Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

OTP: Dinamikusan növekvő kamateredmény és nagyon magas profit várható a harmadik negyedévben

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2023. november 7.   12:33

Az OTP november 10-én teszi közzé 2023. harmadik negyedéves eredményét. Míg a második negyedéves eredményt számos egyszeri tétel is javította, most egy sokkal tisztább, de így is nagyon erős eredményre számítunk. Az OTP korrigált adózott...

Az OTP november 10-én teszi közzé 2023. harmadik negyedéves eredményét.

Míg a második negyedéves eredményt számos egyszeri tétel is javította, most egy sokkal tisztább, de így is nagyon erős eredményre számítunk. Az OTP korrigált adózott eredménye várakozásunk szerint csak kismértékben maradhatott el az előző negyedévi rekordtól, és 277,4 milliárd forint lehetett a harmadik negyedévben. A számviteli adózott eredmény 260,4 milliárd forint lehetett, ez nagyobb visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, azt azonban számos egyszeri tétel is javította. Ezekkel a számokkal az OTP jó úton halad, hogy elérje a menedzsment és a piac 2023-as eredményvárakozásait is, egyúttal tovább javítva a bank CET1 tőkemegfelelését.

Az OTP már jelezte, hogy a harmadik negyedévben -7 milliárd forintos korrekciós tétellel kell számolni a szerbiai kamatplafon miatt, míg mi további -10 milliárddal kalkulálunk az akvizíciókhoz kötődően.

A magasabb kamatok és az, hogy ez az első olyan negyedév, amikor már az üzbég Ipoteka Bank eredményét is konszolidálják, tovább javíthatja az OTP nettó kamateredményét. A nettó kamatmarzs szintén javulhatott, részben az üzbég akvizíciónak köszönhetően, de a magyar alapkamat május és szeptember közti 500 bázispontos csökkentése is pozitívan hatott, mivel a magyar operáció korábban megszenvedte a rendkívül magas kamatkörnyezetet.

A nettó díj- és jutalékbevétel tovább javulhatott a harmadik negyedévben. Az egyéb bevételek rendkívül erősek voltak a második negyedévben, a hozamcsökkenés pozitívan hatott a babaváró hitelek és a támogatott hitelek átértékelésére. Mivel a hozamgörbe rövid oldala tovább csökkent, a harmadik negyedévben is pozitív átértékelési hatásra számítunk, ami ismét nagyon magas egyéb bevételt eredményezhetett.

Az inflációs környezet és az Ipoteka Bank kapcsán a működési költségek várhatóan tovább emelkedtek az előző negyedévhez képest is. A kockázati környezet továbbra is kedvező maradt, így a harmadik negyedévben is nagyon alacsony maradhatott az OTP céltartalékképzése.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben