Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Carrier Global: Kényelemben az épületek falai között

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIKerekes TamásRészvényelemző2023. május 12.   14:10
Carrier Global - long iparvállalat (HVAC)
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 49 Stop-loss: 40
Elemző: Kerekes Tamás

A klímaváltozás, a munkavállalói igények megváltozása és a feszes munkaerőpiac miatt jelentősen átalakultak az otthonok, irodák, munkahelyek és szabadidős központokkal szemben támasztott kényelmi igények, amelyek rendszerszintű működtetési kihívásokat jelentenek az épület tervezőinek és üzemeltetőinek.

Egy jó kilátásokkal rendelkező ipari szegmens

Az úgynevezett HVAC szegmens a „zárt élettereink” fenntartásával foglalkozó cégeket foglalja magában. (Heating, Ventillating, Air-Conditioning, magyarul fűtés, szellőztetés és légkondicionálás). A szegmens éves volumene jelenleg 200 milliárd dollár körül van, és az iparági elemzések alapján 6 százalék feletti éves átlagos növekedési ráta várható, ami az ipari vállalatok várható átlagos növekedésének körülbelül a duplája.

A szegmens elsődleges fókusza így az energiatakarékos és fenntartható rendszerek biztosítása különböző épületkomplexumok számára, ami magába foglalja a légkondicionálók, légcserélők, ipari hűtők, fűtőrendszerek, stb. gyártását, és legtöbb esetben üzemeltetését is. A gyártók számára legnagyobb kihívást a különböző épületek egyedi konfigurációja, valamint az IoT megoldások elterjedésével a könnyen összeköthető, okos megoldásokat kínáló, technológiailag legfejlettebb eszközrendszerek megalkotása okozza.

Az újonnan alakult vállalat

A Carrier Global 2020-ban vált ki a United Technologies konglomerátumból, és lett önálló épület-energetikai és biztonsági vállalat. A cég így még inkább HVAC-fókuszú, tavaly ez a szegmens adta bevételének körülbelül kétharmadát, és amely szegmensben, felvásárlásokon keresztül, egyre jelentősebb befolyást kíván szerezni. A vállalat tavaly kb. 1,9 milliárd dollár nyereséget termelt, ami részvényenként 2,24 dollárt jelent. A cég „legerősebb” termékei a lakóépületben alkalmazott rendszerek és az ipari hűtőegységek, utóbbiban piacvezetőnek számít. A vállalat (és egyben a szegmens) melletti további érvként szolgálhat az USA IRA illetve az EU REPower programja, melyek támogathatják a cég megoldásai iránti keresletet.

A vállalat éves szinten 13 százalékkal 5,27 milliárd dollárra tudta növelni bevételét az idei év első negyedévében, melyen 52 centes egy részvényre jutó eredményt realizált, felülmúlva az elemzők 49 centes várakozását. Az egész évet tekintve 22 milliárd dollár körüli bevételt és 2,5-2,6 dolláros részvényenkénti nyereséget vetített előre a vezetőség.

Felvásárlások és átstrukturálások

A Carrier két hete jelentette be legújabb akvizícióját, a német Viessmann ’Climate Solutions’ szegmensének 12 milliárd eurós (13,2 milliárd dolláros) felvásárlását. A vételár 80 százalékát készpénzben, 20 százalékát pedig részvény átadás formájában fizetik. A Carrier becslései alapján a várt 2023-as EBITDA-eredmény 17,1-szeresét jelenti ez az összeg (kb. 775 millió dollár). A 17-szeresnél magasabb EV/EBITDA értékeltség önmagában soknak tűnik, azonban a Carrier várakozása alapján az akvizíció a szektortársakénál magasabb növekedési szorzóval jár, illetve ezen felül a cég 200 millió eurós szinergiára is számít, főleg költségmegtakarítási oldalról. Európában az energia jelentős drágulása miatt kulcsfontosságúvá vált az energiatakarékosság, ennek hatására a Carrier arra számít, hogy a hőszivattyúk piaca a 2022-es 5 milliárd dollárról 2027-re a háromszorosára duzzad. A hőszivattyú a Viessmann egyik zászlóshajója. A német cég bevétele 2009 óta éves szinten átlagosan 7,3 százalékkal bővült, 2021-ről 2022-re azonban 18 százalékra ugrott, ami 4 milliárd eurós bevételt jelent.

1. ábra:EV/EBITDA és az EBITDA-növekedés kapcsolata. A felrajzolt vonal alatt olcsónak, felette drágának számít egy felvásárlás. Forrás: Bloomberg, Erste

Ugyan a Carriernek eddig is több, mint 4 milliárd dollár bevétele származott az európai eladásokból, a Viessmann Climate Solutions üzletágának megvétele megduplázhatja azt. EBITDA tekintetében pedig körülbelül 775 millió dollárt tehet hozzá akár 15 százalékos éves növekedési rátával. Emellett 200 millió euró értékű szinergia is jelentkezik. Ez a Carrier 2022-es EBITDA eredményének bő egynegyedét jelenti. Ha valóban tartható a 15 százalékos növekedési ütem, akkor öt éven belül 1,75 milliárd dollárra nőhet az akvizíció által hozzáadott EBITDA-eredmény, ami a teljes vállalat EBITDA-jának hozzávetőlegesen 40 százaléka lehet. Az európai hőszivattyú piac 2022-ben 40 százalékkal növekedett, és több iparági elemzés szerint is tartható lesz a 15 százalékos növekedési ütem, a gázról való leválás miatt.

Technikai kép és értékeltség

2. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A Carrier részvénye mögül az utóbbi időben kifogyott a lendület, a relatíve magasnak tűnő 17,1x EV/EBITDA értékeltségű felvásárlás pedig 40 dollárig nyomta le az árfolyamot. A részvény ezzel lefelé kitört a november óta húzódó emelkedő trendcsatornából. Az árfolyam azóta visszaugrott a 200 napos mozgóátlag fölé, sőt, az emelkedő trendcsatornába is, ami jó jel lehet, ráadásul az MACD is vételi jelzést adott, igaz, a negatív tartományban, ami azért óvatosságra int.

3. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

Ami az értékeltséget illeti, előremutató P/E alapon a Carrier a legolcsóbb versenytársai közül, az idei évre 16,5-ös értékkel (a szegmens átlaga 20,6), jövőre pedig 15,1-as értékkel (vs a szegmens 18,6-es átlaga). Előremutató EV/EBITDA alapon is kedvező a Carrier, 2023-ra 11,7 vs 13,6; 2024-re pedig 11,0 vs 12,7 a versenytársakkal összevetve.

Összegzés

A HVAC szegmens növekedési várakozásai kifejezetten jók a következő néhány évben, a növekvő környezeti kihívásoknak és az egyre kifinomultabb kényelmi igényeknek köszönhetően. A Carrier Global — amely nemrég bővült a német Viessmann ’Climate Solutions’ szegmensével — a szektorban tevékenykedő cégek közül a legolcsóbb. Ugyan a felvásárlási ár nem volt olcsó, de véleményünk szerint az újonnan beszerzett egység jelentős növekedési potenciált rejt magában a száguldó európai hőszivattyú piacon. A vállalat jelenlegi olcsó értékeltsége jó befektetési lehetőséget jelenthet, az idei lokális csúcspont alatt meghatározott 49 dolláros célárral. Stop-loss szintet a múlt pénteki rés alja (41,11 dollár) alá, 40 dollárhoz lehet érdemes elhelyezni, a befektetés hozam-kockázati aránya kb. 2:1.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben