Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az Nvidia babérjaira tör az AMD

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. október 9.   14:13

A pár éve még a befektetők fókuszában álló cég jelenleg szenved, de már látszik a fény az alagút végén. Az AMD újrapozícionálná magát, a megoldást a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges chipek...

A pár éve még a befektetők fókuszában álló cég jelenleg szenved, de már látszik a fény az alagút végén. Az AMD újrapozícionálná magát, a megoldást a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges chipek jelenthetik.

A második negyedéves gyorsjelentésében az AMD 18%-os bevételcsökkenésről számolt be az előző évhez képest. A vállalat különösen érzékenynek bizonyult a PC-piac visszaesésére. A kliens-szegmensben, amely a fogyasztóknak történő számítógép-alkatrész értékesítést foglalja magában, 54%-ot zuhant a bevétel.

A PC-piac kihívásai mellett az AMD adatközpont-üzletága is gyenge eredményt tudott felmutatni. A vállalat évekig vezető szerepet töltött be a központi feldolgozóegységek (CPU-k) piacán, és kapóra jött a felhőszolgáltatók megugró kereslete. Az AI fejlődése azonban a GPU-kat sokkal fontosabbá tette a felhőszolgáltatók számára, így az AMD adatközponti bevétele 11%-ot esett a második negyedévben.

Az Nvidia sikerén felbuzdulva az AMD vezetése elhatározta, hogy csatlakozik a nagy rivális chipgyártóhoz, és elkezdi a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztéséhez használt grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) gyártását.

Az AMD júniusban mutatta be az MI300X névre hallgató GPU-t, melyet várhatóan 2024-ben dobnak piacra. Augusztusban felvásárolták a Mipsology nevű AI-szoftvercéget. A startup technológiája segíthet az AMD-nek egy olyan platform kifejlesztésében, amely a GPU-ival együtt futva AI-modelleket hoz létre, hasonlóan az Nvidia CUDA Toolkitjéhez, hogy még szélesebb körű szolgáltatást tudjanak nyújtani az ügyfeleiknek.

Az AI-piac 2022-ben elérte a 137 milliárd dollárt, és a Grand View Research előrejelzése szerint 2030-ig 37%-os éves növekedés várható, így, ha az AMD belépése sikeres lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz szükséges GPU-k piacára, akkor a vállalat jelentős profitra tehet szert.

A vállaltot követő elemzők optimisták, 39-en vételre ajánlják, 12-en tartásra, és csak egy elemző javasolja az eladását. Az átlagos célár 140,5 dollár, ami 37 százalékkal magasabb az aktuális árfolyamnál.

Nem olcsó, de ez változhat

Az idei 39-es P/E arány nagyjából a szektortársak átlagával egyezik meg, annál kicsivel magasabb, ahogy a jövő évre várt 26-os érték is. Ha a két nagy vetélytárssal vetjük össze, akkor azt látjuk, hogy az Nvidiánál alacsonyabb, az Intelnél viszont magasabb az AMD következő évekre várt értékeltsége. Az EV/EBITDA mutató alapján a szektor átlagánál nagyjából 10 százalékkal drágábbak az AMD részvényei, és ez a különbség érdemben nem változik a következő években sem.

A nyereség várt növekedési üteme mindenesetre biztató, de ehhez az kell, hogy a mesterséges intelligencia chipek terén sikeresen debütáljon a cég jövőre. A P/E arányt a várt jövőbeli eredménynövekedéssel összevető PEG ráta az AMD esetén 0,81. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag magas P/E ráta ellenére kedvezően értékelt a vállalat, ugyanis a PEG ráta esetén az 1 alatti érték számít jónak.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

A technikai kép rövid távon pozitív, az árfolyam szeptember végén a 200 napos mozgóátlagról pattant fel, az MACD indikátor szeptember 29-én vételi jelzést adott. A múlt héten a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölé emelkedett a papír, és kitört a csökkenő trendcsatornából, ami lendületet adhat a további emelkedésnek. A következő ellenállást a 111,6 dolláros szint jelentheti.

Forrás: Erste, Bloomberg

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben