Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepte a piacokat az orosz jegybank döntése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 2.   09:19

Kissé meglepte a piacokat az orosz jegybank döntése, nevezetesen az alapkamat 17 százalékról 15 százalékra történő csökkentése. A rubel először gyengült a hírre, de mára gyakorlatilag ugyanott áll, ahol a kamatdöntés előtt volt. Mindennek ellenére mind a Richter, mind az OTP részvényeit adták a hírre a befektetők, pedig az előbbire...

Kissé meglepte a piacokat az orosz jegybank döntése, nevezetesen az alapkamat 17 százalékról 15 százalékra történő csökkentése. A rubel először gyengült a hírre, de mára gyakorlatilag ugyanott áll, ahol a kamatdöntés előtt volt. Mindennek ellenére mind a Richter, mind az OTP részvényeit adták a hírre a befektetők, pedig az előbbire marginális, az utóbbira pedig egyenesen pozitív volt a hír annak köszönhetően, hogy így az átárazódási mechanizmuson (hitelek-források) kevesebbet veszít. Vagyis ezért nem volt indokolt az árfolyamok csökkenése. Ugyanakkor, mindkét részvény korrekciós fázisban van, így csak az alap irányba mozdultak el a hírekre. Ettől függetlenül ma megpróbálhatnak kicsit emelkedni, ami a BUX indexre is pozitívan hathat, amely megközelítette a 20-30 napos mozgóátlagokat a pénteki napon.

Ugyan a DAX ma megpróbálkozhat egy kis emelkedéssel, de az valószínűleg vérszegény lesz. Görögországgal továbbra is gondok vannak, annak ellenére, hogy az első tárgyalások az EU-val barátságos légkörben zajlottak. Az is látszik, hogy a görögök nem kérnek a további mentőcsomagból. Viszont akkor nem világos, hogyan fizetik ki az első félév során lejáró, majdnem 19 milliárd euróra rúgó adósságot. S akkor az egész évit még nem is említettük, amely csak kicsivel kevesebb, mint ennek a kétszerese, ráadásul ez összesen a GDP 16 százalékára rúg! Ez azt jelenti, hogy önerőből ezt a problémát az ország nem tudja megoldani. Közben az orosz szankciók hosszabbodnak, miközben meglepő közelségben (két hétre egymástól) tesz látogatást Merkel és Putyin Magyarországon. Egyelőre nem vonunk le ebből messzemenő következtetéseket.

Kínában megint rosszabb adatokat láttunk. Az ipari beszerzési menedzser indexek újra a bővülést mutató 50 pont alá buktak annak ellenére, hogy enyhe növekedést várt a piac. Mind a jövő, mind a jelen komponens rosszabb lett a vártnál. Az ok a külföldi és a belföldi kereslet csökkenése, a gazdasági lassulás. Ez pedig nem jó jel. Persze csak néhány tized pontról van szó, így inkább azt jelenti, hogy a kínai gazdaság továbbra is vacillál. Mindent összevetve egyelőre a bizonytalanság az úr, pláne ha még azt is figyelembe vesszük, hogy Bullard Fed kormányzó (St. Louis) szerint már az első félévben jöhet a kamatemelés az USA-ban.
Piaci áttekintés
- Nagy zuhanás lett a vége a tengerentúlon
- Mindenkit megleptek az oroszok
- Visszagyengült a WTI a nagy ralli után, 1.280 dolláron az arany ára
- Ismét külön életet élnek a régiós devizák
- Gyenge adatok érkeztek Kínából
- Kis emelkedés elképzelhető ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Gyengén zárták a hét utolsó kereskedési napját a tengerentúli börzék. Az utolsó órákban romlott el látványosan a hangulat, és a főbb indexek 1% feletti mínuszban zártak (Dow -1,45%, Nasdaq -1,03%, S&P500 -1,3%).
- Pénteken publikálták az előzetes negyedik negyedéves GDP adatot, amely alulteljesítette az elemzők várakozását, 2,6% lett a negyedéves növekedési ütem, 3% helyett.
- A januári Chicagói beszerzési menedzser index a várt 57,5 pont helyett 59,4 pont lett.
- A Mastercard a vártnál lényegesen jobb eredményről számolt be, köszönhetően annak, hogy az ünnepi vásárlásokkor egyre több alkalommal került elő a bankkártya. Összesen 858 milliárd dollár értékű vásárlást hajtottak végre a cég által kibocsátott bankkártyákkal, ami 12,1%-os növekedésnek felel meg. A határon átívelő tranzakciók esetében még ennél is nagyobb, 19% volt a növekedés. A nettó árbevétel 2,42 milliárd dollár lett, míg a várakozás 2,39 milliárd dollár volt. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 69 centes értéke szintén meglepetést okozott a 67 centes várakozáshoz képest, és jelentősen meghaladja a tavalyi 52 centes értékét. A nagy rivális Visa még csütörtökön számolt be várt fölötti eredményről.
- A Chevron piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. A részvényenkénti profit 1,85 dollár lett, amely jócskán felülmúlta a piac 1,63 dolláros várakozását. Az árbevétel 18%-kal 46,1 milliárd dollárra esett, ami még így is bőven a piac által várt 30,65 milliárd dollár felett van. A napi átlagos kitermelés 2,58 millió hordó olaj-egyenértékes szénhidrogén volt, amely nem változott a bázishoz képest. A hordónkénti átlagos eladási ár 66 dollár volt, ami 24 dolláros csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A jó eredményt az eszközeladások és a finomítás üzletág kedvező számai segítették. Az üzletág eredménye 1,52 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 390 millió dollár után. Összesen 570 millió dollár értékben adott el eszközöket a társaság az előző negyedévben. A papírok alig 0,5%-kal értékelődtek le a kedvezőtlen piaci hangulat ellenére.
Európa
- A DAX 0,4%-ot, a CAC40 0,6%-ot, a FTSE100 pedig 0,9%-os csökkenéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját.
- Az euró zónában a vártnál gyengébb inflációs adatokat publikáltak pénteken. A januári infláció -0,6% lett, miközben a várakozás -0,5% volt. A maginfláció szintén 0,1 százalékponttal elmaradt a várttól, 0,6%-os értékével, azonban az továbbra is egyértelműen a pozitív tartományban van.
- Oroszországban a jegybank pénteken váratlanul 17%-ról 15%-ra vágta az alapkamatot. A hivatalos indoklás szerint a középtávú inflációs cél még így is teljesül a jegybanki előrejelzés szerint. Azonban valószínűbbnek látszik, hogy a gazdasági recesszió hatásait igyekeznek csökkenteni, ugyanis az infláció rendkívül magas,11,4%.
- Spanyolországban 100 ezer fős tüntetést tartott az alig egy éve alakult, és elsősorban EU ellenességéről ismert Podemos, mely jelenleg a legnépszerűbb párt. Spanyolországban decemberben tartanak majd választásokat.
- Pénteken egyeztetett a görög kormány az EU-val, illetve az IMF-fel. A tárgyalások valószínűleg nem voltak túl konstruktívak, mivel a görög pénzügyminiszter ezt követően azt nyilatkozta, hogy nem próbálják meghosszabbítani a jelenlegi programot. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker elutasította a görög adósság eltörlésének a lehetőségét, hozzátéve, hogy az a többi tagország szempontjából nézve elfogadhatatlan lenne.
Olaj, arany
- A WTI 47,1 dollárra süllyedt vissza, miután pénteken hatalmas emelkedést követően 49 dollárig ugrott az amerikai könnyűolajfajta árfolyama. A visszaeséshez hozzájárult az a hír, mely szerint tömeges sztrájk indulhat az amerikai finomítói iparban. Ez akár ideiglenesen az USA olajkeresletének 10%-át is kiteheti.
- Az arany 1.280 dollárra ugrott. A hírek szerint a fedezeti alapok jelentős aranyerősödésre irányuló spekulációba kezdtek. A görög és az ukrán helyzet sem éppen biztató, mindkét konfliktushelyzet messze van a megoldástól. Az USA GDP növekedése is elmaradt a várttól, ami kilátásba helyezi az alacsony kamatok további fennmaradását.
Devizák
- A lengyel zloty csütörtök óta felülteljesítő a régióban, miután a kormány bejelentette, hogy a CHF hiteleket piacbarát módon, radikális megoldásokat nélkülözve igyekeznek megoldani, ez pedig eloszlatta a Lengyelországgal kapcsolatos félelmek jelentős részét, aminek eredményeként a zloty napok óta erősödő pályán mozog.
- A forint napon belül továbbra is nagy kilengésekkel mozog, de összességében napok óta a 310 és 313 közötti sávot tartja az árfolyam. Jelenleg a 200 napos mozgóátlag 310 közeli értékének tesztje történt meg, melyből ismételten felfelé fordulhat az árfolyam.
- Az EURUSD árfolyama lényegében nem reagált a pénteken megjelenő makroadatokra, sem a vártnál is alacsonyabb euró zónás inflációra, sem a vártnál gyengébb amerikai GDP-re. Az euró zónás adatok jelentősége egyértelműen csökkent, mióta Draghi bejelentette az eszközvásárlásokat, melyben rövidtávon semmilyen változtatás nem lenne reális, így az EURUSD sem reagált már rá jelentősen. Ma reggel 1,23-as árfolyam környékén kereskednek az EURUSD devizapárral.
- A meglepetésszerű 200 bázispontos orosz kamatvágás ellenére nem volt tapasztalható kiugró rubelgyengülés. Az USDRUB árfolyamot ma reggel is 70-es érték környékén jegyzik, hasonlóan a kamatvágás előtti árfolyamhoz.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 2%-ot csökkent.
- Japánban a gépjárművek (személygépkocsi, busz, teherautó) januári értékesítése 18,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ami sorozatban a hatodik csökkenő hónap.
- A végleges januári adatok alapján 49,7 pontra csökkent Kínában a HSBC PMI indexének értéke az előzetes 49,8 pontról, ami csak minimális emelkedést jelent a decemberi 49,6 pontos értékről. A statisztikai hivatal által készített felmérés is gyenge teljesítményt mutatott. A januári ipari PMI index 49,8 pontra esett, miközben az előző havi 50,1 pontról 50,2 pontra való emelkedést várt a piac. Az 50 pont alatti érték mindkét PMI adat esetében gazdasági hanyatlást jelent.
- A gyenge beszerzési menedzser index adatok után ismét felerősödtek a kínai monetáris lazítással kapcsolatos találgatások.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek

- Rogán Antal azt nyilatkozta, hogy a bankadó leghamarabb 2016-ban csökkenhet, de ehhez 2-3% közötti GDP növekedés szükséges. A mi előrejelzésünk szerint idén 2,1%, jövőre pedig 1,9% lehet a GDP növekmény. Rogán hozzátette, hogy a bankadó csökkentésének feltétele az is, hogy a bankok növeljék a hitelezési aktivitásukat. Korábban többször elhangzott a bankadó esetleges csökkentése, de konkrétumok, pl. GDP növekedési ütem, most hangzott el először. A hír semleges.
- Február elején megkezdte működését a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. (MARK), vagyis a rossz bank, de hiteleket majd csak a második félévtől vesz át a bankoktól. Az MNB tulajdonában álló MARK 300 milliárd forintos, 10 éves hitelkeretből gazdálkodhat, melyből 800-1000 milliárd forint körül venne hiteleket, ami 1/3 P/BV értékeltséget jelent. A programban való részvétel nem kötelező a bankok számára. A hír semleges.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben