Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Indul az NHP+ program

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 19.   09:30

Még mindig Putyin látogatásától hangos a magyar sajtó. Már az is elhangzott, hogy állítólag most 260 dollárért kapjuk a gázt, ami azt jelentené, hogy újabb 13 százalékos csökkenés következett be az augusztusi 300 dolláros árhoz képest. Persze ez forintban sajnos nem annyi, mert a dollár erősödött, így valójában a beszerzési ár nem változott forintban számítva, sőt még...

Még mindig Putyin látogatásától hangos a magyar sajtó. Már az is elhangzott, hogy állítólag most 260 dollárért kapjuk a gázt, ami azt jelentené, hogy újabb 13 százalékos csökkenés következett be az augusztusi 300 dolláros árhoz képest. Persze ez forintban sajnos nem annyi, mert a dollár erősödött, így valójában a beszerzési ár nem változott forintban számítva, sőt még egy kicsit emelkedett is. Különben a 260 dollár már nagyon közel van a rotterdami szabadpiac áraihoz, ahol 240 dollár körül forog most a gáz ára.

Itthon a NHP+-tól reméli a jegybank, hogy tovább élénkíti a gazdaságot. Ugyanakkor azzal, hogy a kockázatok egy részét átvállalja, valószínűleg tudja növelni a kihelyezéseket, de nem vagyunk biztosak abban, hogy az 500+500 milliárd forintos kihelyezési tervet olyan könnyű lesz teljesíteni. Mindenesetre a lépés pozitív mind a magyar gazdaságra, mind a bankokra nézve.

Közben a Fed bézs könyvből azt is megtudhattuk, hogy a kamatemelés későbbre csúszik. A piac most őszre várja, de szerintünk ez is optimista. Az olajpiaci összeesés miatti munkaerő-piaci aggodalmak, a dezinflációs nyomás és az erős dollár sem segíti a gazdaságot, miközben a görög és az orosz-ukrán geopolitikai feszültség sem segít. Mindezt összevetve azon sem lepődnénk meg, ha idén nem lenne egyáltalán kamatemelés. A piaci reakció nagyon visszafogott volt, hiszen a piac látja a fent említett folyamatokat, és képes kitalálni ezek következményeit.

Ma összességében akár mehetnének fölfelé is az indexek a rövidtávú technikai indikátorok alapján, de mivel fáradtságot látunk rajtuk, ezért inkább csak oldalazásra számítunk. Ráadásul még mindig várunk a görögök kérelmének benyújtására, amely lehetőséget nyújtana az elkövetkező félévre, hogy elkerüljék a csődöt, és közben megállapodjanak a jövőbeli programról. Állítólag ezt ma fogják benyújtani.

Tegnap a Richter volt a sztár a magyar piacon. Az árfolyam áttörte a 200 napos mozgóátlagot, az ellenállást. Ezt ma meg kellene erősítenie, amely további emelkedésben, vagy csökkenés esetén a 200 napos mozgóátlag visszatesztelésében nyilvánulna meg. Ha visszaesik a szint alá, akkor ez behalt kitörésnek minősül és maradhat az oldalazás. Mivel a rövid indikátorok túlvettséget mutatnak, ezért inkább a közbülső megoldásra szavazunk.
Piaci áttekintés
- Későbbre csúszhat a Fed kamatemelése
- Sziesztáznak a görögök
- Brutális készletadatra esik a WTI árfolyama
- A Fed volt a karmester a devizapiacon
- Száguld a japán export
- Együttműködési megállapodást kötött a Richter és az Evestra
- Indul az NHP+ program
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Megtorpantak a tengerentúli indexek tegnap, ami elsősorban a vártnál rosszabb makroadatoknak tudható be, hiszen az ipari termelés mellett a termelői árindex is gyengébb lett a vártnál.
- A 8 óra után publikált Fed jegyzőkönyv hangvétele a korábbiakkal ellentétes volt, és arról szólt, hogy későbbre csúszhat az első kamatemelés (eddig június szerepelt a várakozásokban) az erősödő dollár és a geopolitikai kockázatok miatt. A piaci árazásra pillantva az látható, hogy a határidős kamatláb megállapodások (3X6 FRA) 0,38%-os értéke 0,36%-ra csökkent.
- Brutálisan jó negyedéve volt a Marriott hotelláncnak, mivel a negyedik negyedéves profitja 30%-kal emelkedett év/év alapon. Az idei évre vonatkozó menedzsment várakozások is kecsegtetőek, hiszen a korábbi 3,0 dolláros EPS prognózist 3,12 dollárra emelte a cég. Elsősorban az amerikai bevételek húzták feljebb a számokat, de a nemzetközi hotelekre sem lehetett panasz.
- Az Exxon Mobil kaliforniai finomítójában robbanás történt tegnap, ami akár egy hónapos kiesést is jelenthet a cég számára. A kaliforniai gáz ára 12 centtel 2,01 dollárra emelkedett a hír hatására.
- A SolarCity árfolyama több mint 5%-kal esett a negyedik negyedéves eredményre. A cég 1,33 dolláros veszteséget könyvelt el, miközben a piac 1,27 dolláros mínusszal kalkulált csupán. Elon Musk nem lehet boldog, hiszen a Tesla után a napenergia piacon tevékenykedő cége sem muzsikált túl fényesen.
- A heti munkaerő piaci adatok mellett az EIA gáz- és olaj tározói kapacitás adata lesz releváns a piac számára.
Európa
- A DAX 0,6%-ot, a CAC40 0,95%-ot emelkedett, miközben a FTSE100 értéke nem változott.
- Bár tegnapra ígérték, Görögország még nem nyújtotta be a hitelprogram meghosszabbítására vonatkozó kérvényt. Viszont állítólag ma már tényleg be fogják nyújtani, azonban még továbbra se tisztázott, hogy milyen kompromisszumra hajlandóak a program hat hónapos kiterjesztéséért cserébe.
- Az EKB 65 milliárd euróról 68 milliárd euróra növelte a görög bankok sürgősségi likviditási hozzáférését (ELA). Ennek értékéről kéthetente szerdán döntenek. Sajtóhírek szerint Németország igyekezett elérni, hogy ezt a likviditási csatornát ne hosszabbítsák meg, ami komoly finanszírozási gondokat okozott volna a görög bankok számára, és lényegében egy azonnali görög megállapodást tett volna szükségessé. A likviditási program megemelésére valószínűleg a tovább folytatódó betétkivonás miatt volt szükség.
- Kanada és az EU is újabb szankciókat léptetett életbe orosz magánszemélyekkel és vállalatokkal szemben, amire válaszul Oroszország ismételten ellenszankciókkal fenyegetőzött.
- Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy megkezdik az ukrán csapatok kivonását Debalcevéből, a Donyeck és Luhanszk közötti városból, ahol vasárnap óta is tovább folytatódtak a harcok a tűzszünet ellenére. Az ukrán szakadárok szerint viszont erre az egy területre eredetileg sem vonatkozott a tűzszünetről szóló megállapodás.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama 3,5%-kal esett a tegnapi kereskedésben. Ennek oka többek között az API készletadata, ami szerint 13,4 millió hordóval nőtt a felhasználható mennyiség, miközben a piac 3,1 milliós növekedést várt. A ma érkező EIA adatok is felülteljesítést mutathatnak majd. Az Exxon Mobil finomítójában bekövetkezett robbanás és egy hónapos leállás is negatív hír, mivel napi szinten 155 ezer hordó nyersolajat használt fel a finomításhoz.
- Az arany árfolyamában emelkedést láthattunk, miután a Fed jegyzőkönyv hatására gyengülésbe kezdett a dollár az euróval szemben. A további emelkedést támogathatja Görögország időhúzó stratégiája is.
Devizák
- Az EURUSD devizapár tegnap leszúrt a 20 napos mozgóátlag 1,135-ös értékéig, onnan azonban gyorsan 1,14 fölé emelkedett az árfolyam, ahogy a Fed jegyzőkönyv arra utalt, hogy a kamatemelés csak a vártnál később jöhet, ez pedig dollár gyengítő hatású.
- Jó napot zártak tegnap a régiós devizák, és velük együtt a forint is erősödni tudott az euróval szemben. Az esti órákban a Fed jegyzőkönyve további erősödést adott a régiós devizáknak. Ma reggel már 306 alatt jegyzik az EURHUF devizapárt.
- Nagyot erősödött tegnap a brit font, miután a jegybanktól bérinflációs nyomásra utaló kijelentések hangoztak el, ami miatt szigorúbb brit monetáris politika lehet indokolt. A tegnap délelőtt megjelent béradat 2,1%-os emelkedést mutatott, míg a várakozás csak 1,7% volt. Így az EURGBP árfolyam 0,74 alá esett a tegnapi kereskedésben.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, míg a másik két meghatározó index, a Hang Seng és a Shanghai is zárva tartott. Napon belül 15 éves csúcsra emelkedett a japán részvényindex.
- Januárban a japán export 17,0%-kal emelkedett, a várakozás csak 13,5%-os bővülés volt. Ezzel párhuzamosan az import 9,0%-kal esett vissza, a várakozás 4,9%-os visszaesés volt. A gyenge exportadat alapján a japán vállalatok versenyképessége javult, miközben az alacsony import oka továbbra is az alacsony belső kereslet és az alacsony nyersanyagárak.
- A Samsung felvásárolt egy amerikai startup céget, ami mobilfizetési megoldások fejlesztésével foglalkozik. Pénzügyi adatokat nem hoztak nyilvánosságra.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX határidő mínuszban volt. EUR/HUF (napi felbontás)
Vállalati hírek
- Együttműködési megállapodást kötött a Richter és az Evestra, melynek értelmében a Richter 5 millió dollár összegű átváltható kölcsönt nyújt az Evestra-nak. A pénzügyi támogatás lehetővé teszi az Evestra számára, hogy nőgyógyászati portfoliója minél hamarabb klinikai fázisba juthasson. Az Evestra egy innovatív nőgyógyászati készítmények fejlesztésével foglalkozó amerikai cég, termékei két platform technológián alapulnak: orvoskémiai és hüvelygyűrű technológiák. Három év elteltével a Richter választása szerint a kölcsön kamatokkal visszafizetendő, vagy annak mértékéig a Richter részesedést szerez az Evestra-ban. A megállapodás pozitívan értékelendő, hiszen a Richter valójában hitelt nyújt, és három év múlva az Evestra sikereinek fényében dönthet arról, hogy a nyújtott hitelt részesedésé konvertálja. Úgy véljük, hogy az Evestra készítményei jól kiegészítik a Richter portfólióját.
- Matolcsy György bejelentette az NHP+ programot. Az program 500 milliárd forint keretösszegű. Alapvető különbség a korábbi NHP és a mostani NHP+ között, hogy az MNB átvállalja a hitelkockázatok egy részét (egyedi szinten maximum 50%-ot, aggregát szinten legfeljebb évi 2,5%-os a hitel első 5 évében) a kereskedelmi bankoktól. A bankok továbbra is 2,5%-os marzsot kapnak. Az NHP+ csak új hitelek folyósítására használható. Az NHP kiterjesztése pozitív, hiszen élénkíti a hitelezést és a nettó kamatbevételt. A részvényárra gyakorolt hatása ugyanakkor minimális lehet, az OTP esetében számításaink szerint 1-2% a felértékelődési potenciál.
- Dr. Ferri Abolhassan 2015. február 17-i hatállyal lemondott a Magyar Telekomnál betöltött igazgatósági tagságáról.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben