Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A mesterséges intelligencia a Micront is új csúcsokra emelheti

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIPéntek ÁdámRészvényelemző2024. február 28.   16:03
Micron - long félvezető
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 118,4 Stop-loss: 78,3
Elemző: Péntek Ádám

Az elmúlt másfél év legnagyobb nyertesei a mesterséges intelligenciához kötődő vállalatok voltak. Jó példa erre az Nvidia vagy az AMD, melyek az AI alkalmazások fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges adatközpontokat látják el fejlett...

Az elmúlt másfél év legnagyobb nyertesei a mesterséges intelligenciához kötődő vállalatok voltak. Jó példa erre az Nvidia vagy az AMD, melyek az AI alkalmazások fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges adatközpontokat látják el fejlett chipekkel. Az AI-hoz kötődő vállalatok értékeltsége jelentősen megugrott, ezért a hozam-kockázat arány ezeknél már nem annyira csábító.

Vannak azonban olyan vállalatok, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy profitálhatnak a mesterséges intelligencia térnyeréséből. Mivel ezek az elmúlt időszakban nem kaptak akkora rivaldafényt, az értékeltségük sem szállt el, és kedvező befektetési lehetőséget jelentenek.

Jó példa erre a Micron is, amely a világ egyik legnagyobb memóriachip gyártó vállalata. A memóriachipek piaca nehéz időszakon van túl, mivel a számítógépek és az okostelefonok iránti kereslet rendkívüli mértékben visszaesett a koronavírus járvány alatti fellángolást követően. Emiatt Micron fő termékének számító DRAM-ok ára bezuhant, és ellehetetlenítette a vállalat nyereséges működését.

A helyzet azonban megfordulni látszik. A számítógépek iránti kereslet a tavalyi év végére már éledezni kezdett, és a mesterséges intelligencia is komoly lehetőségeket tartogat a memóriachip szektor számára. Az AI-modellek tanításának és a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások működtetésének rendkívül nagy a memóriaigénye, tehát valószínűnek tűnik a Micron termékei iránti kereslet növekedése.

A Trend Micro piackutató cég arra számít, hogy a Windows új, mesterséges intelligencia elemeket tartalmazó 12-es verziója esetén a minimálisan megkövetelt RAM mennyiség 16 GB lesz, ami négyszerese a jelenleginek. A RAM-ok eladásai emiatt a piackutató cég várakozása szerint idén 40%-kal növekedhetnek, és az ár is hasonló mértékben ugorhat meg, ami segíti a Micron árbevételének növekedését.

A Precedence Research előrejelzése szerint a memóriachipek piaca, mely tavaly globálisan 103 milliárd dollárra rúgott, 2032-re 190 milliárdosra bővülhet, ami közel 90%-os növekedést jelent. Ez alapján joggal számíthatunk arra, hogy Micron is komoly növekedés előtt áll.

A memóriachipek piacának várható növekedése 2022 és 2032 között (milliárd dollár)

Forrás: Precedence Research

Nem kell sokat várni a profitra

Az aktuális, 2024 augusztus végéig tartó üzleti évet még 41 cent veszteséggel zárhatja a Micron, de a következő évben már kifejezetten jó, 6,4 dolláros részvényenkénti profitra számítanak az elemzők. A félvezető szektor vállalataival összehasonlítva ez kedvező értékeltséget jelez. A Micron P/E rátája 2025-ben 14,4 lesz, miközben a peer-group mediánja 15,9. A következő évek eredményvárakozását alapul véve szintén jelentős, 2026-ban 15%-os, 2027-ben pedig közel 90%-os diszkontot jelez a Micron és a csoport medián P/E rátájának összehasonlítása.

A Micron már a 2024-es üzleti évben pozitív EBITDA eredményt érhet el, amivel a versenytársakkal összehasonlítva már rögtön középmezőnybe kerül, ha összevetjük a cégértékkel. A várakozások szerint a 2025-ös eredményekkel számolva az EV/EBITDA ráta a Micron esetén 6,9-re csökken, egy évvel később pedig 6,4-re, aminél a szektor mediánja jóval magasabb, 11,8, illetve 11,2.

Forrás: Erste, Bloomberg

A nyereségre tehát nem kell már sokat várni, az elemzők arra számítanak, hogy a 2024-es üzleti év májusban záruló harmadik negyedévében a Micron adózott eredménye már a pozitív tartományban lesz.

Technikai kép

A Micron árfolyama a tavalyi év utolsó harmadában dupla alj formációt képzett, ami után emelkedő trend vette kezdetét. Január végén némi korrekciót láthattunk, de ez már lezajlott, és az elmúlt napokban ismét felfelé kapaszkodott az árfolyam, miközben sikeresen áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagot. Az MACD indikátor a napokban adott vételi jelzést, ami segítheti a további emelkedést.

A nem egészen egy hónapig tartó korrekció után kedvező vételi lehetőséget látunk a jelenlegi árfolyamon. A Micron átlagos P/E rátája az elmúlt 5 évben 18,5 volt, ami a szeptemberben kezdődő 2025-ös üzleti évben várt 6,4 dolláros részvényenkénti nyereséggel számolva 118,4 dolláros részvényárfolyamot eredményez, így ezt tűzzük ki célárfolyamnak, ahol már érdemes profitot realizálni. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 79 dollárnál húzódó támasz alá, 78,3 dollárhoz javasoljuk elhelyezni. A pozíció hozam-kockázat aránya így megközelíti az 5:2-t.

Forrás: Erste, Bloomberg

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben