Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Emelkedő trendben az alacsony értékeltségű Stellantis

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXINagy AndrásRészvényelemző2023. augusztus 24.   09:43
Stellantis- LONG autóipar
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 18,8 Stop-loss: 15,9
Elemző: Nagy András

A Stellantis a világ egyik legnagyobb autógyártó csoportja, melyhez többek között olyan márkák tartoznak, mint az Alfa Romeo, a Chrysler, a Citroen, a Dodge, a Fiat, az Opel vagy éppen a Peugeot. Részben a csoport kialakulása, részben a vállalatot alkotó márkák miatt gyakran...

A Stellantis a világ egyik legnagyobb autógyártó csoportja, melyhez többek között olyan márkák tartoznak, mint az Alfa Romeo, a Chrysler, a Citroen, a Dodge, a Fiat, az Opel vagy éppen a Peugeot. Részben a csoport kialakulása, részben a vállalatot alkotó márkák miatt gyakran hajlandóak vagyunk európai autógyártóként elkönyvelni, tévesen. A bevételeinek 45%-a valójában Észak-Amerikából származik és Európából „csak” a bevételek harmada. Az üzemi eredmény tekintetében pedig még jelentősebb az amerikai piac súlya, hiszen a profit nagyjából 60%-ért felel Észak-Amerika.

Kiugróan alacsony értékeltség

A hagyományos autógyártók kimondottan alacsony értékeltségen forognak, de még ebből a mezőnyből is lefelé kilóg a Stellantis, ami az előre tekintő három év eredményvárakozásaival kalkulálva a legalacsonyabb P/E értékeltséggel és az egyik legalacsonyabb EV/EBITDA mutatón forog. Az 1,2 körüli EV/EBITDA értékeltség kimondottan alacsonynak számít, nemcsak a szektortársakhoz képest, hanem abszolút értelemben is.

A fent tárgyalt értékeltség még akkor is alacsonynak mondható, ha azzal számolunk, hogy a következő években jelentős beruházási szükségletet feltételezünk az elektromos autók kapcsán. Ezért érdemesnek tartottuk a szabad cash flow alapján is megvizsgálni a részvény értékeltségét. A következő években évi 10 milliárd euró körüli szabad cash flowt lehet képes megtermelni a Stellantis, ami az 53 milliárd eurós piaci kapitalizáció mellett 5,3-as cash flow alapú értékeltséget jelentene, amit ismét csak nem nevezhetünk magasnak.

Emelkedő trendben

A Stellantis részvénye egy hosszútávú emelkedő trendcsatornában helyezkedik el már bő egy éve. Alapvetően ez a csatorna határozza meg a részvény mozgását, melyből csak egy-egy alkalommal szúrt ki az árfolyam.

A nagy trend párhuzamos eltolásával felfedezhetünk egy kisebb, kevésbé határozott emelkedő trendet is, melyet zölddel jelöltünk. Az elmúlt napokban erről a trendvonalról fordult ismét emelkedésbe az árfolyam. Az MACD indikátor szintén fordulni próbál, mely támogathatja az árfolyam emelkedését.

A kockázatlimitáló stop-loss megbízást az elmúlt napok lokális mélypontja alá 15,9 euróhoz érdemes elhelyezni. Míg a profit realizálását a hó eleji lokális csúcs alatt 18,8 eurónál javasoljuk. Így a hozam kockázat arány némileg meghaladja az 5:2 arányszámot.

Forrás: Bloomberg; Erste

 

 

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben