Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az erős forint és a különadó is ronthatta a Richter eredményét

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2023. november 3.   13:47

A Richter november 8-án teszi közzé harmadik negyedéves számait. A cég árbevétele 14,7%-kal 185,9 milliárd forintra, adózott eredménye pedig 54,0%-kal 37,9 milliárd forintra csökkenhetett előrejelzésünk szerint. Az árbevétel visszaesésében három fő...

A Richter november 8-án teszi közzé harmadik negyedéves számait. A cég árbevétele 14,7%-kal 185,9 milliárd forintra, adózott eredménye pedig 54,0%-kal 37,9 milliárd forintra csökkenhetett előrejelzésünk szerint.

Az árbevétel visszaesésében három fő tényező játszik szerepet: a forint erősödése év/év alapon, a román kis- és nagykereskedelmi vállalat értékesítése, illetve az oroszországi visszaesés a magas bázis és a rubel gyengülésének együttes hatásaként. Észak-Amerikában a 35,4%-kal 751 millió dollárra emelkedő Vraylar értékesítéseknek köszönhetően ismét erőteljes, 20,9%-os lehetett az árbevétel növekedése.

Bár az alacsony marzsú román kis- és nagykereskedelmi tevékenység értékesítése és a Vraylar növekvő súlya is pozitívan hatna az eredménymarzsokra, ezeket a hatásokat felülírja a különadó. A különadót tavaly év végén vetették ki, így a tavalyi harmadik negyedéves eredményekben még nem jelent meg, csak egyben az év végén. Ennek hatásaként az üzemi eredmény 31,2%-kal 44,6 milliárd forintra csökkenhetett.

A pénzügyi eredmény negatív lehetett, amiben a rubel árfolyamának alakulása is szerepet játszik. Így az adózott eredmény 54,0%-kal 37,9 milliárd forintra mérséklődhetett előrejelzésünk szerint.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben