Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Stellantis: Sztrájkra készülünk

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2023. szeptember 20.   19:04
Stellantis - long autóipar
Belépési pont:   Kiszállási pont: 18,8 Stop-loss: 17,9   15,9
Elemző: Nagy András

Stop módosítás Augusztus végi ajánlásunk óta már 9%-ot emelkedett a Stellantis árfolyama, és már csak mintegy 20 cent emelkedés...

Stop módosítás

Augusztus végi ajánlásunk óta már 9%-ot emelkedett a Stellantis árfolyama, és már csak mintegy 20 cent emelkedés szükséges ahhoz, hogy elérje 18,8 eurós javasolt kiszállási szintet az árfolyam. Az amerikai autóipari dolgozók (UAW) sztrájkja ugyanakkor bizonytalanságot jelent, így indokoltnak látjuk az ajánlott stop szint megemelését a ma reggel hagyott rés (18,1) alá, 17,9 euróhoz. Ennek aktiválódása esetén is már lehetőségünk nyílik profit realizálására, így minimalizáljuk a kockázatunkat, miközben továbbra is profitálhatunk az árfolyam emelkedéséből.

Forrás: Bloomberg, Erste

Megy egymás győzködése

A független autóipari szakszervezet (UAW) tagjai már múlt héten sztrájkba léptek egy-egy GM, Ford és Stellantis üzemben. A fokozatosság elve mentén első körben a munkabeszüntetés csak kisebb üzemeket érint, így egyelőre limitált a sztrájkok negatív hatása, de a szakszervezet péntektől újabb gyárakban dönthet a munkabeszüntetésről, ha nem sikerül megállapodniuk. A Stellantis esetében ez már a RAM márka egyik gyárát érinteni, így az eddigieknél nagyobb csapást jelentene az autógyártó(k) számára.

Bár a szakszervezet már csökkentette követelését, de még mindig 36%-os béremelést követel a következő négy évben, valamint a négynapos munkahét bevezetését. Az autógyártók ajánlata ezzel szemben 20%-os béremelés, illetve például a Stellantisnál a hibrid és távmunka lehetőségének biztosítása, értelemszerűen azoknál a pozícióknál, ahol ez megoldható. Ilyen például a Detroitban található, 15 ezer embert foglalkoztató észak-amerikai központ, így az óriási (Pentagon után a legnagyobb) irodaház is értékesíthetővé válna az ingatlanportfolió optimalizálás érdekében.

Bár a sztrájkkövetelések általánosak, a Stellantis esetében van még egy fontos szála a történetnek, mégpedig az, hogy a márka jelentős átalakítások végrehajtását tervezi az USA-ban. A két történet pedig egyre inkább összekapcsolódik, vagyis minél nagyobb átalakítást tud a Stellantis végrehajtani „cserébe” annál engedékenyebb lehet a bértárgyalásoknál.

A hatékonyság és modernizálás jegyében pedig komoly átalakításokra készülnek. Összesen 18 üzem bezárása van napirenden, ebből 10 darab a „Mopar” néven üzemelő alkatrészgyárakat, illetve disztribúciós központokat érintene, melyeket egy újonnan kialakított központi üzembe koncentrálnának. Vagyis a stratégia átalakítás nemcsak bezárásokat, hanem új, koncentráltabb üzemeket is eredményezne. A bezárások magukban foglalnának további, részben bezárt vagy kihasználatlan üzemek végleges bezárását is, így erről az oldalról költségcsökkentést hajthatna végre a társaság.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

PODCAST

A korábban vártnál alacsonyabban zárhatja az évet a magyarországi alapkamat

Kétesélyes volt a Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntő ülésének a kimenetele, a kamatok szinten tartása is reálisan benne volt a pakliban –...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben