járt ez az értékeltségi mutató, ahogy a lenti 10 éves grafikonon is látható. 2022-től kezdve viszont jelentősen kitágult a diszkont, mivel arra lehetett számítani, hogy a nettó eszközérték csökkenni fog az emelkedő hozamok és a romló makrokörnyezet miatt, ami a részvényárfolyamban gyorsabban megjelenik, mint magában a nettó eszközértékben. Viszont úgy tűnik, hogy további átértékelési kockázattól nem kell tartani, ezért az árazási diszkontnak is szűkülnie kéne, így a P/NAV mutató is visszatérhet a korábban tipikusnak számító 0,8-1 közé. A sáv alsó értéke is csaknem 30%-os felértékelődési potenciált jelent.

P/NAV értékeltség

Forrás: Bloomberg, Erste

Kedvező értékeltség

A Vonovia részvények értékeltségét nemcsak historikusan vizsgáltuk, de összehasonlítottuk a szektortársak értékeltségével is. A vizsgálatban szereplő mutatók alapján úgy látjuk, hogy a Vonovia kimondottan kedvező értékeltséggel rendelkezik.

Az imént tárgyalt P/NAV nemcsak historikusan, de a szektortársakhoz képest is alacsony, sőt, az egyik legalacsonyabb, hiszen a Vonovia 0,62-es értékéhez képest a szektor mediánja 0,84.

Ingatlancégek esetében a másik kiemelt jelentőségű értékeltségi mutató a P/FFO, ami az árfolyamot hasonlítja az egy részvényre jutó operatív pénzáramhoz. Az idei értékeltséggel számolva a Vonovia 13,9-es mutatóval rendelkezik, ami alacsonyabb a szektor 15,1-es medián értékénél.

A harmadik vizsgált szempont pedig a várható osztalékhozamok alakulása, mégpedig a 2024-es és 2025-ös évek eredményére (a következő évben) kifizetett osztalék alapján. A 2024 után fizetendő osztalékvárakozás alapján 3,9%-os, a 2025-ös várakozások alapján 4,1% körüli osztalékhozammal forog a Vonovia. Mindkettő körülbelül 50 bázisponttal magasabb a szektort jellemző értékeknél.

Szektortársak relatív értékeltsége

Forrás: Bloomberg, Erste

Emelkedő trendcsatornában a részvény

Egy emelkedő trendcsatorna felső élének közelében van jelenleg az árfolyam, így rövidtávon némi korrekció még elképzelhető, de hosszabb távra tekintve az emelkedés folytatása várható. Ezért egyelőre a részvény figyelését, nyomon követesét javasoljuk, és majd az áprilisi résnél, 26,4 eurónál lehet érdemes vételekkel próbálkozni.

A profitrealizálást a 2022 májusi rés teteje alatt, 37,5 eurónál tartjuk reálisnak. A stop-loss megbízást pedig az idén áprilisi mélypont alá, 24,2 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Így a hozam-kockázat arány kiemelkedően magas, 6:1 arányú.

Vonovia grafikon

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Csökkenő árak a terménypiacokon
AGRÁR SAROK

Csökkenő árak a terménypiacokon

Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak. Csökkennek az árak. A hírek, amiket az árak mozgatóinak...

2024. június 17.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben