Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Johnson Controls: Okosépületekben a jövő

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIKerekes TamásRészvényelemző2023. november 28.   13:52
Johnson Controls - long iparvállalat (HVAC)
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 59 Stop-loss: 50
Elemző: Kerekes Tamás

Körülbelül fél éve ajánlottunk először egy a HVAC szegmensben tevékenykedő ipari vállalatot, a Carrier Globalt vételre, és ahogyan akkor sikerült...

Körülbelül fél éve ajánlottunk először egy a HVAC szegmensben tevékenykedő ipari vállalatot, a Carrier Globalt vételre, és ahogyan akkor sikerült nyereséget realizálnunk, bízunk benne, hogy ismét sikeres befektetési lehetőség kínálkozik az elsősorban fűtéssel, légcseréléssel és hűtéssel foglalkozó iparágban.

Diverzifikált profil

A HVAC szegmens az ipari vállalatok egyik, ha nem a legjobb növekedési kilátásokkal rendelkező szegmense. Otthonaink, munkahelyeink és szabadidős kikapcsolódásra szolgáló központjaink üzemeltetése jelentős feladat, amelyet egyre inkább fűt a klímaváltozáshoz és az elkényelmesedett életünkhöz való ragaszkodás. Az épületeink fenntartható menedzselése olyannyira fontos számunkra, hogy az amerikai állam jelentősen támogatja az ilyen jellegű beruházásokat az Inflation Reduction Act törvénycsomagjában, ami jelentősen igazán csak 2024-ben kezdheti el kifejteni hatását.

A Johnson Controls International (JCI) egy ír vállalat, amely az öt nagy HVAC-gyártó közül (lásd őket lejjebb) a legdiverzifikáltabb portfólióval rendelkezik, ugyanis a „klasszikus” HVAC alkalmazásokon kívül épületmenedzsment és tűzbiztonsági divízióval is rendelkezik. A diverzifikáltabb portfólió növekedési potenciálja hosszútávon vélhetően ugyan alacsonyabb, mint a „tisztán HVAC-kal” foglalkozó vállalatoké, azonban nagyobb biztonságot nyújt a piac volatilitása ellen. A piaci elemzők várakozása továbbra is pozitív a szegmenssel kapcsolatban, a következő 5-8 évben 6 százalék feletti éves volumenbővülést becsülnek, ráadásul Amerikában és Európában is erős kormányzati elköteleződés látszik a fenntarthatóbb gazdaság megteremtésére.

Az épületmenedzsmentet sem kerülik el a technológiai újítások, valamint az okos alkalmazások. A Johnson Controls ilyen jellegű programja az OpenBlue névre hallgató felhőalapú adat- és analitikai felület, amely preventív karbantartás, távvezérlés és épületoptimalizálás szolgáltatásokat is nyújt. Az OpenBlue lehetőséget nyújt a JCI számára, hogy átfogó termék- és szolgáltatás portfóliót kínáljon, ráadásul a digitális piacnak nagyobb a haszonkulcsa, mint az eszközök gyártásának és eladásának.

Legutóbbi gyorsjelentés és várakozások

A 2023-as pénzügyi év (júniusban végződött) harmadik negyedéves gyorsjelentését augusztusban tették közzé. A 7,13 milliárd dolláros bevétel elmaradt a 7,18 milliárdos várakozástól, míg az 1,03 dolláros egy részvényre jutó profit pontosan megegyezett a várttal. A cég egész évre vonatkozó előrejelzése megegyezett a korábbi iránymutatás közepével, így nem okozott csalódást (a 3,5-3,6 dolláros korábbi becslésből lett 3,55 dollár). Ennek ellenére a befektetők negatívan fogadták az adatközlést, és eladási hullám következett.

A Johnson Controls várhatóan december közepén fogja csak közzétenni negyedik negyedéves gyorsjelentését. A piaci konszenzus szerint a vállalat bevétele éves szinten 5,4 százalékkal 7,09 milliárd dollárra nőhetett, miközben profitja 10,1 százalékkal 751 millió dollárra bővülhetett, ami részvényenként 1,10 dollárt jelent a negyedik negyedévben (július-szeptember).

Ha megnézzük szektortársainak szereplését, az összbevétel éves szinten 6,0 százalékkal 19,80 milliárd dollárra bővült, meghaladva a 19,44 milliárd dolláros Bloomberg-konszenzust. Profit szinten az egy évvel korábbihoz képest 10,5 százalékkal több, 2.098 millió dollár profitot termeltek, meghaladva az 1.996 millió dolláros Bloomberg-konszenzust.

Értékeltség

Forrás: Bloomberg

Az öt nagy HVAC-gyártó közül a Johnson Controls a leginkább alulértékelt az előremutató P/E rátát figyelembe véve. A most október elsején kezdődött 2024-es pénzügyi év becsült eredményével számolva 14,8 vs 21,8 a peer group átlagával összevetve, míg 2025-ös eredménnyel számolva 13,2 vs 19,9.

A Johnson Controls és a szektortársainak utóbbi öt éves előremutató P/E rátájának összevetése

Forrás: Bloomberg

Ha megnézzük, hogy az utóbbi öt évben mekkora diszkonttal forgott a JCI a többi gyártóhoz képest, akkor azt láthatjuk, hogy 2020 második felét kivéve sohasem volt ennyire magas (35 százalék körül) a kapott diszkont. Az utóbbi öt évben átlagosan 18 százalék volt a diszkont, ami körülbelül 66 dolláros árfolyamot eredményezne a jelenlegi eredményvárakozás mellett.

Az értékeltség és a növekedés összevetése

Forrás: Bloomberg

Ha összevetjük a következő három év növekedési várakozását (az elemzői konszenzusok alapján) és a 2023-as pénzügyi év eredménye alapján kalkulált P/E rátát, akkor azt kapjuk, hogy a Johnson Controls alulértékelt a szektortársaihoz képest. Nem elég, hogy az összes közül a legmagasabb növekedési rátával rendelkezik, de a legalacsonyabb értékeléssel is.

Technikai kép

Forrás: Bloomberg, Erste

A Johnson Controls árfolyama az augusztus eleji gyorsjelentést követően bezuhant, 70 dollár környékéről október végére 48 környékére esett. A részvény azóta elkezdte összeszedni magát, és már egészen 52 dollár fölé emelkedett, áttörve a 20 és 30 napos mozgóátlagokat is. Az 53,5-nél lévő ellenállás áttörésével egészen a 200 napos mozgóátlagig menetelhet a papír. Az MACD nemrég emelkedett a pozitív tartományba.

Összegzés és ajánlás

Bár a Johnson Controls rendelkezik a legszélesebb, nem csak közvetlen a HVAC üzletágra koncentráló portfólióval szektortársai között, ennek ellenére növekedési potenciálja jónak mondható. A részvényeinek árfolyama váratlanul nagyot zuhant a legutóbbi gyorsjelentés után, melynek következtében alulértékelté vált a papír. A cég körülbelül két hét múlva teszi közzé legfrissebb gyorsjelentését. A szektortársak a várakozásokat rendre meghaladó eredményt tettek közzé, és remélhetőleg a JCI esetében sem kell majd csalódnunk.

Célárunkat a 200 napos mozgóátlag alá, 59 dollárhoz ajánljuk elhelyezni, míg a stop-loss szintet a 20 és 30 napos mozgóátlag alá, 50 dollárhoz. Befektetésünk hozam-kockázati aránya így kb. 3:1.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben