Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 4.   09:26

Habár a piac optimistán nézett a Juncker-Ciprasz találkozó elé, végül nem született megállapodás. A felek hangsúlyozták, hogy értik egymás álláspontját, de azok nem nagyon közeledtek egymáshoz. Arra a kérdésre, hogy holnap kifizetik-e a mintegy 300 millió eurós részletet az IMF-nek, Ciprasz mosolyogva válaszolta, hogy eddig kifizettek 7,5 milliárd eurót, szerinte erre...

Habár a piac optimistán nézett a Juncker-Ciprasz találkozó elé, végül nem született megállapodás. A felek hangsúlyozták, hogy értik egymás álláspontját, de azok nem nagyon közeledtek egymáshoz. Arra a kérdésre, hogy holnap kifizetik-e a mintegy 300 millió eurós részletet az IMF-nek, Ciprasz mosolyogva válaszolta, hogy eddig kifizettek 7,5 milliárd eurót, szerinte erre is előteremtik a pénzt. Vagyis a szituáció továbbra is a patthelyzet. Tegnap a görög CDS felár nagyot csökkent 20,5 százalék környékére, de ez még a Juncker találkozó előtt volt (optimizmus), ma valószínűleg újra emelkedni fog.

Tegnap Draghi viszonylag optimistán nyilatkozott az európai gazdasági és inflációs kilátásokról, amely erősítette az eurót, és a DAX indexre is pozitívan hatott, amely az elmúlt napokban jelentős csökkenésen ment keresztül. Ma a megoldatlan görög helyezetnek köszönhetően oldalazó mozgásra számítunk Németországban és itthon is a részvénypiacok tekintetében.
Piaci áttekintés
- Újabb felvásárlási sztori készülődik az amerikai kommunikációs szektorban
- Tovább dübörög az európai pénznyomda
- Esett a WTI és az arany is
- Tovább gyengült a forint, az euró továbbra is jó erőben van
- Újabb korlátozásra ütik Shanghai-t
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Richter
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A nap elején rakéta üzemmódba kapcsoltak a tengerentúli börzék, de a kezdeti optimizmus után kisebb visszaesés következett, ennek ellenére a piacok pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,36%, Nasdaq 0,44%, S&P500 0,21%).
- Az ADP legfrissebb jelentése szerint májusban 201 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, ami enyhén jobb a várakozásoknál, és január óta nem látott kedvező érték. Eközben az előző havi adatot 4 ezerrel módosították lefelé.
- A Fed tegnap publikált Bézs könyve szerint a legtöbb Fed körzetben stabilan teljesített a feldolgozóipar, de ezt a növekedést ellensúlyozta az olajszektor gyenge teljesítménye. Egyes szektorban az erős dollár is problémákat okoz. Javuló foglalkoztatottságról és enyhe béremelkedésről számoltak be a legtöbb körzetben.
- A Dish Network fúziós tárgyalásokat folytat a T-Mobile US-val az ügyhöz közel álló források szerint. A vételár egyelőre nem ismert, de annyit már megszellőztettek az ügy kapcsán, hogy készpénz és részvénycsere ügylet lesz egyben, illetve a tranzakció után a T-Mobile vezérigazgatója marad az új cég élén, a Dish vezérigazgatója pedig az elnöki széket tudhatja majd magáénak.
Európa
- Újfent kismértékű emelkedést láthattunk az európai börzéktől. A FTSE 100 index 0,32%-os, a CAC 40 index 0,59%-os, míg a DAX index 0,8%-os pluszban zárta a napot.
- Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta, hogy jövő szeptemberig biztosan fut az eszközvásárlási program. A lefelé mutató kockázatok terén némi javulást prognosztizálnak. A stáb legfrissebb előrejelzései szerint az infláció idén 0,3%-ra, jövőre 1,5%-ra emelkedhet, miközben a gazdasági növekedés 1,5%-kal, illetve 1,9%-kal bővül majd. Görögország helyzetéről pedig csak annyit mondott, hogy szeretnék, ha az ország az eurózóna része maradna.
- A tegnap esti Juncker-Ciprasz ütközet érdemi végeredmény nélkül zárult. Ciprasz ezt azzal érte el, hogy nem volt hajlandó a másik fél javaslatáról tárgyalni, csupán a saját maga által megálmodott reformtervekről. Ennek ellenére továbbra is azt kommunikálja a görög miniszterelnök, hogy napokon belül megszülethet a megállapodás. Egy biztos, hogy holnap 310 millió eurónyi összeget kell az IMF számlájára visszafizetni.
- A mai napon csupán a brit kamatdöntésre kell figyelnünk.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 59,5 dollárra esett, mivel egyre több jel mutat arra, hogy az OPEC nem nyúl a kitermelési kvótákhoz. A hír, mely szerint Irak a következő hónapban tovább növeli exportját, szintén negatívan hatott. Az USA nyersolaj készlete 1,9 millió hordóval csökkent, ami alatta maradt a piaci 2,5 millió hordós várakozásnak.
- Az arany szintén gyengült, ma reggel 1.183 dollár volt az ár. Az arany esetében a befektetők a holnapi munkanélküliségi adatra várnak: a becslések szerint 226 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, míg a munkanélküliségi ráta 5,4%-on áll.
Devizák
- A dollár tegnap tovább gyengült az euróval szemben. Az 1,112-es ellenállás áttörésével napon belül 1,126-ig emelkedett az árfolyam, és folytatódhat tovább az emelkedés 1,15-ig. Az emelkedő német hozamok, a görögökkel kapcsolatos tárgyalások, illetve az EKB kamatdöntése után Draghi beszéde mozgatta az árfolyamokat.
- A forint lendülete kitartott a tegnapi kereskedésben is, az árfolyam 312,5-ig emelkedett az euróval szemben. Az erősödő eurónak köszönhetően január vége óta nem látott szintre emelkedett az EUR/HUF devizapár.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index pedig 3,3%-ot csökkent. Napközben a Shanghai index 5%-os mínuszban is tartózkodott.
- A kínai brókercégek ismét szigorítottak a tőkeáttételi szabályozáson, ezúttal néhány kisebb tőzsdei cég esetében függesztették fel a margin kereskedést, így valószínűleg kényszer likvidálások okozták a Shanghai index hatalmas zuhanását.
- Az MSCI indexszolgáltató jövő kedden dönt arról, hogy a kínai részvénypiacon forgó „A” sorozatú részvényeket is felveszi-e feltörekvő piaci indexcsaládjába. Amennyiben erre sor kerül, jelentős befektetési volumen indulhat meg a részvények felé.
- Kínában olyan adótörvény tervezeten dolgoznak, ami a vállalati adók helyett a fogyasztás adóztatását helyezné előtérbe. A javaslat szerint az ingatlanpiac esetében ez 11%-os ÁFA kulcsot jelentene, míg a pénzügyi- és szolgáltató szektor esetében 6%-ot.
- A kínai statisztikai hivatal 51,2%-ról 50,2%-ra csökkentette a fogyasztás hozzájárulását a GDP mutatón belül. A módszertani váltás azért meglepő, mert a kormány törekvése, hogy egyre inkább a belső fogyasztásra épülő gazdaságot hozzanak létre.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Richter. Az OTP részvényenként 147 forintot, míg a Richter 33 forintot fizet. A kifizetés június 15-én kezdődik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben