Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. május 7.   14:57

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves eredményét. Mi 269 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra számítunk. A cég ebben a negyedévben számolja el a teljes 2024-es, 1%-os árbevétel alapú különadót, amit a magyar kormány a...

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves eredményét.

Mi 269 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra számítunk. A cég ebben a negyedévben számolja el a teljes 2024-es, 1%-os árbevétel alapú különadót, amit a magyar kormány a 2022-es árbevétel után vetett ki. Ez kb. 40 milliárd forinttal veti vissza az EBITDA-t.

A kutatás-termelési üzletágtól 90 ezer hordóegyenértékes napi szénhidrogén termelést várunk, míg a regionális gázárak csökkentek (a CEGH napi átlagára 28,4 euró/MWh-ra esett a tavalyi negyedik negyedéves 40 euró/MWh-ról). Az olajár lényegében változatlan maradt, a Brent azonnali átlagára az idei első negyedévben 83,2 dollár/hordó volt szemben a tavalyi negyedik negyedév 84,3 dollár/hordó árával. Mi 95 milliárd forint tiszta EBITDA-t várunk az üzletágtól az idei első negyedévben.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág marzsai nőttek: a Reuters Med Complex marzs 23 dollárra emelkedett hordónként a negyedik negyedéves 19,9 dollárról. A petrolkémiai marzsok is enyhén javultak. A mi várakozásunk 122 milliárd forint tisztított, újrabeszerzési alapú EBITDA eredmény a szegmensben.

A fogyasztói szolgáltatás üzletág is jól szerepelt, a tavalyi szlovén akvizíció is növeli a nyereséget. A mi várakozásunk 40 milliárd forint a tisztított EBITDA eredményre. A központi szegmens a szemétszállítás pozitív szaldójával javult év/év alapon, így lényegesen kisebb lesz a veszteség ezen a soron.

103 milliárd forintos nettó eredményre számítunk, ami 38%-os csökkenést jelentene év/év alapon.

Összességében elmondható, hogy 2024 első negyedéve kiegyensúlyozott volt. A MOL a 40 milliárd forint, egész évre elszámolt különadó nélkül javította volna számait. A profitot elsősorban a feldolgozás-kereskedelem üzletág generálta, de a másik két fő üzletág is jó teljesítményt nyújtott. A kilátások a véleményünk szerint kedvezőek, kérdés, hogy a magyar állam milyen módon változtatja a szabályozást és az elvonás mértékét.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben