Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Még tovább emeli az UniCredit a részvényesi javadalmazást

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2024. február 5.   15:17
UniCredit - stop módosítás bank
Belépési pont: - Kiszállási pont: 32,4 Stop-loss: 26,7  23,4
Elemző: Nagy András

Az UniCredit nemcsak kiugróan jó negyedéves eredményről számolt be ma reggel, de megerősítette azt a befektetési sztorit is, amire január közepi befektetési...

Az UniCredit nemcsak kiugróan jó negyedéves eredményről számolt be ma reggel, de megerősítette azt a befektetési sztorit is, amire január közepi befektetési ötletünket építettük.

Az UniCredit részvényesek kiugróan magas osztalékhozamra és szintén tetemes saját részvény visszavásárlásra számíthatnak az idei évben. A kedvező hírekre meg is ugrott az árfolyam, ezt kihasználva a korábbi stop-loss szint megemelését javasoljuk.

Kiemelkedő negyedéves eredmény

Az UniCredit 2,8 milliárd eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, ami történelmének második legjobb negyedéves eredménye. Egyúttal bőven felülmúlva az 1 milliárd euró körüli piaci várakozást. A jobb eredmény kisebb részben a vártnál magasabb bevételnek, nagyobb részben pedig a vártnál alacsonyabb céltartalékképzésnek köszönhető, de ezek együtt is mindössze pár száz millió eurós felülteljesítést magyaráznak. Az igazán nagy meglepetést az adóvisszatérítés jelentette, ami jelentősen megdobta a bank eredményét, ugyanakkor kvázi egyszeri tételként érdemes rá tekinteni.

A teljes eredmény kifizetésre kerül

A bankcsoport egyúttal azt is bejelentette, hogy teljes 2023-as eredményét, azaz 8,6 milliárd eurót részvényesi juttatásra fog fordítani (részben osztalékként, részben pedig saját részvény vásárlásként). Ez mintegy 17%-os részvényesi hozamot jelent a jelenlegi piaci kapitalizáció alapján.

Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is a saját részvény vásárlásokat fogja a társaság preferálni. Ugyanis 5,6 milliárd euró értékben fognak saját részvényeket visszavásárolni, és 3 milliárd eurót fizetnek ki osztalékként, ami közel 6%-os osztalékhozamot jelent.

Jön az osztalékelőleg is

A társaság új elemként bevezeti az osztalékelőleget is, vagyis 2024-ben fizet osztalékot egyrészt a 2023-as eredmény után, másrészt már a 2024-es eredmény terhére is. Utóbbi 1,3 milliárd euró körüli összeget jelent a negyedik negyedévben, ami további 2,6%-os osztalékhozamnak felel meg. Vagyis összesen 8,6%-os osztalékhozamot lehet idén elérni. (Az UniCredit közleményében 10%-os osztalékhozam szerepel, viszont ott a viszonyítási alap a január 1-jei árfolyam, ami óta már csaknem 20%-ot emelkedett az árfolyam.)

Az időközi osztalékot és a tavalyról átcsúszott saját részvény vásárlásokat is figyelembe véve 10 milliárd eurót fog az UniCredit részvényesi javadalmazásra fordítani 2024-ben (4,3 milliárd euró osztalék és 5,8 milliárd euró saját részvény vásárlás), ami a jelenlegi piaci kapitalizáció mintegy 20%-át jelenti.

Hosszú távon marad a magas részvényesi kifizetés

A hosszútávú osztalékstratégiát is felülvizsgálta a bankcsoport. A társaság bejelentette, hogy 2024-től kezdve minden évben az eredmény legalább 90%-át fogja valamilyen formában kifizetni a részvényeseknek. Az UniCredit menedzsmentje legalább 7,7 milliárd eurós részvényesi juttatással számol a következő évekre, szemben a korábban megfogalmazott 6,5 milliárd eurós középtávú minimum céllal.

A jövőben enyhén az osztalék felé fog elmozdulni a kifizetés szerkezete, mivel az eredmény 40%-a kerül majd osztalékként kifizetésre, míg a maradék (50%) fordítódik majd saját részvény visszavásárlásra.

A magas osztalékhozam és a még magasabb, bőven kétszámjegyű részvényesi hozam alapján továbbra is alulértékeltnek tartjuk a részvényt, ami támogathatja az árfolyam további emelkedését.

Begyorsult az emelkedés

A negyedéves eredményt követően réssel ugrott az UniCredit árfolyama. A ma reggel hagyott rés alsó éle alá, 26,7 euróhoz látjuk érdemesnek megemelni a stop megbízást. Ennek aktiválódása esetén is profit realizálására nyílna lehetőség.

A mai nagy emelkedéssel a szélesebb emelkedő trendcsatornából is kitört felfelé az árfolyam, így a begyorsulást követően a következő napokban elképzelhetőnek tartunk valamiféle korrekciót, de a hosszabb távú kép változatlanul pozitív.

Az eredetileg meghatározott 32,4 eurós kiszállási ponton nem javaslunk változtatni, mivel ennek elérése csaknem egy évtizedes árfolyamcsúcs visszatesztelését jelentené.

Forrás. Bloomberg, Erste

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben